Що потрібно зробити у день голосування

30 Березня 2019, 13:38
3229

У неділю, 31 березня, в Україні відбуватимуться чергові вибори Президента.

Про те, що варто знати виборцю, який прийде на свою виборчу дільницю в день голосування, розповіли у відділі реєстру виборців.

Коли голосувати?

Голосування проводитиметься з 08:00 до 20:00 без перерви. Тому той, хто прийде на свою дільницю о 20:01 і пізніше, вже не зможе проголосувати.

Не забудьте також, що в ніч з 30 на 31 березня відбудеться перехід на літній час, тобто стрілки годинника переведуть на 1 годину вперед.

Де голосувати?

Голосувати можна буде або на виборчій дільниці, до якої Ви відноситеся за місцем своєї реєстрації, або ж на яку тимчасово змінили місце голосування.

Якщо Ви самостійно через свій вік, стан здоров’я чи інвалідність не можете з’явитися на дільницю, то можете голосувати за місцем свого перебування. Але для цього потрібно завчасно подбати про забезпечення умов для реалізації цього права.

Який документ дає право отримати бюлетень?

Вирушаючи на дільницю, не забудьте взяти із собою свій паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки). Якщо Ви є особою, недавно прийнятою до громадянства України, то беріть тимчасове посвідчення громадянина України. Якщо Ви є військовослужбовцем строкової служби, то можна взяти військовий квиток. Лише пред’явивши один із цих документів члену ДВК, Ви отримаєте бюлетень.

Ані водійські права, ані студентський квиток, ані різного роду «статусні» посвідчення (пенсійні, службові, інші) не є документом, на підставі якого Вам можуть видати бюлетень.

Що робити, якщо в паспорті не вклеєне фото при досягненні 25- та 45-річного віку?

В день голосування члени ДВК не повинні відмовляти у видачі бюлетеня виборцям, котрі не вклеїли у свій паспорт фото при досягненні 25 і 45 років. Адже до повноважень дільничної виборчої комісії не входить право чи обов’язок здійснювати контроль за дотриманням порядку оформлення паспорта громадянина України.

Але все ж таки радимо вирішити це питання і вклеїти фото до дня голосування, аби уникнути можливих конфліктних ситуацій. У суботу та неділю відділи Державної міграційної служби (колишні «паспортні столи») не працюватимуть.

Яка процедура отримання виборчого бюлетеня?

Прийшовши на свою виборчу дільницю та зайшовши безпосередньо в приміщення для голосування, треба знайти табличку з назвою вулиці та номером будинку Вашого проживання і підійти до відповідного столу. Пред’явіть члену ДВК свій документ. Якщо Ви є в списку виборців на цій дільниці, то поставте в ньому у відповідній графі підпис про отримання виборчого бюлетеня.

В цей час інший член виборчої комісії має вписати в контрольному талоні бюлетеня своє прізвище, ініціали, розписатися та проставити номер, за яким Вас внесено до списку виборців на дільниці. Потім він надасть Вам на підпис бюлетень. Підпишіться у визначеному місці контрольного талону і передайте бюлетень члену ДВК.

Після того, як член комісії відокремить від бюлетеня контрольний талон, Ви можете брати бюлетень і прямувати до кабіни для таємного голосування.

Зверніть увагу, щоб на Вашому бюлетені ніхто не поставив будь-які позначки, окрім зазначених вище. Інакше при підрахунку голосів його можуть не врахувати.

Немає в списку виборців у день голосування – проголосувати не зможете

Варто пам’ятати, що в день голосування зміни до уточненого списку виборців не вноситимуть за жодних обставин. А тому, якщо завчасно не перевірили себе в списку виборців і в день голосування виявилося, що Вас туди не включили, проголосувати не зможете. Навіть, коли звернетеся до суду.

Технічні помилки не є підставою для відмови у видачі бюлетеня

Якщо виявилося, що у списку виборців Ваші персональні дані внесли з помилкою (неправильно написали прізвище, ім’я, по батькові, дату народження чи номер будинку, квартири місця проживання), то проголосувати зможете. Але за умови, що, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме Вас.

Як заповнювати виборчий бюлетень?

Виборчий бюлетень заповнюються особисто Вами шляхом проставлення позначки «плюс» («+») або іншої, що засвідчує волевиявлення, в квадраті напроти прізвища кандидата в Президенти.

Голосувати можна лише за одного кандидата. Якщо не поставити жодної позначки чи проголосувати за двох і більше, то бюлетень буде вважатися недійсним.

Чи буде графа «проти всіх»?

На цих виборах у бюлетені не буде графи «Не підтримую жодного кандидата на пост Президента України» або ж подібної. Тож Ви маєте чітко визначатися зі своїм вибором.

Хто може перебувати в кабінці для голосування?

В кабіні для голосування Ви можете перебувати одні, крім випадків, коли внаслідок фізичних вад самостійно не можете заповнити виборчий бюлетень. Для того, щоб проголосувати в такому випадку, Ви маєте право скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів, попередивши про це голову чи іншого члена ДВК.

Не заборонено перебування у кабінці для голосування разом із одним із батьків їхніх неповнолітніх дітей.

Демонстрація свого волевиявлення на дільниці заборонена!

Демонструвати заповнений Вами бюлетень у приміщенні для голосування, як і його фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб у кабінці для таємного голосування, забороняється.

Чи будуть на дільницях відеокамери?

Відеоспостереження на виборчих дільницях під час виборів Президента України в 2019 році не буде, оскільки це не передбачено законом.

Помилились у бюлетені – його можна замінити один раз

Якщо Ви випадково зіпсували виборчий бюлетень або ж помилилися в ньому, то маєте право на його заміну. Для цього Вам потрібно невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, з проханням видати інший. Зазвичай, зразки таких заяв є в комісії.

Члени дільничної виборчої комісії видають виборцеві інший бюлетень лише один раз і тільки в обмін на зіпсований. Якщо Ви виявили чи усвідомили свою помилку після вкидання бюлетеня до виборчої скриньки і вимагаєте видати новий, то члени ДВК не вправі це робити.

Чи можна виборю залишатися на дільниці після голосування?

Вкинувши бюлетень до скриньки, Ви маєте залишити приміщення для голосування. Оскільки виборець може знаходитися на дільниці лише впродовж часу, необхідного йому для здійснення голосування.

Як голосують виборці «на дому»?

Якщо Ви голосуєте за місцем перебування («на дому»), то процедура видачі Вам бюлетеня є аналогічною. Забезпечується вона не менш як трьома членами ДВК. Але пам’ятайте, що виборці, які голосуватимуть «на дому», не мають права замінити бюлетень, якщо вони його зіпсували.

Під час проведення голосування виборців за місцем перебування, крім членів комісії, мають право бути присутні кандидати на пост Президента України, їх довірені особи, офіційні спостерігачі. Ні Ви, ні члени Вашої сім’ї не можуть заборонити присутність вказаних осіб. Інакше Ви не зможете проголосувати. При цьому, присутність цих осіб не може порушувати Вашого права на таємність голосування.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024