У Рожищі відбувся семінар з питань енергозбереження

17 Вересня 2015, 15:27
2443

У заході взяли участь об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, сільські голови. представники органів самоорганізації населення, активні громадські організації, що спеціалізуються на питаннях енергоефективності, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

Привітали присутніх голова Рожищенської райдержадміністрації Інна Гайворонська та голова районної ради Андрій Музика. Вони висловили сподівання щодо ефективного вирішення проблеми енергозбереження для населення району.

З доповіддю про державну підтримку утеплення житлових будівель в Україні: умови та перспективи виступив перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Шкільний. – На сьогодні житловий сектор споживає на опалення 18 млрд. куб. м. або 45% загального споживання газу в Україні у 2015 році. В Україні 80% будівель потребують утеплення. Саме житловий сектор є найбільшим споживачем енергії в Україні. Урядом запроваджено державну програму утеплення. Нею передбачено компенсацію для населення (з державного бюджету) у розмірі від 20 до 40 % тіла кредиту на утеплення. Отже з жовтня минулого року держава відшкодовує частину тіла кредитів населення на придбання негазових котлів у розмірі 20% відтіла кредиту. Програма компенсації тіла кредиту на придбання «негазових» котлів показала велику позитивну динаміку.

Починаючи з жовтня 2014 року і до сьогодні, лише «Ощадбанк» видав кредитів на суму понад 103 млн. грн. на кредити на «негазові» котли. З травня цього року програму державної підтримки поширено на утеплення приватних і багатоквартирних будинків, а також додано ще 2 банки. Передбачається такі розміри компенсації: 30% на енергоефективні матеріалидля фізичних осіб на заходи в індивідуальних будинків або окремих квартирах; 40% на енергоефективні матеріали для ОСББ та ЖБК на загальнобудинкові заходи. На реалізацію таких механізмів для населення у 2015 році передбачено 344 млн. грн. Це цільові європейські кошти, які можуть використовуватись лише для енергоефективних заходів. Наразі, компенсація відбуватиметься через АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк, АТ «Укрексімбанк» – які беруть участь у програмі.

В серпні цього року Урядом прийнято рішення щодо збільшення граничних розмірів відшкодувань, а також компенсація для отримувачів субсидій на комунальні послуги у розмірі 70%. Компенсація надається виключно на енергоефективне обладнання та матеріали,– зауважив Ігор Шкільний. Жвавий інтерес викликали доповіді керуючого відділенням «Ощадбанку» та представника «Укргазбанку», які розповіли про умови кредитування банками заходів з утеплення житлових будинків. Регіональний та місцевий представники компанії «Вікна стиль» звернули увагу на роль вікон в енергозбереженні будинків, а регіональний представник компанії «Хенкель» – на заходи енергозбереження шляхом утеплення будинків. Потім відбулась презентація компанії «Нова лінія», яку провела комерційний директор компанії.

Експерт з енергозбереження Петро Лавренюк розповів про можливості енергозбереження в житловому секторі. У ході семінару присутні змогли отримати відповіді на всі насущні питання. Зокрема як скористатися державною програмою підтримки, які матеріали краще обирати та як оформити кредит на утеплення у державних банках.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром