У селах Сокіл та Уляники виявили сказ у тварин

16 Серпня 2019, 16:20
Фото ілюстративне 4853
Фото ілюстративне

У Волинській області ситуацію щодо сказу серед диких (червоних лисиць) та домашніх тварин (котів, собак) фахівці називають надзвичайно складною.

З початку року в Рожищенському районі було кілька проявів сказу диких тварин: у селі Уляники хворобу виявили у єнотовидного собаки, а в селі Сокіл – у червоної лисиці. Про це Район.Рожище повідомив провідний спеціаліст Рожищенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Богуцький.

Сказ – одна з найнебезпечніших смертельних вірусних інфекцій, спільних для людей і тварин. Збудником є вірус. Хвороба передається людям від заражених тварин при нанесенні пошкоджень (укусів або подряпин), при потраплянні слини цих тварин на шкіру та слизові оболонки людини, навіть коли шкіра неушкоджена. Можлива передача сказу через предмети, на які потрапили заражені слина чи кров. Джерелом сказу є всі теплокровні тварини. Найчастіше в містах це – собаки, коти, кажани, а в сільській місцевості також і дикі хижаки – лисиці, вовки та інші.      

Читати також: Порятунок з небес: як на Волині хижаків оберігають від сказу. ФОТО

Інкубаційний (прихований) період при сказі триває у тварин від 20 до 60 днів, а у людей від 7 днів до 1 року і навіть більше. Від хворих тварин вірус виділяється разом із слиною.

«Захворілого на сказ врятувати неможливо. Стан хворої на сказ людини безнадійний, а смерть неминуча. Тому вкрай важлива профілактика, яка є ефективною. Якщо тварина нанесла укус або інше пошкодження, то не треба вбивати цю тварину. За нею слід наглядати, щоб встановити, чи була тварина заразною, коли нанесла пошкодження людині. Тому, що вірус сказу з'являється у слині зараженої тварини за 10 днів до проявів хвороби. І якщо через 10 днів після укусу тварина залишається здоровою, то зараження людини не відбулося. При нанесенні твариною пошкоджень слід негайно ретельно промити рану, подряпини, садна або заслинені місця струменем води з милом (тільки господарчим). Краї рани обробити настоянкою йоду чи спиртом. Якнайшвидше необхідно звернутись у найближчий лікувальний заклад, навіть якщо пошкодження ледве помітні», – йдеться у повідомленні.

При сказі у тварин порушується поведінка у вигляді агресії або навпаки тварина стає наляканою і ховається. Погляд в неї переляканий, спостерігається відмова від води та їжі. Дикі тварини наближаються до людей і зараження відбувається при спробі надати тварині допомогу. Хвороба триває частіше 8-12 діб.

Лікування цього захворювання не розроблене. Профілактика сказу полягає у здійсненні загальних протиепізоотичних заходів і профілактичної вакцинації.

Мисливців попереджають, що усі мисливські собаки, які будуть задіяні в полюванні, повинні пройти профілактичні щеплення проти сказу. Мисливці мають мати паспорт на тварину встановленого зразка. Також при вполюванні червоної лисиці необхідно дотримуватись особистої гігієни (знімати шкіру в рукавицях, не допускати порізів). 

До відома всіх власників домашніх улюбленців: щеплення проти сказу собак і котів проводяться в Рожищенській районній лікарні ветеринарної медицини щоп’ятниці з 8:00 до 16:00 за адресою місто Рожище, вул. Гагаріна, 42.

Також проводиться реєстрація та видача ветеринарних паспортів на тварин встановленого зразка. Можна попередньо записатись на профілактичні щеплення тварин за телефонами 095 85 47 220 та 097 64 29 649.

Коментарі
17 Серпня 2019, 15:53
Ігор Ярий, ти де???<br/>В районі карантин на карантині і карантином поганяє, сказ тварин скрізь і всюди, а ти мовчиш!?..<br/>Чому ніяк не реагуєш?<br/>Шо сє стало? Невже зайнятий боротьбою з розрухою в головах?
18 Серпня 2019, 16:25
Віталька Войтович не ганьбись!Стільки пропрацювати в адміністрації ригіаналів з питань с/г і не знати що карантин на сказ по селах не запроваджується? <br/>А зараз ,після прочитаного,перестань пінитись, та іди до лікаря нехай тобі вколять сорок уколів в анус.)))
03 Вересня 2019, 14:39
&lt;p&gt;тобі ї*ало набю.&lt;/p&gt;
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024