Ліки від самотності: для кого став домом притулок у Навозі

09 Жовтня 2016, 13:15
2504 Джерело: data:image

Не в радість мудрість прожитих років та набутий досвід, коли людина на схилі літ залишається самотньою, а сили підводять. Різні життєві стежини привели до стаціонарного відділення Територіального центру з надання соціальних послуг Рожищенського району, що знаходиться в Навозі, його мешканців. Але саме тут, зі слів стареньких, вони знайшли свій прихисток. Тут про них дбають, їх доглядають, роблять все, аби обділені життям люди відчували себе захищеними. Пише ІА Волинські новини. 
Інваліда дитинства Євгенію Фалько хвороба ніг прикувала до візка. Жінка п’ятнадцять літ мешкає у цьому відділенні і стверджує, що тутешні працівники - медсестри та санітарочки для неї ніби діти, бо завжди уважні, чуйні, турботливі.
95-річна Варвара Федорова, росіянка, вдова фронтовика, яку доля закинула з далекого Кавказу на Волинь, де прожила більше півстоліття, у притулку лише рік. Бабуся задоволена умовами проживання. «Чисто, тепло, гарне відношення, чого ще треба на старість», - говорить Варвара Іларіонівна.

volynnews.com
volynnews.com

Душевний спокій та людську чуйність знайшла у Навізькому відділенні і колишня репресована, 88-річна Ангеліна Данилюк. Для них і ще для близько двох десятків людей, яких спіткали на старості хвороби та самотність, відділення стало справжнім домом. Ці люди вдячні, що держава підтримує і піклується про них. Не забувають стареньких і учні місцевої школи, сільські аматори сцени, представники місцевої та районної влади, вітають зі святами. Приїздять у притулок (так називають стаціонарне відділення у селі) і благодійники, щирі душею люди, які прагнуть підтримати обділених долею людей.
Функціонування стаціонарного відділення - нелегка ноша для районного бюджету, але в необхідності таких закладів вкотре пересвідчуєшся, поспілкувавшись з його мешканцями, подивившись в очі тим, хто вірить в моральність та людяність нашого суспільства. Бо старість заслуговує на повагу, і не важливо, чи це близька тобі людина, чи зовсім незнайома.
Ми йдемо до Європи. Вчимося працювати за новими стандартами. Можливо, у непристосованому приміщенні, де знаходиться стаціонарне відділення для одиноких (колишня школа побудована ще в передвоєнні роки), можна знайти багато недоліків, хоч колектив докладає максимум зусиль, аби утримувати його в належному стані. Але самотні хворі люди мають дах над головою, вони доглянуті, чисті, нагодовані. Тут поважають їхню старість, і вони за це безмежно вдячні.
Запровадження європейських стандартів догляду за одинокими людьми - справа не одного дня. І найголовніше – цей процес має проходити безболісно для тих, кого життя обділило рідними людьми. Толерантність – це найперше, що має характеризувати людину, покликану допомагати стареньким. І не важливо, чиновник ти чи звичайний соціальний робітник, або доглядальниця. Бо спокій та належна увага – найкращі ліки від старості.

Тетяна БОЯРИН

Коментарі
09 Жовтня 2016, 17:05
Адля чого тут писати про те що вже читали в районній газеті?
09 Жовтня 2016, 17:16
На жаль, не всі читають "Наш край", а матеріал хороший, гарно написаний. То хіба погано, що ще кілька людей прочитає про долю бабусь?
09 Жовтня 2016, 17:43
І Дулюк свою тещу туди хотів всадити але як тільки зняли із голови РДа так і піндоса получив
09 Жовтня 2016, 17:50
Дулюк твоі опоненти ніяк не можуть заспокоітися ось і порють всяку ерунду.
09 Жовтня 2016, 22:52
От гидиш все, а таки лізеш і читаєш. Не цікаво - не заходь. Хочеш чогось іншого - пиши самО і висилай на електронку. А по великому рахунку, коментарі до публікацій давно стали майданчиком для своєрідної психологічної розрядки різного роду невдах. Маєш поганий настрій - полив когось брудом в коментах, ніхто не рахується з твоєю думкою - вилив в коментах на когось відро лайна - полекшало, відчув свою значимість, давно не було сексу - туди ж в Район.Рожище - потрахав людям мізки. Все, порядок - відчув себе господарем життя. Тільки залишився невдахою...
10 Жовтня 2016, 05:16
От і знову коментарі звелися до облаювання та словесної перепалки. А треба б було всього лише подякувати працівникаи притулку за їх нелегку працю. А нам усім побажати - щоб доля була до нас милосерднішою і не доведи, Господи, на старості опинитися на місці цих стареньких.
10 Жовтня 2016, 13:29
В стаціонарному відділенні безліч проблем, які вимагають докладання рук ініціативних людей. Ось де є велика площина для піару. Зроби людям добро, облаштуй клумбу або прилаштуй малу архитектурну форму, поремонтуй східці, а не виртачай енергію на непотрібні коментарі.
10 Жовтня 2016, 20:53
Дійсно втомлюють та розчаровують брудні та вульгарні коментарі, які з озлоблених сердець &quot;виливаються&quot; друком і характеризують внутрішній стан коментаторів. <br/>Але що заважає позитивним, добрим, високоморальним людям залишати свої коментарі та пропагувати добрі моральні цінності?<br/>Давайте не будемо мовчати і спостерігати, а покажемо приклад, залишатимо позитивні коментарі і до нас приєднаються!<br/>P.S.: А про нещасних та покинутих стареньких людей потрібно писати. Може хтось там свою викинуту маму чи тата побачить і задумається...
12 Жовтня 2016, 21:33
Гарний репортаж i добре,що дійсно за цими старенькими доглядають.А дурних,які думають,що будуть вічно молодими і борзими життя інколи обламує жорсто.Подумайте...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024