Узаконять пересадку органів по смерті

28 Жовтня 2016, 08:00
1722 Джерело: bdzhola.com

Трансплантологи просять облраду клопотати перед парламентом

Пацієнти українських лікарень, зокрема й волинських, конче потребують донорських органів. Однак нинішнє законодавство утруднює їх пошук. Щоб урятувати тисячі безнадійних хворих, волинські лікарі закликають парламентарів пришвидшити прийняття закону про трансплантологію.

БЕЗ ДОНОРІВ ЩОРОКУ ВМИРАЄ ДО 2 ТИСЯЧ ХВОРИХ

Як зазначили учасники інтерактивного прес-клубу «Ціна здоров’я» обласної ради на тему «Трансплантація органів в Україні: шанс для життя чи стрес для суспільства», пересадка органів є останнім шансом на порятунок для кількох тисяч хворих українців. Завдяки донорським органам у Волинській обласній лікарні вдалося вилікувати чимало краян.

– На сьогодні маємо 20 пацієнтів із пересадженими нирками, – зазначає головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Сидор. – Хоча практикуємо й пересадку печінки, зокрема трансплантували одній волонтерці.

Операції з пересадки та реабілітація подібних пацієнтів вартує великих грошей. Наприклад, на добу одному хворому з пересадженим органом потрібно імунодепресантів (для пригнічення імунних реакцій організму) щонайменше на 300 гривень.

– Нині обласна клінічна лікарня потребує додатково близько 1,8 мільйона гривень, щоб повноцінно рятувати пацієнтів з трансплантованими органами, – каже керівник.

Медики вбачають вихід у реформуванні галузі. Однак з нинішнім фінансування це неможливо, впевнений депутата облради Сергій Сівак.

– Медицина фінансується за залишковим принципом. Про що говорити, коли на боротьбу із захворюваннями серцево-судинної системи на Волині виділили всього чверть фінансів від потреби, – обурюється обранець громади.

Дехто вбачає порятунок у страховій медицині. За словами голови профільної комісії облради Олександра Зінчука, її модель доцільно перебрати від сусідів-поляків, які теж перейняли досвід у розвинутих країнах Євросоюзу.

РІДНІ ПОМЕРЛИХ ПЕРЕЧАТЬ ДОНОРСТВУ

На думку учасників прес-клубу, на заваді трансплантаціям стоять юридичні та моральні аспекти. Більшість родичів померлих краян відмовляються від пересадки органів. Натомість, наприклад, у сусідній Білорусі – близько 92 відсотків донорів органів по смерті. – Ситуацію може змінити закон про трансплантацію: нині у Верховній Раді зареєстровано два проекти. Ольга Богомолець пропонує, щоб кожен заповів свої органи після смерті для пересадки. По раптовій смерті дозвіл на трансплантацію дають родичі.

– Згідно із проектом екс-міністра охорони здоров’я Олега Мусія, варто запровадити «презумпцію мовчазної згоди», коли загиблий від нещасного випадку автоматично стає донором органів, – зазначають медики.

Щодо морального аспекту, то лікарі просять духівників і громадських активістів роз’ясняти потребу в донорських органах.

– Потрібно, щоб священики, громадські організації, журналісти проводили відповідну роботу, наголошувати: людина після смерті через передані органи може врятувати життя ближніх, – зазначає головний позаштатний спеціаліст з детоксикації обласного управління охорони здоров’я Ігор Гордійчук.

Роман ЖИЖАРА

Плашки: Операції з пересадки та реабілітація подібних пацієнтів вартує великих грошей

 

Коментарі
28 Жовтня 2016, 22:12
Ще нелегальної торгівлі органами в Україні бракувало.
29 Жовтня 2016, 02:39
Та вона вже є. А ще стрибне показник смертності молодих здорових людей від так званих "нещасних випадків", бо де ж чекати, поки щось станеться
29 Жовтня 2016, 15:45
Як страшно стало.А що мае бути-того не минути...На органи.то на органи...Будемо жити в інших тілах...
29 Жовтня 2016, 18:45
Трансплантація (пересадка) органів дуже важлива і потрібна хворим людям.<br/>В цивілізованих країнах це законодавчо продумано. Тільки не в нашій країні, де панує хаос та беззаконня! <br/>Чим це загрожує? За тисячі долларів будуть сфабриковувати передчасну смерть простим людям з здоровими органами, переважно сільської місцевості, асоціальним, одиноким, за яких не буде кому заступитися. Хірурги-бідарі із зарплатою 2500 грн за тисячі долларів будуть вирізати з людських тіл все, що можна. А наша поліція нічого не знайде ( в Нововолинську пропала дівчина-підліток, то поліція так активно шукала, що аж тіло дівчинки знайшов!? тато ), а якщо хтось чесний розкриє злочин,- то йому закриють рот. А судді Подзірови, які за 200 грн влаштовують судове шоу,- за тисячі долларів так насудять, що не радий будеш, що подав до суду. <br/>Люди будуть масово пропадати.А в Європу імпортуватимуть органи тоннами.<br/>Зараз пересадки органів потребує 2тисячі хворих, а з прийняттям закону загадково вмиратимуть 20тисяч здорових.<br/>Я категорично проти дозволу на трансплантацію органів в сучасній Україні. Хоча від нас в даному питанні нічого не залежить. На жаль...
29 Жовтня 2016, 23:04
Як не залежить? Ми можемо апелювати до депутатів, хіба ні?
30 Жовтня 2016, 15:05
Довкола стільки людей-скотиняк.Можливо,ліквідувавши них,можна врятувати нормальних,порядних людейГоловне не помилитись.
30 Жовтня 2016, 15:06
Довкола стільки людей-скотиняк.Можливо,ліквідувавши них,можна буде врятувати нормальних,порядних людейГоловне не помилитись.
30 Жовтня 2016, 15:15
На Україні стільки сіфілітіків,гепатиту і спідоносців шо не всі покойнікі пригодяця на запчасті
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39