Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Ботулізм: як жителям краю не захворіти на небезпечну недугу

13:20 13.09.2019
480

У період активної консервації фахівці наполягають на ретельному дотриманні технологій приготування, аби попередити ботулізм. Це – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botylinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

По це Район.Рожище повідомили в районному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області.

Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

«Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення», – пояснюють фахівці.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • не купувати продукти на стихійних ринках з рук приватних осіб.

«У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей», – йдеться у повідомленні.

Загрузка...
Коментарі
20 жовтня
Сьогодні
Вчора
18.10.2019
17.10.2019
16.10.2019
15.10.2019
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин