Кислотою правди не випалиш: рожищани запитали, «хто замовив Катю Гандзюк?»

18 Травня 2019, 13:46
4467

Рожищани вийшли у центр міста, щоб запитати: «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Такі акції влаштували у багатьох населених пунктах України, у суботу, 18 травня. У райцентрі організацією займалась «Народна самооборона м. Рожище».

Активісти зібралися о 12:00 біля пам'ятного знака «Борцям за волю та незалежність України». Вони розгорнули гасла: «Кислотою правди не випалиш», «Рожище питає: хто замовив Катю Гандзюк?», «Каста недото(у)рканих. Треба дотуркати!»

Доброволець АТО Микола Габдулхаков зачитав маніфест. Хвилиною мовчання учасники акції вшанували пам'ять жертв департації кримсько-татарського народу та загиблих активістів.

Рожищани-активісти зазначили, що не відчувають себе у безпеці в будь-якій точці України, не будуть залишатися осторонь таких подій і вимагали належним чином розслідувати злочин та покарати винних. На завершення акції заспівали Гімн України.

Активісти зібралися о 12:00 біля пам'ятного знака «Борцям за волю та незалежність України».
Активісти зібралися о 12:00 біля пам'ятного знака «Борцям за волю та незалежність України».

Доброволець АТО Микола Габдулхаков зачитав маніфест.
Доброволець АТО Микола Габдулхаков зачитав маніфест.

На акцію вийшов й мер міста В'ячеслав Поліщук
На акцію вийшов й мер міста В'ячеслав Поліщук

Наймолодший учасник акції
Наймолодший учасник акції








***

Ким була і за що боролась Катя Гандзюк

4 листопада в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2 померла Катя Гандзюк. Після численних операцій у Каті відірвався тромб, пише Українська правда.

Її ім’я стало відомим на всю країну після того, як 31 липня під власним будинком невідомі облили активістку сірчаною кислотою. Напад викликав гучний резонанс у суспільстві, а встановлення реальних замовників стало іспитом для чинної правоохоронної системи. Іспитом, який правоохоронці поки провалюють.

Журналісти з’ясували, що перший із підозрюваних, на якого намагалися «повісити» злочин, має залізне алібі, після чого й так не надто висока довіра до правоохоронців у цій справі стала наближатися до нуля.

Напад на Гандзюк доповнив серію нерозкритих злочинів проти активістів, що трапилися в останні кілька років. Наприкінці вересня громадські організації провели акцію під Адміністрацією президента, на якій вимагали від влади реально розслідувати злочини проти активістів.

Тоді ж Катя Гандзюк записала відеозвернення з лікарні.

Ким була Катя Гандзюк?

Каті Гандзюк було 33 роки. Вона отримала три вищі освіти в економічній і управлінській сфері. У 2006 році закінчила Херсонський державний університет. У 2008-му – Київський національний економічний університет. У 2016-му – Нацакадемію державного управління при президентові України.

Активною громадською діяльністю почала займатися з 18 років.

У 2004 році була учасницею «Помаранчевої революції».

У 2006-му працювала менеджером проектів, головою Херсонського відділення ГО «Ейдос» – Центру політичних студій та аналітики.

У 2012-му стала співзасновницею Агенції громадської журналістики «МОСТ», яка публікувала антикорупційні розслідування щодо влади Херсонської області.

У 2014-му стала активним учасником Євромайдану в Херсоні. Після анексії Криму та з початком війни на Донбасі допомагала переселенцям. Працювала помічником в Управлінні Верховного комісара ООН з питань біженців у Херсонській області.

У 2016-му стала волонтером Itchy Trigger Finger Ukrainians – організації, яка займається патріотичною рекламою для жителів окупованого Криму.

Катерина Гандзюк відома своєю любов'ю до футболу. Разом з активістами стояла біля витоків відродження футбольного клубу «Кристал» (Херсон).

Як волонтер, фахівець, менеджер за останні кілька років встигла попрацювати в таких організаціях, як Фундація підтримки громадської активності, Міжнародна організація з міграції, Фонд народонаселення ООН в Україні та Міжнародний Фонд «Відродження».

