Чи зглянуться чиновники на потреби особливої малечі?

18 Листопада 2016, 11:25
2002

У Рожищенському районі є понад півсотні маленьких рожищан, які мають особливі потреби.

Зокрема, йдеться про дітей з синдромом Дауна, аутистів, з ураженням центральної нервової системи та іншими вадами. Їхні батьки виношують ідею зі створення при Рожищенському навчально-реабілітаційному центрі дошкільної групи цілодобового перебування. У закладі є кваліфіковані педагоги, які мають досвід корекційної роботи з такими дітками.

Тим більше понад рік при Реабілітаційному центрі вже займаються з такою малечею по кілька годин на тиждень. Немає проблем із приміщенням чи облаштуванням такої групи – знайшли вже й спонсорів. А от з обласною владою поки порозумітися не виходить.

«Справа в тому, що для створення такої групи необхідно забезпечити додатково 4 ставки педагогів та реабілітологів. Оскільки заклад фінансується з обласної казни, то найперше почали шукати підтримки в обласному управлінні освіти. Натомість, після таких прохань в області висловили намір взагалі відмовитись від закладу передавши його на районний бюджет», - розповідає депутат Рожищенської міської ради Олександр Дулюк.

У коментарі телефоном начальник облуправління освіти і науки Людмила Плахотна повідомила, що для того, щоб фінансувати Центр з Волинської казни треба, щоб там навчалося до 30% дітей з Рожищенського району, а решта - 70% з інших районів області. За словами чиновниці, нині близько 50% дітей – рожищенці. Щодо можливості відкрити при закладі дошкільну групу коментувати взагалі відмовилась.

Голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська каже, що районний бюджет такого тягара не витримає.


«В Рожищенькому районі на обліку перебуває 54 дитини які мають офіційний статус інваліда, а є й ті, які мають затримку психо-фізичного розвитку. 90% з них не відвідують дошкільні заклади. Чим раніше з дитиною почнуть працювати фахівці: дефектологи і логопеди, тим більше шансів піти з однолітками в перший клас звичайної школи. Ми можемо всі питання вирішити, окрім кадрового і оплати праці» - каже директор Рожищенського навчально-реабілітаціного центру Тетяна Козубович.

Почути і зрозуміти батьків, які ростять особливих дітей, просила заступника Волинської облдержадміністрації Олександра Степанцова рожищанка Наталія Старікова. Жінка виховує доню з синдромом Дауна. Нині Анні 4 з половиною роки. Вона хоч і відстає у розвитку від однолітків, проте вже навчилася давати собі раду, рахувати до десяти, читати вірші. Усе це завдяки застосуванню різних корекційних методик, на які сім’я витратила чималі кошти і заради яких подолала тисячі кілометрів дорогами України. Нині Аня навчається Ківерцівському спеціалізованому будинку дитини.

«У Ківерцях черга на два роки в садочок. У нас є 42 дитини віком від 3 до 6 років, які могли б відвідувати таку групу. Що робити батькам, у яких такі діти? Вони ж не можуть на роботу піти. Та й діти ті, особливо у селах, як бомженята бездоглядні. Їх же треба якось навчити давати собі раду.

Усі ці вади не можна передбачити і ніхто від цього не застрахований. Але ж ми мусимо дбати про їхнє майбутнє. Ми ж нічого такого не просимо, тільки про кошти для педагогів. Решту – зробимо самі», - каже Наталія Старікова.


Олександр Степанцов доручив голові Рожищенської РДА Інні Гайворонській вивчити досвід таких реабілітаційних груп в інших районах, а також за межами Волині та прорахувати у скільки обійдеться така «розкіш».

Наталія Старікова попрохала Степанцова, аби чиновники помудрували над проханням батьків особливої малечі ще до того, як сформують бюджет на наступний рік.

