Туї в ландшафтному дизайні: де купити, як посадити та доглядати

01 Серпня 2019, 09:17
Туї 12911
Туї

Туя – вічнозелена рослина з сімейства кипарисових, котра може дожити навіть до 100 років. Практично всі сучасні види туї морозостійкі, а також можуть мати різноманітне забарвлення – від звичного всім зеленого до блакитного та жовтуватого.

За структурою розрізняють кущі та дерева, котрі досягають трьох метрів у висоту. Кожен із видів наділений спільними рисами сімейства рослини, проте й має власні характерні індивідуальні особливості. 

Зустрічаються навіть схожі на кулі туї, котрі ростуть практично близько до ґрунту й називаються карликовими. Питання, як розсадити тую, цікавить багатьох.

Опис та особливості

Туя – морозостійка рослина, котра невибаглива до складу ґрунту та температурного режиму регіону. Більшість видів використовується в якості доповнення композицій дизайн-проєктів, проте деякі можуть виступати самостійними елементами. Туї біля паркану – це завжди красиво.

Однаково комфортно себе відчувають туї в сухих та вологих ґрунтах. Структура гілок та хвої нагадує павутину без гострих колючок, тому часто використовується для вирощування на подвір'ях сімей з дітьми. М'ясисті голки направлені вверх, а деякі «лапи» схожі на конструкцію з луски. Це дозволяє надати туї дизайн.

ДОВІДКА: Про здоров'я туї можна дізнатися зі стану хвої: м'ясисті та сповнені вологи голки свідчать про відповідність мінерального складу на вмісту вологи в ґрунті, а наявність жовтуватих плям чи сухих гілочок говорить про наявність хворобливості. Щеплення туї залежить від здоров'я рослини.

Туя потребує захисту від вітру, тому перші декілька років після посадки необхідно захищати взимку від вітрів та холоду. В залежності від сорту та виду рослини можна судити про здатність її до виживання та розвитку. Часто туї стають прикрасами не лише відкритих ділянок двору, але й для відкритих й закритих приміщень. 

Обов'язково необхідно враховувати температурний режим та рівень вологості в землі при посадці рослин на відкритих територіях. Взимку необхідно дотримуватися температурного режиму в діапазоні 8-20°С, щоб ефективно зберігати туї.

Якщо туя вирощується в приміщенні, то увагу необхідно приділити до ємкості, в котрій буде рости деревце. При постійному пересаджуванні необхідно по мірі росту кореневої системи горщик збільшувати в 1,5 рази по відношенню до попереднього. У туї є безліч корисних властивостей, особливо цілющих та лікувальних. Деякі сорти рослини використовуються для приготування відварів із шишок для зняття головного болю. Заспокійливу дію чинить чай, котрий заварюється із хвої деревця.

Посадка туй у відкритий ґрунт

Найбільш оптимальним періодом для посадки туй у відкритому ґрунті вважається рання весна, коли ще не розпочався рух соку. Точної дати назвати неможливо, оскільки необхідно дочекатися після прогрівання землі. Частіше за все цей період припадає на кінець березня до початку квітня. Саме в цей час буде активно розвиватися коренева система та бруньок хвойної рослини. Кореневий клубок залишиться злегка промерзлим, що збереже його цілісність. До наступної зими у рослини буде достатньо часу, щоб розвинутися та вкоренитися.

Більш складною посадкою вважається літня пора, оскільки хвоїні рослини чутливі до пересихання коріння. Це вимагає максимально швидкої підготовки та посадки туї. Верхня межа температурного режиму на вулиці в момент посадки не повинна перевищувати 20 °С. Тому зранку, коли досить висока вологість та порівняно низька температура, буде ідеальними умовами для літньої посадки.

Можна посадити тую також і восени, проте необхідно враховувати недостатній розвиток кореневої системи, що призведе до просідання ґрунту навколо рослини. Це може привести до зміни взимку напрямку росту туї вбік, особливо при сильних вітрах та снігопаді. Тому обов'язково необхідно ставити навколо деревця опори та прив'язувати до них рослину.

Найбільш сприятливим місцем для посадки туй в саду вважається ділянка з хорошим освітленням поблизу паркану. Від правильного вибору місця для посадки в майбутньому не доведеться прикладати величезні зусилля для догляду за деревцем та боротися з осипанням чи пожовтінням хвої. Біля паркану рослина буде надійно захищена від протягів, до котрих у неї підвищена чутливість. Легка тінь від огорожі дозволить туї зберігати достатню кількість вологи та отримувати сонячне світло без ризику обгорання пагонів.

