ПОЗИЦІЯ: «Давайте пам’ятати. Давайте змінювати. Давайте змінюватися», - закликає рожищан історик та краєзнавець

21 Листопада 2016, 09:00
2406 Джерело: i0.wp.com

Цьогоріч вже минає три роки відколи розпочалася так звана Революція гідності. А здається, що й не закінчувалася. Не хочеться песимізму, але сьогоднішній реалізм – якраз дуже смутний.

«Побавилися» в революцію, після якої «бавимось» у війну. Здається, що революції відбуваються за якимись писаними сценаріями. Що 300 років тому, що зараз. Зразки, щоправда, якісь застарілі, ще з Французької революції 1789 року. Це помічають навіть діти на уроках історії. Змінюються терміни, назви, люди, а події і дії людські залишаються тими ж. Лише виконані по-модерному. Бо ж нові часи.

А за що боролися? І що маємо зараз? Самі ж боролися, самі й творимо. Вірили в ідеали честі, вірності, свободи, людяності, прозорості й інші красиві терміни. А самі ж їх паплюжимо. Самі. Не посадовці, не чиновники – вони десь зверху, а знизу – ми. І тільки ми творимо свій отой «мікросвіт» - хороший чи поганий – залежить від нас. Нами твориться наша «Європа». Бо ж за її цінності стояли люди.

Думали, що без зусиль щось зміниться, а найперше ми самі змінимось. Дурниці. Треба працювати. Над собою першочергово. Розвивати себе, розвивати своє село, містечко, місто. Бо ж це і є складова країни, держави врешті решт. Ми ж механізм її. Завжди треба дивитись з чого все починається. Завжди треба дивитись в корінь.

А ми хоч і всюди критикуємо російські неякісні (а саме це важливо!) серіали, фільми чи музику, але створюємо для них аудиторію. Нам пропонують лише те, чого хочемо ми. Попит породжує пропозицію. І це лише один яскравий приклад. Поверхневий, культурний.

А якщо зазирнути глибше? Ми ж обираємо. І не тільки культурні цінності. В нас не тоталітарна держава – можемо собі дозволити вибір, але чогось обираємо завжди не те. Брак знань, брак розвитку, а головне – брак бажання набувати ті знання і розвиватись. І саме в цьому головна причина нашого поганого існування. Зробити можна абсолютно все, важливо лише на скільки сильно ми того хочемо.

Ми створюємо собі рамки, нав’язані нам різного роду ЗМІ. Обмежуємо себе, замість розвиватись. Але будь які картинки не є реальністю. Реальність навколо нас.

А ще для змін навколо нас важливо шукати завжди хороше, ми ж люди. Нам властиво помилятися, виправлятися і знову помилятися. Нам властиві якісь почуття, відчуття і емоції. Варто розуміти це у кожного.

Не судити, не паплюжити, а розуміти. Ми ж змінюємось. Щодня, щогодини, щомиті. Класик писав: «Не варто судити людину, ти осудив, а вона вже змінилась».

Зараз День Гідності і Свободи – лише день, що обов’язково «треба відзначити» на всіх рівнях. Але все ж – краще ніяк ніж як-не-будь.

Наказ Президента «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.: «З метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…»

Давайте пам’ятати. Давайте змінювати. Давайте змінюватися.