Коментарі
18 Листопада 2016, 14:55
Степанцов так "вирішує" питання як і Гайворонська, як і його "заводський шеф" як і решта нинішньої ПАТРІОТИЧНО налаштованої влади... Перед народом України вкотре стоїть делема: кого в царі?
18 Листопада 2016, 15:17
Якби це стосувалося когось із мужновладців - відразу б вирішилось а так....
18 Листопада 2016, 15:33
УХ, коли вже Козубович уйметься, змініть її і там буде порядок, то ще та махінаторка- комбінаторка))))) а що пообіцяли Старіковій що воно вже не перший рік так розпинається за нрц????? Влада району хай більше уваги приділить злоровим дітям у школах і садіках а то все за батьківський рахунок!!!!!
18 Листопада 2016, 15:45
Ви черства жорстока людина Ніхто не застрахований від такої біди а земля кругла і вам воно вернеться
18 Листопада 2016, 18:49
Ти просто непотріб
18 Листопада 2016, 19:16
А ти вже потріб - згадай своє минуле... Порядно поступив тоді? Кинув...
18 Листопада 2016, 20:04
Шановний Олександр і Наталія, нетреба мені говорити і бажати, можливо я знаю трохи більше ніж ви???????????
18 Листопада 2016, 20:52
Не відаю, що ви взагалі можете знати, після такого коментаря. Стримуюсь, що б не розказати де ви були і що бачили. Але такі діти мають такі ж права, як і всі інші!!! І завдання дорослих і здорових їм це забезпечити. В мене дитя з затримкою розвитку. І я знаю скільки сил, часу, коштів йде на те, щоб адаптувати дитину, щоб вона почувала себе повноцінно, змогла піти в школу, бути в колективі. Поки таке як ви не розкаже їй що вона інша. От починала писати ще була до вас терпима, а зараз готова за ваш підлий комент вас чим небуть прибити.
18 Листопада 2016, 20:53
Шановна Рожищанка, як Ви пишите, що наші діти непотрібні нікому, так непотрібно думати і писати. Ви всі набожні люди ходите до церкви, щиро &quot;б'єте поклони&quot;, сповідаєтесь перед постом, то будь-ласка майте хоч повагу до цих дітей. І надалі велике прохання до всіх рожищан, як будете обговорювати цю статтю необливайте брудом цих дітей. Вони набагато добріші і щиріші за Вас всіх взятих. <br/>До Рожищанки, яка ти мати, що неможеш дати раду здоровій дитині?
18 Листопада 2016, 21:47
ніхто нічого не мае протів дітей...для дітей все треба робити в першу чергу...і ніхто діток не поливае брудом..а поливають ціх --нових хазяїв життя...
18 Листопада 2016, 22:15
Для цих дітей виділяються державою кошти, щоб функціонували такі заклади .ЦІ кошти ми нівкого невідбираємо, а вимагаємо своє. Ми батьки хочимо щоб наші діти могли відвідувати такі заклади, в них їх навчать спілкуватися, розвиватися, адаптуватися в цьому злому і нещирому супільстві. Ви думаєте, що застраховані від цього, ні шановні ви дуже помиляєтьсь. Одна невдала вакцинація і ваша дитина, з здорової стає ІНВАЛІДОМ. Такщо будьте щирими, дорозичливими, і майте хоч трохи поваги один до одного.
18 Листопада 2016, 22:20
Шановна якщо так можна сказати рожищанка, ви дійсно непотріб таке писати! Не бажаю вам такого як людям які таке переживають. Одним словом просто Ти....
18 Листопада 2016, 22:20
Шановна якщо так можна сказати рожищанка, ви дійсно непотріб таке писати! Не бажаю вам такого як людям які таке переживають. Одним словом просто Ти....
18 Листопада 2016, 23:38
Це ж наскільки треба бути злісною людинякою, щоб написати такий коментар. Ми, батьки, здорових діток повинні дякувати Богу, що у нас все добре. А батькам цих хвореньких діток ми змушені не тільки співчувати, ай всіляко допомагати, хто як може. Це ж який тягар вони несуть, скільки потрібно елементарного терпіння, мудрості, наснаги, щоб не впасти духом, а підтримати це дитятко, допомогти йому пристосуватися у цьому світі, наповненому злістю, ненавистю, заздрістю. Як страшно, що світ такий жорстокий...Як шкода цих діточок. А от мамочці Старіковій - РЕСПЕКТ. Повна сил і оптимізму, знає, що це потрібно для її дитятка. Молодець. Не кожен наважиться вголос розповісти свої проблеми, а вона намагається допомогти не тільки собі, а й іншим. Ще раз молодець.Хтр стукає, тому й відчиняють. Підтримайте її батьки!
19 Листопада 2016, 00:50
&quot;Людмила Плахотна повідомила, що для того, щоб фінансувати Центр з Волинської казни треба, щоб там навчалося до 30% дітей з Рожищенського району, а решта - 70% з інших районів області.&quot; - щось у когось з головою... Тра щоб діти з Рожищ в Ківерці і навпаки, тоді кошти дадуть з області?!!
19 Листопада 2016, 01:42
«We must secure the existence of our people and a future for White children» (у перекладі з англійської: «Ми мусимо забезпечити існування нашого народу і майбутнє для білих дітей»).
20 Листопада 2016, 01:18
Оці всі дибільні умовності ...В даному випадку про процентне відношення дітей уже так дістали! Це такий пострадянський синдром що вже несила миритись. Але нашим владцям він вигідний- просто відмазка щоб нічого не робити.а цим діткам так потрібна людяність і допомога. Шановна редакція! А для чого в цьому гіркому матеріалі -портрет пані Гайворонськоі? Вона вирішила піаритися навіть на такій болючій проьлемі? І ви ій допомагаете? Аяяй!
20 Листопада 2016, 18:38
шкода що тебе вже випустили з того закладу. От ти ходиш зараз, збираєш пляшки і макулатуру, а реалізувати себе в житті так і не змогла, тому й пишеш такі коментарі. Хоча...може то твоя доля, збирати пляшки!
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024