«Влада має почути селян», – вважає кандидат в нардепи від «Самопомочі» Руслан Хомич

18 Липня 2019, 10:12
2680

Голова Асоціації фермерів Волині, кандидат в депутати Верховної Ради від «Самопомочі» Руслан Хомич вважає, що ринок землі в Україні скоро запровадять.

«Немає жодного сумніву, що ринок землі в Україні буде запроваджено, – говорить кандидат у депутати. – Інша справа, яким він буде. На мою думку, до підготовки та розробки законопроекту повинні бути залучені безпосередньо селяни. Верховна Рада має почути і врахувати інтереси та побажання тих, хто працює на цій землі. Бо ті законопроекти, які вже написані, на жаль, антинародні, антидержавні. Там не прописаний чіткий порядок продажу землі: хто конкретно, в якій черговості має право її придбавати, роль фізичних та юридичних осіб, право власності і т.д. А це найголовніше».

Фермери Волині переконані, що першочергове право на купівлю землі мають члени родини, друге – сусід суміжної ділянки, третє – орендар, який сьогодні працює на цій землі. Четверте – місцева громада. П’яте – держава. І тільки шосте – агрофірми. На початковій стадії орендарем може виступати і фізична, і юридична особа.

Чоловік переконаний, купувати землю в Україні мають право лише громадяни України.

«Купувати, в першу чергу, мають право тільки фізичні особи – громадяни України і з обов’язковим місцем проживання в Україні. Юридичним особам на перших порах повинно бути категорично заборонено купувати землю. Чому? Тому що юридична особа не має прізвища. Хто нестиме відповідальність за землю? Три рази перепродали, приміром, 600 гектарів в центрі України китайцям. А ті потім скажуть: це наша власність і ми сюди привеземо китайських громадян. І будуть вирощувати, що захочуть», – розмірковує Руслан Хомич.

І додає: дуже важливо з відкриттям ринку землі встановити обмеження на кількість її придбання – не більше 500 гектарів на одну сім’ю. А ще встановити право купувати землю тільки в тому районі, де мешкає особа, щоб не було спекуляцій.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024