У Рожищенському НВК №4 говорили про міф президентства Грушевського

17 Жовтня 2016, 21:30
4898

У понеділок, 17 жовтня, в Рожищенському НВК №4 відбувся урок історичної пам`яті М. С. Грушевського для учнів 8-Б класу. 

Як і в кожного народу є свої історичні постаті першої величини, так і в Україні є такі, що з плином років зберегли свою значущість для сучасного покоління. 


До таких велетнів української національної культури належить Михайло Грушевський (1866-1934) - визначний історик, археолог, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор української науки, громадсько-політичний і державний діяч, засновник Української Народної Республіки.


Саме з його творчою спадщиною пов'язані ідеї відродження української культури і науки, історичної свідомості й національної гідності народу.


До Днів Михайла Грушевського в Україні, які відзначаються у вересні цього року та приурочені до 150-річчя від дня його народження, класний керівник 8-Б класу Олена Вальчишина провела урок історичної пам’яті.

1

До уваги учнів, які й самі брали активну участь, було представлено калейдоскоп історичних фактів, історичний календар, бесіда-вшанування про літописця історії України. 



«У сучасній українській спільноті існує міф про Грушевського – президента УНР, запроваджений Дмитром Дорошенком. Міф прижився в публіцистиці й у науковій літературі. Тільки у вересні-жовтні 2004 року чимало друкованих і електронних ЗМІ знову розтиражували «президентство» Грушевського, - зауважила Олена Олегівна. - З погляду формального, юридичного, а відтак і наукового, Грушевський не був президентом Української Народної Республіки. Такої посади в УНР не існувало, також її не передбачала Конституція, яка була ухвалена в останній день функціонування Центральної Ради. Невідомий жодний акт, учинений Грушевським як президентом УНР».



Учні дізналися багато цікавих фактів з життя Михайла Грушевського, українського історика та політичного діяча, який не тільки писав історичні праці, але й сам робив історію і був творцем українського життя.



 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024