Сергій Янішевський

Коментарі
21 Листопада 2016, 14:58
Щось бачу Сергійка понесло чи пронесло. Пише "так звана Революція гідності".Слова ватніку совковий трохи підбирай!
21 Листопада 2016, 15:28
Якщо вчитатися в текст-то дуже поверхово.Так собы -взяв ы щось написав.Сергыю не ображайся.але ти так написав ныби ти десь далеко а не тут.Адже хто мае змынюватися в першу чергу? Та отвы що як ти написав десь зверху.Тобто влада керманичы нашы люди яким ми довырили краыну ы свою долю! А вони бачиш не сп!шать зм!нюватися! Продовжують свое! Не треба апелювати добагатостраждального народу який зараз ще й виряджае сво!х син!в на в!йну!!! До влади апелюй яка призводить до безладу
21 Листопада 2016, 21:41
у війну???? Сьогодні знову втрата і це називається бавимося???? Небесна сотня - це не просто поетичне словосполучення, за ним стоять реальні люди, реальні обірвані життя!!! І це не гра!!! Розумієте, далеко не гра!
22 Листопада 2016, 00:01
Люди, ви взагалі читали написане? Я вкотре переконуюсь, що Рожище неможливо хоч якось змінити. Дякую за підтвердження написаного.
22 Листопада 2016, 00:03
Дуже мудра і глибока стаття. Дякую Сергію, що не мислите стадним принципом, що маєте свою думку і (дізнаюсь про вас в новинах району) проводите активну громадську діяльність в нашому краї, селі, школі. З вас потрібно брати приклад. Вас потрібно брати як мінімум в адміністрацію на керівну посаду.<br/>Президента, міністрів, депутатів не приносять з космосу. Це наші однокласники, друзі, сусіди; їх навчали наші вчителі.<br/>Якщо наші батьки постійно щось крали на роботі в держави, в колгоспі,- то їхні діти це бачили, виросли, стали депутатами і також крадуть.<br/>Вони ще зі школи засвоїли урок, що успішний той, хто купив за безцінь, дав хабаря, вигідно продав, збрехав і поклав собі в кишеню.<br/>Якщо нашим пріоритетом є дорогі телефони, одяг, автомобілі, вілли, ми хвалимося &quot;просажуванням&quot; грошей в барах,- то пріоритети депутатів такі ж самі.<br/>Україна стала &quot;розмінною монетою&quot; між США та Росією, які проводять постійну &quot;холодну війну&quot;, розділяючи між собою сфери впливу. Наші сини стали &quot;гарматним м'ясом&quot;, а чорні траурні хустки матері не знімають і сльози їхні не висихають.<br/>НАШЕ ЗАВДАННЯ виховати мозок нації:- мудре покоління, яке без крові зупинить війну; -розумне покоління, яке придумає захисну зброю, що агресори і носом потикатися не будуть;<br/>-освічене покоління, яке підніме економіку, що росіяни та поляки до нас приїжджатимуть &quot;на заробітки&quot;;<br/>-чеснотне покоління, яке не буде красти;<br/>-здорове покоління, яке цінуватиме здоров'я;<br/>-вдячне покоління, яке шануватиме батьків і допоможе достойною пенсією.<br/>Дуже багато залежить від нас... Нехай Господь дасть мудрості та сил!
22 Листопада 2016, 14:14
Сергій - правду кажеш. Треба мінятись самим в першу чергу, і коли самі будем жити чесно, за законами, тоді можна інших в чомусь звинувачувати.
22 Листопада 2016, 15:49
А Революція Гідності і справді ТАК ЗВАНА..адже її не було..був ДЕРЖАВНИЙ ПЕРЕВОРОТ(насильницька та неконституційна зміна влади в державі . Державний переворот, як правило, є зміною при владі однієї фракції правлячої верхівки на іншу) ..одні прийшли (за домогою пропаганди змі) замість інших..така то от фігня...
23 Листопада 2016, 00:14
Оце в чувака ватою голова забита. Кажеш всім працюйте, платіть податки та уваги незвертайте , що суди нечесні, що хабарі пачками платити треба, що тебе грабують і замість гідної зарплати тобі платять рештки розпиляного бюджету. ТВОЯ ЗАРПЛАТА В НАРДЕПІВ ПІД ПОДУШКОЮ. А ти про забавки. Можеш мінятися до не впізнання та ти живеш в державі, і повністю залежить твій завтрашній день (твоя зарплата, комуналка, ціни, можливості) від волі в кабінетах. Ти мрій, а вони вирішують твою долю. Краще б на майдан поїхав , щоб розуміти про що йдеться.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром