Володимир Лис прокоментував вчорашню прем’єру «Століття Якова»

01 Жовтня 2016, 17:05
5544

Учора, 30 вересня, вперше презентували  фільм «Століття Якова». Каналом-транслятором був 1+1. Автор українського бестселера Володимир Лис висловив свої враження про цей фільм, інформує Волинь24.

«Враження суперечливі. По-перше, зникла мова… Це не Західне Полісся, це не моє село і навіть не те село, яке там було зазначене – Загоряни. Хоча там і вказано, що це Любомльський район. Вказано, що Загоряни за два кілометри від траси. Та вони на трасі, вони над трасою Любомль-Щацьк. Це моє село Згорани, ті самі Загоряни. Або таке: у нас на Поліссі церкви фарбували. Дерев’яні храми – на Гуцульщині й на Східній Україні... Тому фільм справді тільки за мотивом мого роману».

 «Що мені сподобалося? Виконавці Якова – Станіслав Боклан і Роман Луцький. Сподобалася виконавиця ролі Зосі. А от Улянки… Розумієте, у мене Улянка написана як дуже юна. Їй тільки виповнюється 17 років… А там –старшого віку. В принципі, для того, хто не читав, хто не знає всіх цих колізій, то фільм досить динамічний», – каже Володимир Лис.

На думку письменника, образи Улянки і навіть Якова дуже спрощені. Багато ліній сюжетних змінено.

«За що особливо мені прикро, це за сцену, коли Яків виходить зі зброєю. У мене – з рушницею, там – з якимось обрізом. І він по суті виграє, бо йде Улянка за ним (вже потім вона піде від нього). А тут – він утікає… Це абсолютно не про Якова. Хоча в умовах, які запропонували автор сценарію і режисер, актори Боклан і Луцький, а особливо Боклан, коли виразно дивиться, мовчить – це, можливо, вже актор плану Ступки…».

«Звичайно, тут більше Кокотюхи. Це він створив цей сценарій. Там лишилися якісь мої сюжетні мотиви. Щодо образів, то мені сподобалося, як він розширив образ Тимоша Вергуна. Він став майже на одну планку з молодим Яковом. А щодо інших – все дуже спрощено. Хоча за динамікою в принципі він цікавий».

Добре те, що автори фільму не побоялися сцени, де Зося рятує село від польської армії Крайової, вважає Володимир Лис:

«Але й зауважили, що спочатку напали на польську колонію – і це вже виглядає як помста. Хоч поляки нині пропагують, що армія Крайова зараз взагалі не нападала, вона тільки рятувала. Так що це – теж суперечливий момент».

Головні ролі зіграли: Народний артист України Станіслав Боклан (Яків Мех), артисти Роман Луцький (молодий Яків Мех), Людмила Загорська, Олег Примогенов, Андрій Самінін, Наталія Доля,Олександр Печериця і Ганна Топчій.

Режисером проекту виступив Бата Недич, оператором-постановником – Ігор Іванов.

Автор сценарію – письменник Андрій Кокотюха.

А ви, дорогі рожищани, дивилися одну з кращих історичних драм у сучасній українській літературі? Якщо так, то діліться своїми враженнями у коментарях.


 

Коментарі
01 Жовтня 2016, 21:12
На жаль, знову той випадок коли книга набагато краща фильму. Але Кокот!юха режиссер це ,напевно, причина спрощености сюжетних линий. Хто читав його твир "Червоний" думаю мене зрозумие. Позитив в тому, що украинське кино видроджуеться. Та якщо слидуючим мае стати "Чорний ворон" Шкляра то треба щоб це кино стало символом сили, мужности, мудрости та безсмертя нашого народу. Ну, щось на кшталт "Хороброго серця" з Мелом Гибсоном. Перепрошую за такие писання, але виявляеться не у всих планшетах присутний украинский алфавит.
01 Жовтня 2016, 23:32
Мені приємно, що нарешті актори розмовляють українською, рідною мовою. Звучить гарна пісня Океану Ельзи. Моя думка, що це тільки початок. Зауважень є багато, але все ж українське телебачення на правильному шляху
02 Жовтня 2016, 01:08
Згідна з коментарем "глядача" - фільм програє в порівнянні з книгою. Прочитайте, не пожалкуєте.
04 Жовтня 2016, 18:07
Як зажди,книга набагато цікавіша...Масовка в фільмі м'яко кажучи,д-у-ж-е слабенька. Могли б просто людей запросити для зйомок масових сцен.Думаю, що люди б погодились безоплатно. Але є але... Актори ж зіграли прекрасно і приємно, що фільм україномовний, та й ще про Волинь.
05 Жовтня 2016, 18:57
фільм то фільм, а книга - книга.<br/>Як для 99-річного Якова - замододий актор, дешевий грим, Уераїна не голівуд
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром