Як жителям краю боротися з комарами та кліщами

15 Червня 2019, 11:24
Як боротися з комарами та кліщами 2915
Як боротися з комарами та кліщами

Випадіння значної кількості опадів, зміна температурного режиму – різке підвищення температури – є сприятливими факторами для масового розмноження кровососних комах та кліщів.

Про це інформує Головне управління держпродспоживслужби у Волинській області.

Ґедзі – з’являються в травні, живуть від 1 до 2,5 місяців, найчастіше у великій кількості трапляються влітку на лісових галявинах, узліссях, болотах, у долинах річок біля місць напування і випасання тварин. Як правило, інтенсивно нападають на тварин саме у спеку. Ґедзі також є переносчиками інфекційних збудників.

Мошки, як правило, нападають на тварин переважно вранці й увечері. За один рік виплоджується від 1 до 3 поколінь, укуси яких дуже болісні. У їхній слині міститься гемолітична отрута, що викликає інтоксикацію, зуд та збудження тварин, наступає пригнічення, салівація, набряк язика, підгруддя, підщелепного простору, збільшення лімфатичних вузлів. Для боротьби з личинками мошок важливе значення має шлюзування річок, каналів та інших водойм.

Комарі нападають на тварин, птицю та людей. Як правило, увечері та вранці, переважно навесні та в першій половині літа. Комарі – жадібні кровососи, укуси болісні, слина токсична і подразнює місце укусу. При укусах переносять більше 50 збудників заразних хвороб, а тому тварин необхідно випасати в період найменшої їх активності.

Найкраще випасати худобу в день з одинадцятої до сімнадцятої години, на підвищених ділянках, які добре провітрюються та віддалені від проточних водойм і заболочених місць.

Рекомендуйте при необхідності використовувати систематичні обробки волосяного покриву тварин інсектицидами і репелентами (бутокс, неостомазан, байофлай пур-он, ектосан-плюс). З метою запобігання масового нападу мошки на тварин, потрібно періодично проводити дезінсекцію тваринницьких приміщень і територій ферм.

Кліщі найактивніші у травні-червні, а також у серпні-вересні. Варто пам'ятати, що ці небезпечні комахи переносять інфекції. Основні методи боротьби з кліщами - обробка акарицидними препаратами. Її необхідно проводити щомісяця з березня по листопад.

Для захисту тварин від надокучливих комах доцільно організовувати стійлове утримання, а літні табори слід розміщати не ближче як за 5 кілометрів від боліт, річок, вологого лісу, на пагорбах, що продуваються вітром.

Якщо вашій тварині надокучають комахи за порадами необхідно своєчасно звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024