Кухар-піцейола з Рожища розповіла про професію та поділилася улюбленим рецептом піци
Щороку, 20 жовтня, кухарі та кулінари понад 70 країн світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день кухаря.
На сьогодні кулінарія – справжня наука і мистецтво водночас. Українським кухарям і кулінарам теж є чим похвалитися, адже українська кухня існує не одне століття і має багатющі традиції. Як кажуть, не одним борщем та варениками живі.
Район.Рожище вирішив поспілкуватися із місцевими кухарями та навідатися в один із закладів міста, який часто-густо приймає у себе гостей. Наш вибір "впав" на піцерію «Авеліно». Це, мабуть, єдиний заклад в місті куди можна сходити із дітками.
Тут нас зустріла привітна та усміхнена бармен Марина Осипчук. Разом йдемо до місцевої піцейоли Алли Киричаніної. Дівчина саме справилася із тістом та приступила до вироблення піци.
«Після школи я, за порадою мами, вступила до місцевого ветеринарного коледжу. Чесно, навчання подобалося. Професія, на мій погляд, хороша, люблю тварин. Але все-таки хобі взяло вверх і я більше часу почала готувати. Коли прийшла на роботу в піцерію, наставником та вчителем для мене став Петро Чуйко, власник «Авеліно». А він мистецтво виготовлення піци освоїв працюючи в Італії», - коротко, не відриваючись від роботи, бо ж чекають клієнти, розповідає про себе Алла.
Запитуємо чи пам’ятає свою першу спробу в приготуванні їжі, дівчина щиро посміхається та відповідає:
«О, так, пам’ятаю! Коли я була ще у першому класі, мама прийшла з роботи змучена, голодна і я вирішила зварити для неї яйце. Правда, цей «витвір мистецтва» й яйце не назвеш, бо було воно синє-синє. Згодом почала готувати найпростіші страви: борщі та супи. Пізніше були різноманітні другі страви. На Пасху на столі завжди має бути і паска, і ковбаска. Але найбільше мені до вподоби – кулінарія. Люблю готувати щось із дріжджового тіста. Нещодавно спробувала прикрашувати торти мастикою. А взагалі, я не боюся ризикувати і часто готую щось нове».
Зізнається Алла, що дуже приємно, коли її піца подобається клієнтам. Подяка задоволеної людини – це особлива ціна за працю. За зміну дівчина робить в будні дні 25-30 піц, а у свята – 150 і більше. Каже, що робота не втомлює, навпаки, додає більшого натхнення та бажання приносити користь для когось.
Окрім піци, Алла Киричаніна, готує ще й пельмені, вареники, домашнє печиво та «Фокачо» до пива. І запевняє, що кожна страва приготовлена є особливою, головне зробити все з любовʼю.
І з нагоди свята досвідчений кухар Алла поділилася з нами своїм улюбленим, бюджетним рецептом начинки для піци: тісто на піцу змащуємо білим соусом «Бешамель» (інгредієнти для соусу: молоко, масло, мускатний горіх, борошно та вода – все це перекип’ятити, перетерти через друшлаг), а зверху викладаємо підрум’янену на пательні картоплю нарізану кружальцями та свіжу зелену цибулю. Заготовку піци поміщаємо в духовку до підрумʼянення. Але, як стверджує Алла, піца приготовлена в спеціальній печі – відрізняється за смаковими якостями, вона набагато смачніша. Тому перш, ніж готувати піцу – збудуйте піч)))).
Кажуть в народі, кухарем може бути кожен, хорошим кухарем - тільки обраний. І не важливо, яка спеціальність в тебе за дипломом, головне, щоб твоє серце було віддане праці, яку робиш.
Алла знайшла себе саме в кухарстві. І можна сказати, що таки не помилилася, бо вдячні клієнти і під час нашої розмови щиро дякували за смачну та пахучу піцу.
Коментарі