Децентралізація та пенсійна реформа: що турбує людей у селі Рудня

17 Липня 2019, 17:05
3590

Село Рудня Рожищенського району ще не входить до жодної територіальної громади. У селі відсутній дошкільний та шкільний начальні заклади, працює ФАП. Основне поповнення до бюджету йде від податків. Проте, є багато проблем, які треба вирішити.

Галина Забокрицька, завідувачка місцевої бібліотеки, розповідає: бібліотека в селі – це своєрідний центр культури. Школярі сюди приходять за книжками зі шкільної програми, а старші – беруть усе. 

«Вони почитати люблять. Їздять люди в бібліотеку і поговорити, і пожуритись, і новинами поділитись. Це в нашому селі центр спілкування», – тішиться завідувачка. 

Та жінку турбує й інше питання. Цікавиться, як далі буде проводитись пенсійна реформа і чи отримуватимуть люди щось, важко пропрацювавши все життя. 

«Пенсійне законодавство однозначно треба доопрацьовувати. Мої батьки пенсіонери, і пенсія, яку вони отримують, теж досить маленька. Але у нашій країні існує велика соціальна нерівність, що відрізняє пенсії простих людей та чиновників-високопосадовців в десятки разів, – зазначає Вячеслав Рубльов. – Я за перегляд пенсійного законодавства так, як і за зняття депутатської недоторканості. Бо вважаю, що працювати треба чесно, вирішуючи інтереси українців, а не захищаючи власні, прикриваючись депутатським мандатом». 

Пенсіонер Андрій Ткачук турбується про долю місцевого ставка. Каже: місцеві мешканці вже довгий час хочуть облаштувати біля ставка відпочинкову зону, проте це бажання досі не можуть втілити. 

«Жителі громади, і я в тому числі, неодноразово звертались до голови сільської ради, щоб вона допомогла облаштувати відпочинкову зону біля ставка. Питання залишається не вирішеним, а ставок щороку більше заростає», – каже чоловік.

Вячеслав Рубльов вважає, що такі проблеми лежать у площині громади і мали б оперативно вирішуватися, адже в Україні запущений реформа децентралізації, завдяки якій в громади повинно було надходити більше коштів. Проте, поки цей процес гальмують. 

«Треба вносити зміни до чинного законодавства, що давали б можливість жителям сіл вирішувати питання користування природними ресурсами, – відповідає Вячеслав Рубльов. – Наразі триває процес децентралізації. Ви повинні прийняти рішення щодо приєднання до тієї чи іншої територіальної громади, або створити свою. Це розширить коло ваших повноважень та дасть можливість приймати рішення, які будуть розвивати село.

Я вважаю, що для розвитку сіл наша країна повинна змінювати і законодавство щодо підтримки фермерських господарств. Якщо у селах будуть діяти сільськогосподарські підприємства – це забезпечить громаду надходженнями до бюджету, зайнятість населення та виготовлення екологічно чистої продукції для жителів краю. Але держава повинна дбати про це. Тому сьогодні партія «Слуга народу», від якої я балотуюсь до парламенту, і формує команду з молодих, сучасних, активних людей, які бачать шляхи змін, шляхи розвитку і будуть втілювати їх в життя у парламенті».



Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024