Журналістка з Рожища виграла суд проти лісгоспу

02 Серпня 2019, 10:18
4286

Волинський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов журналістки Центру журналістських розслідувань «Сила правди», рожищанки Оксани Петрук до Державного підприємства «Ратнівське лісомисливське господарство» і зобов'язав надати на інформаційний запит копії договорів з приватними охоронними фірмами.

Відповідне рішення 26 липня ухвалив суддя Юрій Сорокапише «Сила правди».

«Визнати протиправними дії Державного підприємства «Ратнівське лісомисливське господарство» щодо відмови у наданні публічної інформації стосовно договорів укладених між ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» і приватними охоронними фірмами, громадськими формуваннями про охорону приміщень, адмінбудівель, складів, ділянок лісу та іншого протягом 2018-2019 років та надати інформацію про кошти, витрачені відповідачем на таку охорону у 2016-2017 роках. Зобов'язати Державне підприємство «Ратнівське лісомисливське господарство» надати публічну інформацію…», – йдеться в тексті рішення.

Це вже друга перемога «Сили правди» у процесі збору інформації про те, хто і за скільки охороняє будівлі і приміщення волинських лісопідприємств, а іноді ще й надає послуги тілоохоронців «друзям» лісівників. 

Спершу журналістка Оксана Петрук виграла судовий процес у ДП «Ківерцівське лісове господарство». Щоправда не в першій інстанції. Суддя Волинського окружного адмінсуду Андрій Ксензюк тоді відхилив позов. У своєму рішенні він послався на те, що лісопідприємство кілька років не фінансувалося з держбюджету, не отримало дозволу від контрагентів на оприлюднення договорів, а отже, на думку суду, мало право не відповідати на запити. 

Проте Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові відновив порушене право на інформацію і зобов’язав надати копії договорів з охоронними фірмами і громадськими формуваннями.

Нагадаємо, що восени 2018-го у ботанічному заказнику «Воротнів» поблизу Луцька невстановлені віп-персони гучно розважалися на території Лісівничого молодіжного центру. Коли на місце події прибули журналісти і активісти, гості зачинилися зсередини і покликали на поміч держлісохорону. Разом з охоронцями лісу прибули молодики спортивної статури, які назвались приватною охороною.

Вони проникли в приміщення Лісівничого молодіжного центру крізь вікно, а згодом під супровід пострілів вивели гостей так, щоб їх ніхто не зміг впізнати. Тоді ж заступник начальника Волинського управління лісового і мисливського господарства Олександр Рибчинський спробував вибити з рук журналістки відеокамеру. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження.

Інформацію про договори з приватними охоронцями, а також про сплачені їм кошти приховують усі підвідомчі Державному агентству лісових ресурсів України лісгоспи Волині.

Коментарі
02 Серпня 2019, 17:14
Але чому не було новинки, коли програвала?
02 Серпня 2019, 21:16
Бо не програвала
04 Серпня 2019, 16:30
Журналістка із Рожищ виконує замовлення від такого собі чоловічка Зелінського, екс-депутата Луцької міської ради. Основна мета діяльності цього чоловічка - отримання прмбутку і журналістка із Рожищ лиш інстпумент в його руках...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024