«Живіть так, щоб не ховати очі, коли Небесна Сотня дивитиметься на вас!», - закликали рожищан у книгозбірні

20 Листопада 2016, 20:30
3111 Джерело: image.zn.ua

21 листопада – День Гідності та Свободи.

Працівники Рожищенської районної бібліотеки для дорослих напередодні Дня Гідності та Свободи запросили до себе  восьмикласників ЗОШ №2,  щоб  згадати події трирічної давності, які сколихнули українців, змусили подивитися на ситуацію в країні під іншим кутом  та  підняти наш  народ на боротьбу за свої права та прагнення.


«Для чого люди вийшли на Майдан? Що їхні сонні душі розбудило?...», - такими словами Наталія Марценюк розпочала захід, від самого початку, налаштувавши присутніх на відповідний  емоційний лад.  

Ведуча заходу Неля Антонюк у вступному слові розповіла школярам про події, які передували Майдану.  


Поспілкуватися зі школярами, в ході  уроку мужності «Небесна сотня дивиться на нас»,  запросили учасників Майдану, які не один день того буремного, переломного  періоду, провели у Києві. Роман Трофімчук та Олександр Дулюк  ділилися з підлітками своїми спогадами.


Спочатку Роман Борисович ознайомив присутніх з  причинами: не підписання Януковичем угоди про асоціацію з Євросоюзом та перебігом  подій перших тижнів Майдану. 

Далі закцентував увагу школярів на дисципліні та чіткому розподілі обо`язків в середовищі мітингувальників: всі добре розуміли, що приїхали в Київ не відпочивати. Найбільше вразила цього поважного чоловіка молодь, зокрема, студенти, їх гостре прагнення свободи та справедливості.


Олександр Дулюк зауважив, що фактично революцій в Україні було три: перша «Революція на граніті», коли в 1990 році студенти, оголосивши голодування відстоювали ідею проголошення Незалежності України, друга – «Помаранчева революція» - 2004 року і Майдан 2013-2014 років.

Активіст приїхав в Київ відразу після побиття студентів, далі було будівництво барикад, нічні чергування  і постійна готовність відстоювати Майдан всіма доступними способами. На його думку участь киян в цій  історичній події мали  характер подвижництва.


Уявити тільки – палає вулиця Грушевського, а поряд мами з малими дітьми роздають чай з канапками. Був момент, коли під час відлиги  почали танути снігові  укріплення. Але природа була на стороні протестуючих,  сніг  знову випав і на Майдан потягнулися школярі та студенти, вони лишали наплічники на бруківці й ішли насипати сніг у мішки. За ніч барикади були відновлені.


Затамувавши подих восьмикласники слухали розповідь про нічні штурми.

Згадали і про банер від Віталія Шевченка з написом: «Беги, Витя, беги», який став «майданівською візитівкою» Рожища.


Неля Антонюк поіменно згадала волинських  Героїв Небесної Сотні: Іван Тарасюк, Сергій Байдовський, Едуард Гриневич, Василь Мойсей. Найстаршому – 28, а наймолодшому – 20.

Найбільше, що ми можемо зробити для цих юнаків – це пам`ятати.

Пам`ятати за що вони загинули і не допустити, щоб жертва їхня була даремною. І щоб ніколи наші серця не забули, що це таке  жага правди, жага волі, жага – гідності та свободи і ціна їм – сотні людських життів.

Хвилиною мовчання віддали шану Героям Небесної Сотні та усім загиблим за Україну.

Ще школярі переглянули відео з  хроніками Майдану.

Тож живімо так, щоб не ховати очі, коли Небесна Сотня дивиться на нас!

Небесна Сотня. Волинь.
Небесна Сотня. Волинь.

 

 

Коментарі
21 Листопада 2016, 00:03
То нашій владі треба ходити з повязками на очах
21 Листопада 2016, 08:24
Дулюк тут я к тут, вічний революціонер!!! А чому то ти, друже, на диктант не прийшов? Не любиш нашої мови???
21 Листопада 2016, 09:41
то тільки одного Дулюка не було на диктанті ? і мене не було в силу обставин. Ганьба мені і Дулюку !
21 Листопада 2016, 11:15
І ТО ДАЛЕКО
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024