ВАЖЛИВО: В разі висаджування туй в якості живого паркану необхідно дотримуватися дистанції не менше 0,5-0,6 м між сусідніми рослинами. Шаховий порядок висаджування в декілька рядів дозволить отримати більш щільну посадку без складності в розвитку. Не рекомендується висаджувати туї близько до води та поблизу дерев з пишними високими кронами й кореневими системами.

Для посадки рослини викопується яма в діаметр та глибину по 0,8-1 м. Заповнюється сумішшю дернової чи листяної землі, перегною, піску та поживних мінеральних речовин.

Якщо в таку суміш ґрунту буде вноситися мінеральна добавка нітроаммофоски чи суперфосфату, то обов'язково необхідно добре вимішати всі компоненти, щоб кінчики коренів не обпалилися хімічними речовинами. Для дренажу на дно ями на висоту до 15 см встелюється бита цегла, щебінь, керамзит чи гравій. На висоту 4-6 см необхідно зробити мульчування навколо щойно висадженої туї з подрібненої кори, торфу чи компосту.

Догляд за туями в саду

Головний догляд полягає в забезпеченні хорошого систематичного поливу та внесення підкормок. В зимовий період рослина потребує укривання. Час від часу слід підрізати хвою та гілочки, щоб не лише зберігати форму туї, алей відтинати пожовклі чи засохлі частинки. Найбільша систематичність та кількість вологи повинна вноситися в перші місяці після посадки. За тиждень слід виливати до 2-3 відер чистої води.

ПОРАДА: Оскільки щойно висаджене деревце буде просідати в ямі в результаті поливу, то необхідно час від часу підсипати ґрунт. В жаркі періоди краще всього додатково окроплювати рослину зі шлангу після заходу сонця чи зранку, що очистить хвою від пилу та дасть необхідну для здоров'я дерева вологу.

Щоб туя отримувала достатню кількість вологи та поживних речовин необхідно час від часу прополювати бур'яни навколо деревця та просапувати землю на глибину до 5-10 см. Для першої підкормки необхідно вибрати теплий період через півроку після посадки, а в якості добрив підійде аміачна селітра чи сечовина.

Обрізку варто виконувати на початку літа та в кінці перед зниженням температури до 15-20 °С. При появі «іржі» на кінчиках гілок слід вносити у внутрішню та зовнішню частину крони рослини залізний чи мідний купорос. Цей захід треба відкласти до ранньої вести чи осені, що підвищить стійкість туї до весняних опіків, котрі з'являються через сніг. Для укривання дерева взимку необхідно виконувати огортання не лише крони, але й коренів, що захистить від вітру та зниження температур.

Туя в ландшафтному дизайні

В залежності від форми крони туя може бути такого типу:

  1. Пірамідальна – від 2 до 20 м з висаджуванням в компанії з різними рослинами чи як самостійне деревце;

  2. Колоновидна – заввишки до 5 м, використовуються рослини для живої стіни, незвичайних парканів;

  3. Кеглевидна – до 2 м зі щільними гілками, що дає можливість формувати прекрасні живі паркани;

  4. Зонтоподібна – у висоту рідко досягає вище 1 м і використовується для декорування невеликих клумб;

  5. Кулеподібна – така форма забезпечується щільними гілками. По мірі розвитку та росту змінюється колір рослини та її розмір.

Комбінувати тую необхідно з рослинами, котрі ростуть в аналогічному ґрунті, наприклад, іншими хвойними рослинами: чорними соснами в тіні, низькими гірськими соснами поряд з парканом, ялинами в напівтіні. Гарно дивиться туя в складі композицій із перстачем «Курильський чай», яблунею Недзведського, магнолією, різноманітними трояндами, гібридною вейгелою, барбарисом «Тунберга», спіреєю «Вангутта», європейською флорзицією та іншими.

ВАЖЛИВО: Більшість хвойних порід люблять сусідство з листяними деревами та кущами, що необхідно враховувати при посадці туї.

Купити саджанці на сайті Твоя Туя

У широкому асортименті на сайті Твоя Туя представлені різні породи рослини, котрі готові для посадки у відкритому ґрунті. В залежності від параметрів ділянки та кліматичних умов менеджери ресурсу допоможуть підібрати найкращий варіант, скомбінувати декілька видів, дати корисні поради щодо посадки та догляду.

Туя зможе прикрасити будь-яку ділянку та перетворити її в чудовий казковий сад. Завдяки м'якій хвої ця рослина абсолютно безпечна для дітей та домашніх улюбленців. Різноманітні види та форми дерева допоможуть створити неймовірні композиції для затишку та домашнього комфорту навіть на прибудинковій території.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024