УПЦ (МП) пропонує Константинополю відкликати Томос

04 Квітня 2019, 14:31
2669 Джерело: http://news.church.ua/

Священний Синод УПЦ (МП) назвав надання Томосу помилкою, яка завдала чималої шкоди українському православ’ю, та закликав Патріарха Варфоломія  відкликати документ.

Засідання відбулося у середу, 3 квітня. Як повідомляють у прес-службі УПЦ (МП), темою обговорення була ситуація, що склалася у церковному житті України та світовому православ’ї «після антиканонічного надання Константинопольським Патріархатом Томосу про автокефалію новоствореній «Православній Церкві України».

«Констатуємо, що ідея подолання церковного розколу в Україні через надання Томосу про автокефалію неканонічним церковним угрупованням («УПЦ КП» та «УАПЦ») виявилася помилковою. Жодна з Помісних Православних Церков не визнала цього незаконного діяння Константинопольського Патріархату, а значна частина Помісних Церков, зокрема Антіохійська, Руська, Кіпрська, Сербська, Польська, Албанська та Православна Церква в Чеських землях і Словаччині в різних формах вже висловили свою незгоду з рішеннями Константинопольського Патріархату. Помісні Церкви також заявили, що не визнають новоствореної «Православної Церкви України», не визнають дійсності хіротоній у цій структурі та забороняють своєму духовенству мати будь-яке молитовне спілкування і літургічне співслужіння з її представниками. Таким чином, не відбулося рецепції, тобто сприйняття світовим Православ’ям цих дій Константинопольського Патріархату, який фактично спробував легалізувати розкол. Відповідно, легалізація розколу — це не той шлях, яким можна досягнути церковної єдності. Нагадуємо, що згідно з історико-канонічною традицією Церкви, автокефалія надається лише єдиній Церкві в межах певної держави, а не якійсь частині, що відкололася від Тіла Церкви.

Слід констатувати, що дії Константинопольського Патріархату в Україні завдали великої шкоди українському Православ’ю, а також стали загрозою для всеправославної єдності. Вважаємо, що Константинопольський Патріархат і особисто Патріарх Варфоломій має визнати свою помилку і працювати над її виправленням. Способом виправлення цієї помилки могло би бути відкликання Томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу та скликання Всеправославного зібрання задля соборного вирішення українського церковного питання», – йдеться у заяві Синоду.

 

 

 

Коментарі
04 Квітня 2019, 17:38
Московська погань бере реванш. Кожен голос за Вазелін — гвоздик в труну української держави
04 Квітня 2019, 17:39
Якщо народ, котрий сповідує православ’я (або здебільшого сповідує православ’я), здобуває незалежність, то, згідно з канонічним правом, церковний розподіл кордонів має йти за політичним. Тобто коли, наприклад, сербський чи грузинський народ здобуває незалежність, канон говорить, що цей народ має право на автокефальну церкву. І вона є частиною святої єдиної соборної православної церкви, котра зорганізована за помісним принципом.Що значить “помісний”? По місцю, тобто українська церква названа по місцю, а не тому, що тут етнічні українці. Вона відкрита для гагаузів, монголів, для всіх. Так було з усіма. Серби мають незалежність – мають автокефальну церкву, втрачають незалежність – втрачають і автокефалію. Коли ж вони в 19 столітті знову вибороли незалежність, то король і митрополит звернулися до Константинопольського патріарха, і він відповів, що оскільки Королівство сербів і хорватів стало незалежним, а до мене звернулися король і митрополит, то я вирішив дарувати їм автокефалію. Так сказано і в нашому томосі: українці здобули політичну незалежність, я отримав звернення від світських і церковних властей, і я даю їм (українцям, – НП) автокефалію...Це ще раз підкреслює що УПЦМП є маріонеткою в руках кремля
04 Квітня 2019, 17:41
це означає, що росія і російська церква не визнають Українців народом а Україну державою
04 Квітня 2019, 17:48
жодна із помісних церков не висловилась проти крім сателітів росії..Коли немають нічого проти то нічого проти не мають))втирають вони тут московську маячню)))В Україні є Канонічна Апостольска церква України..
04 Квітня 2019, 17:49
Якщо просять відмінити то визнають))
04 Квітня 2019, 17:53
Вона взагалі не хоче нормальних відносин між УПЦ МП і ПЦУ, почалося справжнє шельмування цієї церкви. Хоча з точки зору канонічного права вона більш канонічна, ніж зібрання єпископів, яке називається УПЦ МП, адже з точки зору канонічного права, це – зібрання єпархій, єпископів, духовенства і мирян, які є частиною Російської православної церкви. І в такому сенсі їх завжди й визнавали у православному світі.
04 Квітня 2019, 18:21
Це жах.
04 Квітня 2019, 18:30
Мені цікаво як синод так званої УПЦ міг звернутися до Вселенського патріарха безпосередньо,якщо згідно їхнього статуту ,здається пункт 3 УПЦ з’єднана з іншими помісними церквами через Руську Православну Церкву?Тобто вони порушили статут чи всеж в Москві благословили дане звернення?
04 Квітня 2019, 18:32
Ні прото ти такий далекий що тобі і пояснювати в западло
04 Квітня 2019, 18:52
Знов майдануті бісяться)))
04 Квітня 2019, 18:53
От... не може москва заспокоїтись... <br/>ПЦУ- бути! І не піде Вселенський Патріарх в москви на поводу. Бо знає, що всвій час москва й так все тбманним шляхом заполонила... прийде час нас визнають точно так само як і православні церкви інших країн
04 Квітня 2019, 18:55
Треба щоб до всіх українців які ходять до МП, дійшло врешті решт- де і в якій країні вони живуть і кого вважають наставником православ‘я: путлєра з кирилом чи вселенського патріарха... В аого вагоміше слово..
04 Квітня 2019, 19:00
Ха, все таки визнають дійсно якщо просять відмінити і бояться остатись без своїх прибічників МП))))заворушились....<br/>Нехай попи МП переходять швидше, бо їм парафій скоро не буде, а так будуть собі на своєму місці зі своїми громадами в своїй Державі... а то скоро прийдеться в московію їхати
04 Квітня 2019, 19:43
Ось так &quot;шановні&quot; ЗЕдіоти. <br/>Голосуйте далі за пропутінського шута, то прийдуть з Московії і хати ваші повіджимають. ВІДКЛИЧУТЬ БІЗНЕС І Т.Д. І Т. П. НЕВЖЕ ВАМ НЕ ДОХОДИТЬ, ЩО ГОЛОСУЮЧИ ПРОТИ ПОРОШЕНКО ВИ ГОЛОСУЇТЕ ЗА ПУТІНА.
04 Квітня 2019, 19:54
А до чого тут Зеленський? Він цей синод скликав чи що? А те, що Зеленський набрав стільки голосів, це якраз і є наслідком нахабної, здирницької і безсовісної політики пороха. Надіюсь, що новий президент покладе край цьому безумству, а порох сяде або хоч в якийсь інший спосіб буде наказаний Богом.
04 Квітня 2019, 19:55
новий статут пцу мене потішив)..уявляєте на кадрове рішення архієрея громада може накласти вето третиною голосів))Все вирішуе громада...так що священики УПЦМП якщо у вас є авторитет у громаді навідь владика вам нічого не зробить)))це вже не кабальний статут РПЦ..Де громада і священик немає ніякого права.а вся власність громади це власність єпархії..тут вирішує все громада і священик...
04 Квітня 2019, 20:09
капут Чи від коломойського чи від порошенка ..що до ПЦУ чи РПЦВУ в них одинаковісіньеі погдляди))
04 Квітня 2019, 20:19
Якого хуху мають прийти з Московії і віджимати хати? Ти шо вже зовсім куку, чи канабіс куриш? Московію і в Криму лише военно-морська база цікавила. Хоча мабуть місцевих &quot;свободівців&quot; в Криму все-таки вдули....і навіть без вазеліну. :-(((
04 Квітня 2019, 20:25
Шановні націоналісти, ви далекі від економіки. Йдіть краще у воєнкомат і записуйтесь на військову службу. Можете також поїхати в Олику, там таких як ви теж лікують.
04 Квітня 2019, 20:33
Ситуацію зі зверненням путінсько-гундяєвських попів до Вселенського можна охарактеризувати шекспіровським &quot;багато галасу даремно&quot;. Упевнений, що навіть автори цього звернення переконані, що Вселенський в жодному разі і за жодних умов томос не відкличе. Питання томосу вирішалося протягом десятиліть, і до його вирішення були залучені такі сили, які впливають не лише на хід подій в окремо взятій країні чи конфесії, а й на розвиток глобальних процесів. І це добре розуміють не лише путінсько-гундяєвські прихвостні, але й сам Путін разом з Гундяєвим. Тому томос - це назавжди. А звернення - це спроба ще раз нагадати про себе, перш за все, для купки тих марновірців в Україні, які ще сподіваються на &quot;а може щось трапиться&quot;.
