«Тільки створення робочих місць допоможе відродити село», – кандидат від «Самопомочі» Руслан Хомич

19 Липня 2019, 10:13
2478

Голова Асоціації фермерів Волині та кандидат у нардепи від «Самопомочі» Руслан Хомич каже, що нині лише 3% селян можуть самостійно обробляти землю.

«Останні роки вся агрополітика держави будувалась таким чином, щоб потенційного покупця-селянина не залишилося. Сьогодні три, а то й менше відсотка селян можуть самостійно обробляти землю. В основному державна фінансова підтримка була і є спрямована на крупного сільгоспвиробника: агрохолдинги, агрофірми. Селяни-одноосібники, фермери взагалі позбавлені будь-якого фінансування», – каже політик.

Читати також: «Влада має почути селян», – вважає кандидат в нардепи від «Самопомочі» Руслан Хомич

На його думку, це – одна із причин занепаду села.

«Відповідно село занепадає. Старі люди доживають, а молодь тікає або у міста, або закордон. Якщо ситуацію не змінювати, то ще за трохи не буде кому працювати і жити в сільській місцевості. Тому держава просто зобов’язана повернутись обличчям до селян. В першу чергу, необхідно подбати про те, щоб молодь не залишала рідних домівок. А для цього треба прийняти державну програму на підтримку молодих спеціалістів», – переконаний Руслан Хомич.

Читати також: Руслан Хомич: Держава зобов'язана надавати селянам дешеві кредити

Фермер вважає, що державна підтримка молодих пеціалістів вирішила б проблему браку кадрів та належного обслуговування у селах.

«Приміром, кожному випускнику навчального закладу, незалежно від спеціальності, який бажає жити і працювати в сільській місцевості, виділити з державної казни по 100 тисяч. І допомогти створити робоче місце, – розмірковує чоловік. – Адже не секрет, сьогодні в селах катастрофічно не вистачає ветеринарних лікарів. Ми вже не говоримо про те, що немає клінік, аптек, лабораторій. У людини захворіла корова, коза, вона не знає куди йти, до кого звернутися. У сусідній  Польщі в кожному селі є лікар, який серед ночі приїжджає за викликом. 

Не вистачає медпрацівників, вихователів, трактористів, нянь, культурних працівників… Їх всіх потрібно повернути. Тому я б заставив би державу ті 500 мільйонів, які дають тільки одній агрофірмі на розвиток курятини, спрямувати на створення робочих місць на селі. Тому моя ініціатива проста: даємо сто тисяч випускнику закладу. І він п’ять років працює підприємцем, платить ЄСВ, єдиний податок. Виграють усі: і село, і держава».

Читати також: «Вітаміни в українців під ногами, але держава цього бачити не хоче», – кандидат від «Самопомочі» Руслан Хомич

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024