Колеги, друзі та знайомі Каті називають її критичною, прискіпливою та вимогливою до людей. Людиною, яка завжди готова до боротьби. Непримиренною активісткою, сміливою й енергійною.

Знайомі жартують, що якщо ти з Херсона і не знаєш Катю Гандзюк, то ти «або мудак, або сєпар». Вся проукраїнська та громадсько активна частина Херсона – її друзі.

Сама ж вона була ніби поєднанням двох різних Кать.

Перша – безкомпромісна і жорстка, коли відстоювала свою точку зору. Ця Гандзюк могла трьома реченнями знищити репутацію будь-якого чиновника чи політика, не дуже церемонячись у формулюваннях.

Друга ж Катя – глибоко чуйна, з вродженим відчуттям такту і бажанням допомогти. Саме коли знати цю її сторону, то стає видно, що за гротескними постами у Facebook і безапеляційними інвективами на адресу часом дуже впливових людей стоїть не якийсь троль, а затята дівчина, яка вміє побачити і сформулювати саму суть проблем.

Така собі усміхнена бунтарка, завжди готова до боротьби за правду.

Політична діяльність

Політичну кар'єру почала в 2003 році як активістка партії «Батьківщина» і голова громадської обласної організації «Батьківщина молода».

У 2006-му Гандзюк пройшла до Херсонської облради від «Блоку Юлії Тимошенко».

У травні 2014-го Катерину Гандзюк обрали депутатом Херсонської міськради, також за списком ВО «Батьківщина». Але за рік її виключили з партії.

Це сталося після того, як Гандзюк повідомила про вихід з парторганізації на знак солідарності з мером Херсона Володимиром Миколаєнком, якого зняли з посади керівника Херсонської ВО «Батьківщина». У «Батьківщині» звинуватили Миколаєнка в тому, що він нібито відмовлявся проводити люстрацію, а також у розкраданні міського бюджету.

В останні роки Катерина Гандзюк поєднувала громадську діяльність з посадою радника мера Херсона та виконувача обов'язків керуючого справами виконкому Херсонської міськради.

Коментарі
18 Травня 2019, 20:10
немає на чому попіаритись?
18 Травня 2019, 20:48
Звертати увагу на проблеми потрібно і голосно говорити про проблеми потрібно , бо тільки так можна змусити на проблему реагувати .<br/>Але прочитав статтю і думаю &amp;quot; а що далі ?&amp;quot;, &amp;quot;і шо?&amp;quot;<br/>Постояли , зробили фото , написали статтю все круто і правильно , але чи вплине то на щось ?<br/>Я не думаю , що всі почнуть бігати і &amp;quot;паритись &amp;quot; проблемами бо Рожище питає <br/>Мені здається , що тим людям кому послане звернення байдуже <br/>А от запитати про місцеві проблеми доволі доречно , бо питають місцеві у своєї місцевої влади , яка створює наш благо устрій <br/>Так от &amp;quot;Рожище питає , коли вже зроблять спортивну зону і штучне поле у Колосі ?&amp;quot;
18 Травня 2019, 23:55
А ти скільки зробив для того щоб це штучне поле було, ти до кого звертався чи тільки вмієш звіздіти.
19 Травня 2019, 19:03
А звідки такі висновки ?<br/>Можливо звертався , можливо активно працюю для того що б розвивати спорт для молоді <br/>А говорити на незнайому людину типу , а ти хто такій і чому сам нічого не робиш тільки говориш , то толку мало<br/>Але то майже завжди так , ну добре хоч не матюками )<br/>Успіхів вам
20 Травня 2019, 12:08
Ти хоч би розібрався хто робить і фінансує спортивну зону . І певно коли б дійшло діло до пікетування ОДА по цьому питанню, то писав би лише коменти. А так май сміливість писати відкрито, під постом, а не під псевдоніном &amp;quot;Жиза&amp;quot; чуть не &amp;quot;Шиза&amp;quot;))
20 Травня 2019, 14:49
Facepalm
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024