04 Квітня 2019, 20:46
А я бачу що ти безграмотний ЗЕк!
04 Квітня 2019, 22:36
Ай молодца! Якщо ще хтось і не здогадувався, то ти сам відкрив завісу про питання томосу.
05 Квітня 2019, 00:29
Якби у нас було стільки грошей як у Порохні, то кожен міг би купити хоч і 10 томосів і роздати їх по єпархіях, щоб кожен мав свою помісну єпархіальну церкву, але річ у тому, чи признають інші автокефальні церкви ці томоси?
05 Квітня 2019, 02:10
Ти - примітивний путінсько-гундяєвський агітатор - зі своїми вбогими мізками сподіваєшся, що ще хто-небудь може в таку ахінею повірити. Томос - це документ такого рівня, що така пліснява, як ти, навіть уявити собі не може. Якби була хоча б найменша спроба купити томос, то путінсько-гундяєвські спецслужби (а треба дати їм належне - працювати вони вміють) уже б з самого початку історії з томосом рознесли б усе це на весь світ і зробили б усе, щоб дискредитувати ідею томоса.
05 Квітня 2019, 03:33
трмоси як ти кажеш не зобовязаний хтось признати він э або його нема...головне евхаристыйне эднання із вселенським патрыархом..
05 Квітня 2019, 03:39
..я не зраджу веру рускую...Хоть хунта бандеровская бесится і всякова тварь малоросская...Спасение только из московии ..Вот путен придет ..не забудем не простим...С нами царь николай
05 Квітня 2019, 03:43
приблизно така логіка у рпцву..і ще є признаки секти(Всі хто не з нами той ворог
05 Квітня 2019, 04:14
Он в о.Петра треба картоплю посадити.І всі вірні, хто прийде ,ті і будуть вирішувати долю томоса.:)))
05 Квітня 2019, 10:53
Майдануті чимось Олега Ляшка нагадують. Так само горланисті, тупі, наглі і люблять у вишиванках піаритись. Хоча мабуть по тупості майдануті більше на козака Гаврилюка схожі.
05 Квітня 2019, 12:26
Попри те, що процес обговорення і рецепції автокефалії ПЦУ у світовому православ'ї триває, і жодна Церква, крім РПЦ, не ухвалила щодо ПЦУ остаточного соборного рішення, у заяві Синоду УПЦ (МП) &quot;констатується&quot;, що помісні Церкви &quot;заявили, що не визнають новоствореної ..і це є неправда РПЦвУ
05 Квітня 2019, 12:33
А де переклад Фільки? Вічного патріарха?
05 Квітня 2019, 15:56
Чого ви гризетесь як собаки і шукаєте винного.Винниий кожен із нас бо невмієм слухати.Кожен чує те що хоче почути.Порошенкові всеодно яка церква бо він безбожник.А московські попи настроюють людей один проти одного бо вони призначені Москвою тут не служити а робити війну .В Україні повине бути все українське і мова і церква і люди українські а не мішані
05 Квітня 2019, 16:23
Погоджуюсь з вами, в Україні все повино бути українське. Ви патріотка. А чому труси і ліфчики в тебе іноземного виробництва? А яким станком Таня бриє свою &quot;кицьку&quot; ???
05 Квітня 2019, 18:08
Ти взагалі з глузду з'їхала? Менше в інтернеті сиди і Прямий дивися. Так ляпнути, призначення священиків робити війну)) так як біда вдарить, то перша серед ночі до тих, кого обзиваєш московськими попами, побіжиш))
05 Квітня 2019, 19:23
То не священники, це КГБшна структура, ну шо ти як маленький.
05 Квітня 2019, 20:06
Ти дурне)))
06 Квітня 2019, 14:35
Ця спроба змішати церковну реальність із політичною не робить честі її ініціаторам та учасникам. Тому що вони, на відміну від багатьох своїх парафіян, освічені люди і точно знають, що вводять в оману. Що томос про автокефалію – це назавжди і рішення про його видачу взагалі не залежить від подальших політичних реалій. Визнання незалежності Російської православної церкви від Константинополя домігся, між іншим, цар Борис Годунов, якому так і не вдалося створити своєї династії. Але ця церква залишилася самостійною і за царя Василя Шуйського, і за самозванців, і за Романових, і за більшовиків, і за Єльцина, і за Путіна. Саме тому рішення про автокефалію ПЦУ це історичний крок, який переживе і сучасних політиків, і сучасних церковників, і їхніх дітей з онуками. І настане день, коли люди можуть і забути, за якого президента відбувалася ця подія, як мало хто з росіян сьогодні пов’язує самостійність РПЦ із царем Борисом. А сама Українська церква буде існувати. Це закономірність, яка не підкоряється ані президентам, ані єпископам, ані навіть виборцям країни, в якій така церква виникає й визнається. Тому що за допомогою виборчого бюлетеня не можна змінити час сходу сонця, зупинити дощ, запобігти землетрусу і змінити напрямок історичного процесу.
06 Квітня 2019, 14:41
Московський Патріархат в Україні не є тут Помісною Церквою, а є частиною Російської Православної Церкви. Надання ж Томосу про автокефалію – це пряме і цілком канонічне право Вселенського Патріархату
06 Квітня 2019, 15:35
Затія з томосом провалилася і без його відкликання. Слава Богу, що робляться спроби хоч якось виправити ситуацію.
06 Квітня 2019, 19:20
А як затія провалилася,поясніть?
06 Квітня 2019, 19:49
Жодна з трьох цілей Томосу не досягнута. 1.Об'єднання всіх православних. 2. Створення автокефаліЇ. 3. Визнання Помісними Православними Церквами.
07 Квітня 2019, 03:38
Всіх православних томос не мав об’єднувати,а зцілити розкол,що і зроблено.Автокефалію створено.Що вам мало визнання Вселенського патріархату?
09 Квітня 2019, 16:43
Зцілити розкол через покаяння розкольників..не забувайте...яке ми бачимо що не відбулося.. корони повдівали..Страшно і соромно було ходити до розкокольників...звершувати щось подібне на таїнства...і чекати томоса..Не розкаявся жодний ваш наставник..і тим більше простий прихожанин не каявся на сповіді що був поза Церквою...За вас молитись треба до кінця віку...а не обзивати і сваритись...Простіть мене грішну...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024