Емоційна зустріч: рожищанам розповіли про варіанти управління будинком

12 Червня 2019, 15:13
4119

У рожищан залишилось небагато часу, щоб визначитись, хто дбатиме про їхні будинки з 1 травня 2020 року. У рамках всеукраїнської реформи ринку житлових послуг, багатоквартирні будинки у місті Рожище «списали» з балансу ПЖКГ ще у 2017 році.

Про це йдеться на сайті міської ради.

Оскільки співвласники жодного багатоквартирного будинку (крім ОСББ) самостійно не визначилися із формою управління будинків, виконавчим комітетом Рожищенської міської ради було оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Рожища. За його результатами переможцем визначено єдиного учасника конкурсу – Рожищенське ПЖКГ.

Читати також: Хто буде господарем у багатоповерхівках Рожища

1 травня 2019 року вступили в дію зміни у сфері житлово-комунального господарства й тепер мешканці багатоповерхівок мають остаточно взяти відповідальність за долю будинку в свої руки. Спершу, обрати форму управління будинком на зборах і стати повноцінним його господарем: самотужки збирати кошти й вирішуватимуть на що їх витрачати.  

На виконання норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги», керівництво Рожищенськоо ПЖКГ та міської ради розпочали проведення зборів мешканців багатоповерхівок райцентру. Мета таких зустрічей – розповісти співвласникам про форми управління будинком та умови надання послуг. 

Нещодавно на подвір’ї будинку №10 на вулиці Привокзальній відбулися збори, на яких були присутні мешканці багатоповерхівок із Залізничної та Пушкіна.

Директор Рожищенського ПЖКГ Анатолій Мєдвєдєв та заступник міського голови Сергій Лясковський розповіли про причину зустрічі та наголосили, що з 1 травня 2019 року вступили в дію зміни у сфері житлово-комунального господарства.

«Саме з 1 травня в Україні повністю набув чинності закон «Про житлово-комунальні послуги». Цей документ вносить зміни у відносини між власниками житла, комунальними службами і тими, хто поставляє послуги. Тому мешканці багатоквартирних будинків, в яких не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, зобов'язані обрати собі управителя або керуючу компанію, щоб взаємодіяти з постачальниками послуг з прибирання територій, вивезення сміття та інших важливих робіт», – зауважив Анатолій Мєдвєдєв.

Також він розповів, що законом передбачено три форми управління (Стаття 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»):

  • можна створити ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), делегувати право голові правління обирати управителя;
  • обрати управителя (фізична особа – підприємець або юридична особа, яка за договором із співвласниками  забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб)
  • або ж самостійно управляти будинком усіма співвласниками (всі рішення по управлінню приймаються на загальних зборах співвласників).

Більш детально про юридичну складову кожного з видів правління розповіла юрист Рожищенського ПЖКГ Катерина Приймачок.

Економісту комунгоспу Лідії Замлинній довелося довго пояснювати мешканцям про фінансову сторону кожного із запропонованих форм правління.  

Зустріч була емоційною. Присутні говорили про наболіле, ставили запитання та висловлювали свої думки.

Коментарі
12 Червня 2019, 19:34
І що з того?
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024