У Рожищі не визначили місця для розміщення агітації

08 Червня 2019, 15:03
Фото ілюстративне 4019
Фото ілюстративне

У Волинській області не усі міські ради станом на 24 травня визначили та обладнали місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Такий висновок зробили представники ОПОРИ в результаті моніторингу та аналізу відповідних розпоряджень міських голів та рішень виконавчих комітетів міських рад. Також представники ОПОРИ проінспектували обладнані місця для розміщення агітаційних матеріалів.

У виборчому окрузі № 20 Берестечківський міський голова підписав розпорядження щодо відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації з запізненням у три дні, а у містах Горохів та Рожище відповідні рішення для парламентських виборів не приймались.

Так, відповідно до розпорядження Берестечківського міського голови «Про виділення місць для розташування матеріалів передвиборчої агітації» від 27 травня відведено такі місця для розміщення агітаційних матеріалів:

1) дошка оголошень на майдані Соборності;
2) дошка оголошень біля Укрпошти по вул. Січових Стрільців;
3) дошка оголошень біля Будинку культури по вул. Шевченка.

Також у розпорядженні зазначається рекомендація суб’єктам виборчого процесу з 24 години 21 липня зняти друковані та інші агітаційні матеріали, що є порушенням ч. 2 ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Зокрема, у ч. 2 ст. 70 Закону йдеться про те, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Також у ч. 3 ст. 70 цього ж Закону зазначається, що передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється.

У місті Горохів розпорядження міського голови «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації» було підписане 29 грудня 2018 р. напередодні виборів Президента України. У міській раді Громадянськії мережі ОПОРА підтвердили, що нове рішення не приймалось, а діє підписане розпорядження. Зазначимо, що у самому розпорядженні немає прив’язки до конкретного виборчого процесу, а також немає кінцевої дати, до якого часу воно діє. Відтак, його можна вважати чинним.

У самому розпорядженні йдеться про визначення наступних місць для розміщення агітаційних матеріалів:

1) дошка оголошень біля приміщення редакції газети «Горохівський вісник»;
2) дошка оголошень в міському сквері;
3) тумба для оголошень по вулиці Торгова;
4) тумба для оголошень біля приміщення Горохівського РВ Національної поліції України.

Повідомляється також про визначення таких місць для розміщення передвиборних агітаційних наметів на території міста:

1) площа біля магазину «Вопак»;
2) територія біля приміщення Центральної районної бібліотеки;
3) територія на початку та в кінці вулиці Торгова;
4) територія біля приміщення Укртелекому;
5) територія перед центральним ринком міста Горохів.

У місті Рожище також не приймали окремого рішення щодо відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації після призначення парламентських виборів. У раді підтвердили, що 24 січня було прийняте відповідне рішення Виконавчого комітету Рожищенської міської ради.

Втім, на відміну від розпорядження Горохівського міського голови, у цьому рішенні зазначається, що воно стосується саме виборів Президента України 31 березня 2019 р.  Відтак, в місті відсутнє рішення про відведення місць для розміщення агітаційних матеріалів щодо парламентських виборів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024