Є ФАП, нема аптеки: чим живе село Носачевичі

04 Липня 2019, 12:31
5153

Про проблеми із транспортним сполученням, вартість ліків та відсутність аптечних пунктів у селах говорили мешканці села Носачевичі Рожищенського району під час зустрічі із кандидатом у народні депутати від партії «Слуга народу» Вячеславом Рубльовим

Мешканці села кажуть: в Носачевичах працює школа, в якій навчається більше 60 учнів. Проте, люди хочуть, аби їхні діти мали змогу більш глибоко вивчати деякі з шкільних предметів. Наприклад, англійську. Але для цього потрібно, аби в стінах освітнього закладу працював гурток з вивчення іноземної мови.

«У мене двоє дітей і я б хотіла, аби вони краще знали англійську. В Рожищі чи Луцьку таке додаткове навчання дороге. Доїзд теж ускладнює питання. Що треба зробити, щоб відкрити у школі гурток англійської мови? – питає місцева мешканка Світлана Дудко та на продовження шкільної тематики додає: Чому на потреби класу треба батькам здавати власні кошти?»

Вячеслав Рубльов констатує: фінансування системи освіти в державі залишається на низькому рівні. І практика, коли батьки здають гроші на ті чи інші потреби існує на території всієї України. 

«Що ж до гурткової роботи, то варто написати колективне звернення з підписами батьків, які зацікавленні у відкритті гуртка, та подати у Рожищенську райдержадміністрацію», – пропонує кандидат.

Одна із чи не найболючіших проблем для селян – це відсутність в Носачевичах аптечного пункту. Мовляв, ФАП є, а от придбати там ліки – зась. 

«Діти хворіють, а за ліками потрібно їхати в Рожище», – нарікає мама двох діток Ольга Головій.

Вячеслав Рубльов каже: з вирішенням цього питання може допомогти Рожищенська районна рада. Та додає: такі проблеми легко вирішуються всередині громади, якщо створене ОТГ.

«Процес децентралізації, на жаль, рухається в не зовсім правильному напрямку. Замість того, щоб передавати громадам на місця повноваження і кошти, держава їх забирає. Президент і партія «Слуга народу», яку я представляю, виступають за те, аби місцеві ради мали більше можливостей в роботі, –розповідає кандидат. – Реформи, які реалізуються державою повинні відбуватись в комплексі. Нам треба реалізовувати державні програми для розвитку та підтримки молоді, яка має жити та працювати в Україні, а не виїжджати закордон. І сьогодні Україна має шанс на зміни, який не можна втратити».   

До слова, Вячеслав Рубльов – діючий депутат Волинської обласної ради двох скликань, який активно працює аби райони, села і містечка змінювались на краще. Так, за кошти Фонду «Тільки разом» та сприяння Волинської облради в Носачевичах облаштували дитячий майданчик. Також завдяки активній позиції Вячеслава Рубльова, для місцевої школи з обласного бюджету виділили 80 тисяч гривень на ремонт спортзалу і харчоблоку, а також закупили інформаційні стенди.




Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024