У Рожищенському районі рослини атакує капустяна міль

20 Червня 2019, 11:17
4454

За даними проведених обстежень спеціалістами управління фітосанітарної безпеки у Володимир-Волинському, Рожищенському та Луцькому районах відмічено літ та шкодочинність капустяної молі.

Із проблемою шкідливості спеціалізованих фітофагів капустяних культур зіткнулися цього року як у приватному секторі, так і у фермерських господарствах. Осередково спостерігається масовий літ капустяної молі, резерватором якої є посіви ріпаку. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області.

Капустяна міль (Plutella maculipennis Curt.) належить до родини Серпокрилі молі, її гусінь пошкоджує сходи капустяних культур (капусту, редиску, редьку, ріпак, ріпу, гірчицю і ін.). Оскільки немає чітких критеріїв прогнозу поширення та чисельності цього шкідника, передбачити масові спалахи фітофага досить важко. Зростання його кількості пов’язане з міграцією метеликів з інших стацій під впливом фронтальних процесів в атмосфері та південних вітрів, а також із підвищенням середньодобових температур повітря та значним накопиченням шкідника на ріпакових полях.   

Надзвичайно небезпечні пошкодження капустяної молі у фазі зав’язування головки, коли, крім листків гусениці пошкоджують внутрішні листки і поверхневу бруньку «сердечко», що перешкоджає утворенню головок і призводить до значних втрат врожаю. Другим критичним періодом є пошкодження листків у фазі ущільнення головки. Гусениці мінують тканини листка, а потім вигризають на листках «віконця», шкірка яких згодом засихає й викришується. Хоча живлення гусениць у цей період і не викликає загибелі рослин, але значно погіршує якість продукції. Найбільше пошкоджень міль завдає у найжаркішу погоду вегетаційного періоду.   

Протягом року на півночі України капустяна міль має 2-3 генерації, на півдні – 4-5. Літ метеликів наступного покоління накладається на попереднє і триває з кінця квітня до середини вересня, тому на рослинах можна зустріти усі стадії розвитку шкідника. 

За чисельності гусениць 2-5 екз на рослину при заселені 10 % рослин проводять обробки одним із препаратів: Децис f-люкс, Золон 35, Матч, Номолт, Сумі альфа, Фокс к.е, з біологічних препаратів – лепідоцид БТУ та інші, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Чисельність молі знижують багато ентомофагів, в тому числі трихограма.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024