У Рожищенському НВК №4 вшанували Великого Каменяра

22 Листопада 2016, 18:00
4495

Нещодавно в Рожищенському НВК №4 відбувся захід приурочений 160-річчю з дня народження Івана Франка.

Нагуєвичі. Серпень. Двадцять сьомий день.

На хуторі, що звався Слободою,

Малий Іван у кузні тата взяв огень

І в світ поніс могутньою ходою.

Нагуєвичі… Саме тут, у сім’ї сільського коваля, народився славний син українського народу Іван Франко. Вогонь батькової кузні зігрівав душу великого письменника все його нелегке життя. Цей вогонь, світло ніс Іван Франко людям.

Багатогранний талант Великого Мойсея. В одній особі поєдналися поет, прозаїк, драматург, філософ, перекладач, етнограф, історик та теоретик літератури, один з найважливіших політиків Галичини. Ми не можемо назвати, мабуть, жодної ділянки людського духу, в якій би не працював І.Франко, і в якій він би не був великий…

Цього року Україна відзначає 160-річчя з дня народження письменника. У рамках тижня української мови та літератури у Рожищенському НВК №4 було проведено  літературно-музичну композицію для учнів 9-11 класів, «Багатогранність таланту Великого Каменяра».


 

Організували концертну програму учні 10-А класу, представники 11-А та 4- класів, педагог-організатор Наталія Янчинська та музичний керівник Олена Вальчишин.

Під час заходу старшокласники мали змогу дізнатися про життєвий і творчий шлях письменника, почути його поезію у виконанні учнів 10 класу, прослухати пісні на слова І.Франка, які стали народними.

1


Глядачі завдяки вдало підібраному матеріалу та майстерному виконанню усвідомили важливість постаті цього титана думки і праці для долі України.

Учні, зачитуючи поезії, глибоко перейнялися тими почуттями, які вкладав у свої твори митець. Кожен зумів знайти у віршах щось для себе і навіки залишити це у своїй душі.


 

Іван Франко – це безмежна країна, яка досі не має своєї наукової карти. Є в ній місцевості й дороги, добре знані кожним зі шкільної парти. Він жив і творив, випереджаючи час.



 

Велика філософія, розгорнена у творах Франка, до кінця ще не збагнена. Як актуально і сьогодні звучать слова Каменяра!

Як не вистачає нам Великого Мойсея!

 

Омельчук Катерина, учениця 10-А класу Рожищенського НВК №4

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром