Іменинники, свята та події цього дня

01 Грудня 2016, 09:43
1999

Сьогодні четвер, 1 грудня. Перший день зими порадував нас снігом та гарною погодою.

Нехай у ваших серцях також панує радість та спокій. Намагайтеся запам’ятовувати хороші миті, які неодмінно вам подарить грудень, щоб незабаром зустріти Новий рік з приємними думками.

А ще нехай цей місяць принесе для нашої України мир та спокій, щоб в 2017 році ми ніколи не чули слово «війна».

Солодкого кавування та гарного дня!

 

Ювілей сьогодні святкує вчитель вищої категорії, методист, відмінник народної освіти України, людина нагороджена медаллю А.С. Макаренка за заслуги в галузі освіти і педагогічної науки, голова районної організації Союзу українок – Марія Михайлівна РЕЙКІНА.

Редакція Району.Рожище приєднується до всіх привітань, які звучатимуть сьогодні для Марії Михайлівни та бажає ювілярці щоб усе хороше, зроблене з душею та натхненням, поверталося до неї сторицею. Щиро зичимо подальших успіхів, безмежної енергії та наснаги у добрих справах, нових починаннях і звершеннях на благо рідної України! Доброго здоров’я, щастя, родинного тепла і Божої ласки!

2

 

День ангела святкують – Роман, Іларіон

 

1 грудня  – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

 

Якщо ви хочете привітати близьких чи рідних з Днем народження, надсилайте поздоровлення та фото іменинників на електронну пошту [email protected].

 

Цей день в історії

1408 — татарський хан Єдигей взяв в облогу Москву.

1783 — Перший політ людини на повітряній кулі, наповненій воднем. Це здійснив у Парижі французький фізик Жак Александр Сезар Шарль. Під час двогодинного польоту в гондолі кулі разом з Шарлем перебував його напарник Робер.

1822 — У Відні відбувся музичний дебют 11-річного Ференца Ліста, майбутнього угорського композитора (18111886).

1835 — Побачила світ перша книга казок видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

1863 — На 5-му засіданні представників перших футбольних команд Англії прийнято рішення заборонити футболістам бігати полем з м'ячем у руках.

1878 — У Білому Домі (Вашингтон) встановлено перший телефон.

1887 — На сторінках повісті англійського письменника Артура Конан-Дойля «Етюд у багряних тонах» вперше з'явився популярний літературний персонаж — приватний детектив Шерлок Холмс.

1891 — Американець Джеймс Нейсміт вигадав баскетбол.

1903 — З'явився перший вестерн — «The Great Train Robbery».

1905 — повстання саперів у Києві під командуванням Бориса Жаданівського.

1913 — На заводах Форда (США) ввели безперервну складальну лінію (конвеєр), з якого через кожні 2 години 38 хвилин став сходити автомобіль.

1913 — Відкрито метрополітен у Буенос-Айресі (Аргентина).

1918 — Проголошено створення Королівства сербівхорватів і словенців (з 1929 року — Югославія).

1918 — Приєднанням Трансильванії до Румунії завершився процес утворення єдиної румунської національної держави.

1921 — Відбувся перший політ дирижаблю, наповненого гелієм (С-7 фірми «Гуд'їр»).

1929 — Едвін С. Лоу вигадав гру в бінго.

1934 — У Ленінграді (нині — Санкт-Петербург) комуніст Ніколаєв застрелив лідера місцевої комуністичної організації Сергія Кірова. Обставини злочину досі залишаються нез'ясованими, але Сталін використав його для організації в СРСР «великого террору» (тільки в Україні в грудні 1934 року розстріляли 28 осіб, в тому числі відомих письменників).

1939 — Радянський Союз оголосив про створення на його території маріонеткового «уряду» неіснуючої «Фінської демократичної республіки» на чолі з комуністом О. В. Куусіненом

1944 — Наказ Наркому внутрішніх справ СРСР про створення в його складі Головного управління по боротьбі з бандитизмом, одним із завдань якого була боротьба з «націоналістичним підпіллям» в Західній Україні та Прибалтиці.

1955 — Початок руху проти расової сегрегації в США. В місті Монтґомері негритянка Роза Паркс відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в автобусі, за що була заарештована поліцією. Внаслідок масових акцій протесту Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію в міському транспорті, і через 381 день Роза Паркс була серед перших темношкірих, хто проїхався міським автобусом. Це перша перемога Мартіна Лютера Кінга і його руху за ненасильнецьке відстоювання громадянських прав.

1956 — Початок кубинської революції: Фідель Кастро із своїми прибічниками таємно повернувся з еміграції на Кубу на борті яхти «Ґранма».

1958 — Французьку колонію Убангі-Шарі проголосили Центральноафриканською Республікою.

1959 — 12 країн (АргентинаАвстраліяБельгіяВеликобританіяЧиліФранціяЯпоніяНова ЗеландіяНорвегіяПАРСРСР і США) підписали у Вашингтоні договір про мирне наукове використання Антарктиди.

1981 — На Чорнобильській АЕС став до ладу 3-й енергоблок потужністю 1 млн кВт.

1988 — У Пакистані Беназір Бхутто стала першою жінкою прем'єр-міністром у мусульманській країні.

1988 — Вперше відзначено Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

1989 — Зустріч у Ватикані Папи Івана Павла ІІ з керівником СРСР Михайлом Горбачовим започаткувала офіційну легалізацію Української Греко-Католицької Церкви.

1990 — У Києві розпочався установчий з'їзд Партії демократичного відродження України (згодом на її базі виникла Народно-демократична партія, а частина членів приєдналися до ПРП).

1990 — Під дном Ла-Маншу зустрілися британські та французькі будівельники, які з двох кінців прокладали перший в історії підземний тунель через цю протоку між Британією та Францією.

1991 — Понад 90 % відсотків із 32-х мільйонів громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежністьсвоєї країни. Одночасно з референдумом проводились і вибори Президента, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України. За нього проголосували понад 61 % виборців. Демократична опозиція колишньому чільному функціонеру Компартії не змогла виробити єдиної виборчої стратегії, і найреальніший суперник Кравчука лідер Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл отримав підтримку 7,4 мільйонів виборців (23,3 %). 5 грудня на урочистому засіданні Верховної ради Леонід Кравчук склав присягу народові України. Цього ж дня Головою Верховної ради обрано Івана Плюща.

1991 — у Києві відкрито Генеральне консульство Австрійської Республіки.

1994 — Андрій Шевченко у матчі проти дніпропетровського «Дніпра» забив свій перший гол в складі київського «Динамо».

2009 — у Львові запустили Львівський міський рейковий автобус.

2013 — Сутички біля Адміністрації Президента України

 

 

Погода: Сьогодні очікується плюс 2—0 °C, без опадів, туман, слабкий вітер.

 

 

А зараз — усміхніться :)

 

– Чи існують таблетки від голоду?

- Так, називаються котлети.

 

Пити горілку, пиво, коньяк, каву і курити в один день це нормально. А ось воду в чайнику треба обов’язково кип’ятити, а то для здоров’я шкідливо!

 

- Тату, тату, а чому ти з мамою одружився, – запитує син.

- От бачиш, – каже той до дружини, – навіть дитина дивується.

 

Дитинство – це та щаслива пора, коли біжиш вночі з туалету і радієш, що тебе по дорозі нічого не з’їло.

 

Загадайте двозначне число від 40 до 80.

Помножте на 3. Відніміть 11. Додайте 17, розділіть на 2 і закрийте очі. Темно, правда?

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024