Рожище – серед рекордсменів за шлюбами з неповнолітніми

13 Травня 2019, 14:20
4912

На Волині шлюби із неповнолітніми – не дивина. Найчастіше хлопцям і дівчатам, які не досягли повноліття, але вирішили побратися, – 16 або 17 років. 

Про це повідомили в управлінні юстиції у Волинській області інформаційному агентству ВолиньPost

Як свідчать статистичні дані органів державної реєстрації актів цивільного стану в області, за 5 місяців цього року зареєстрували декілька шлюбів із неповнолітніми. 

Здебільшого неповнолітні – дівчата, і лише в одному випадку 18 років ще не виповнилося нареченому. 

Зокрема, 1 шлюб – у Луцьку (нареченій – 17 років), 2 шлюби – у Рожищі (одній нареченій – 16, іншій – 17), у селищі Любешів – 1 шлюб (нареченій – 17 років), у селищі Ратне – 1 шлюб (нареченій – 17 років), у місті Горохів – 2 шлюби (16 років – нареченій, 17 років – нареченому). 

Нагадаємо, на Волині суттєво поменшало шлюбів з іноземцями. Так, за 4 місяці 2019 року на Волині зареєстрували лише 7 шлюбів з іноземцями. Натомість за аналогічний період минулого року таких було аж в тричі більше – 21.

Читати також: США, Азербайджан, Туреччина: з громадянами яких країн укладають шлюби у Рожищі

У яких випадках в Україні можливо укласти шлюб з неповнолітніми та чи потрібна згода батьків?

Однією з обов’язкових умов укладення шлюбу є досягнення особами, які вступають у шлюб, шлюбного віку. Відповідно до ст. 22 Сімейного кодексу України, шлюбний вік для чоловіка і жінки становить 18 років. Це вік, коли люди досягають соціальної, фізичної та психічної зрілості. Зауважте, що такого віку вони мають досягнути на день реєстрації шлюбу, а не на день подання заяви до органу ДРАЦС. Проте неповнолітні теж можуть одружитись, але для цього потрібне рішення суду.

Хто може звернутись до суду за наданням права на шлюб?

Заява до суду подається самостійно особою, яка досягла 16-річного віку.

Для того щоб дійти висновку про те, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Судова практика свідчить, що найчастіше такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’ї дитини, вагітність неповнолітньої жінки.

Відповідні судові справи розглядає суд за місцем проживання заявника.

Чи потрібна згода батьків майбутніх наречених?

Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їхня згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їхнім неповнолітнім сином або донькою вирішального значення не має.

Проте їхня позиція з цього питання повинна бути з'ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки така відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

Коментарі
13 Травня 2019, 17:49
Шлюбів з іноземцями не поменшало. Просто якщо люди одружуються на території іншої держави, то в Україні такі шлюби не реєструються і облік їх не ведеться.... не личить подавати не достовірні дані...
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024