Сільськими дорогами: Тихе, затишне і давнє село, де споконвіку жили українці

13 Листопада 2016, 10:00
6437

Шановні читачі, ми продовжуємо розпочату рубрику «Сільськими дорогами».

Нагадаємо, що її веде історик та краєзнавець, вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ступенів села Копачівка, Сергій Янішевський.

На нас чекає нова подорож, гарні краєвиди та найпотаємніша історія про яку розповість нам автор.

Памʼятайте, хто не любить свою малу Батьківщину, неспроможний любити Україну. Тож, відкривайте для себе рідний край по-новому та любіть його всім серцем!

Ми вже побували в ІванівціСоколіЛинівціНемирі ДоросиняхКопачівціЗалісцяхРудці-КозинськійЛюбчі, КозиніПожаркахЄлизаветині та Олешковичах.

Сьогодні ж, Сергій Янішевський, пропонує нам нову мандрівку дорогами одного з Рожищенських сіл. 

***********************************

Вже давненько не було в нас рубрики «Сільськими дорогами», але ж сіл в нашому районі ще лишилось чимало, тож варто продовжувати наші подорожі. Це село я відвідав в один з днів, коли ще осінь була жовтокосою, а сніг не турбував наші голови. Населений пункт, історією якого ніхто ніколи й не займався, а все що є – лише дрібні статистичні дані і скромні спогади людей.

1

Тож сьогодні розповідь буде йти про Тростянку. Якщо сусідня Копачівка була завжди виключно польською, то тут споконвіків проживали саме українці. Розкинулося село обіч дороги Рожище–Торчин. Жодної більш-менш точної дати появи населеного пункту я не зустрічав. Але у XVI ст. Тростянка точно вже була.

1

На карті італійського картографа Річчі Занонні 1767 року, це село присутнє, на відміну від тієї ж Копачівки чи низки інших сусідніх сіл. Згідно перепису єврейського населення в Речі Посполитій 1765 року в Тростянці було 11 євреїв, у 1778 – двоє, у 1784 і 1787 – троє.

2

До речі, дуже цікаво їхати повз села маючи і орієнтуючись на карту 250-метрівку 1887 року, на якій видно будівлі, млини, корчми і кладовища. Це складає певні уявлення що і де колись тут було. Так от, ще з того часу на одному й тому ж місці в Тростянці розташоване кладовище, причому за розмірами воно не є великим. Цього року тут побудували і вже освятили церкву на честь святої Покрови.

2

Цікавий ще момент величезної пошани саме до свята Покрови. На скільки відомо, тут ніколи не було власної церкви, але свято села (чи то престольне свято, чи просто найбільш шановане) завжди відбувалося саме на Покрову. Мабуть якісь давні традиції, походження яких ще до нас не дійшло.

Олександр Цинкаловський вказує, що у кінці ХІХ ст. в Тростянці був фільварок і поміщицький будинок, працювала й корчма. Сьогодні на місці корчми живуть собі люди. У кінці ХІХ ст. тут налічувалося 18 будинків.

1

Коли Волинь була окупована австро-угорськими військами під час Першої світової війни, тут вели свою просвітницьку діяльність Українські січові стрільці. Серед них – чотар УСС Михайло Гаврилко, який залишив декілька спогадів про наш край, зокрема і про Тростянку (це 1915 рік). Так от він пише: «Село було чисто українським, тепер пусте і зруйноване. Живе тілько три жидівські родини (зайди) і дві родини католиків української народности».


У той час село входило до Торчинської волості, а пізніше, в час Радянський — до складу Луцького району.  Відчуло село і лихоліття польсько-українського конфлікту 1943 року. Тоді в Тростянці загинуло близько 20 українців.

Цікаво, що залишки колишнього поміщицького будинку можна знайти й сьогодні. А ще в радянський час від нього стояли руїни. У 50-х в ньому діяв будинок для престарілих, але не довго. Цікавою будівлею в селі є школа, тепер лише початкова. Має вона досить колоритний вигляд.

2

Сьогодні Тростянка невелике село, в якому проживають близько трьохсот жителів. Тихе, затишне і давнє. Щоправда, зовсім не знає своєї історії. І це прикро. Далі буде.

1

 

Коментарі
13 Листопада 2016, 13:12
Сєрьога, поїдь в Михайлин - саме цікаве село в районі!!!)))
13 Листопада 2016, 15:12
знайшов монету на городі 1623 року а село відоме з 15-их
11 Січня 2017, 01:19
Обовязково напишіть про село Веселе де"люди веселі"і про вулицю Біла Глина де хати ніби як на хуторі далеко одна від одної і від центру села теж і а там є хата лише одна до якої провів син своїй мамі газ(далеко-далеко)
05 Травня 2017, 22:28
село Веселе - це луцький район. хай вони і пишуть
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024