ОТГ у районі: з центром у Щурині чи Доросинях

21 Березня 2019, 09:12
6557

У Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся круглий стіл, який був присвячений пошуку оптимального формату об’єднання у Рожищенському районі.

Про це пишуть на сайті Рожищенської РДА.

Участь у круглому столі взяли директор Волинського ЦРМС Анатолій Пархом'юк, радниця із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук, представники Щуринської, Доросинівської та Вічинівської сільських рад Рожищенського району.

Читати також: Бути чи не бути Доросинівській ОТГ

Дискусія виникла щодо центру майбутньої ОТГ – в Доросинях чи Щурині, – оскільки в перспективному плані формування громад Волинської області, який був затверджений 13 лютого 2019 року Кабінетом міністрів України, передбачено формування Доросинівської ОТГ, проте голова Щуринської сільської ради Василь Карпюк не погоджується із визнанням такого центру і постійно пропонує інший формат – із центром у Щурині.

Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук наголосив на важливості пошуку оптимального формату об’єднання громад у Рожищенському районі.

«2020 рік всіх розсудить», – додав посадовець, нагадавши про те, що нині триває черговий етап реформи децентралізації.

Також під час засідання круглого столу обговорили юридичні тонкощі об’єднання, проведення громадських слухань та сесій. Сергій Кошарук додав, що потрібно стратегічно дивитися на речі та думати про мешканців об’єднаних громад у майбутньому.

Радник із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан в чергове наголосила, що процес добровільного об’єднання ніяким чином не означає, що слід об’єднуватися як заманеться, а відповідає методиці об’єднання територіальних громад, рекомендаціям експертів різного рівня та чинному законодавству.

Потрібно об’єднатися так, щоб у майбутньому громаді вистачило коштів не лише для виживання, але й розвиток. Радниця підкреслила, що у разі добровільного об’єднання ОТГ отримає інфраструктурну субвенцію на 5 років, а боротьба за потенційний центр може призвести до втрати часу і коштів на розвиток.

Коментарі
21 Березня 2019, 12:13
Шановні співгромадяни ,хватить слухати Васю Карпюка.Він несе ахінею.Громада з центром в Щурині фінансово неспроможна!
21 Березня 2019, 13:10
Люди вже зрозуміли просту істину, щось придумувати, тормозити процес створення т.з. отг аби тільки відтермінувати нав'язування різних експертів які заробляють на кількості таких новоутворень. Чи правильно роблять, час покаже. Поки що схоже на те що правильно. Адже ніхто ще не показав того великого позитиву, як гарно стало жителям села які втратили сільську раду. Проїли інфраструктурну субвенцію одноразову а дальше залишається вирішувати буденні питання які закрити школи, дитсадки, будинки культури. Та і сама реформа називається успішною виключно експертами які її проводять ну і ще тимчасовим кабінетом міністрів який давно живе по принципу якщо самі себе не похвалимо то ніхто нас не похвалить.
21 Березня 2019, 14:00
Шановний, фінансову неспроможність, безгосподарність, закинутість і т.д. демонструє саме Доросинівська с\р, як би ви не хотіли це визнавати! Проїдьтеся Турійською трасою - найбільше село, а саме Доросині, навіть освітлення немає!!! Не буду говорити про приміщення ради, дитячий садок...
21 Березня 2019, 14:00
Доросині то як павук . Лапки його відходять-то будто інші села. А осердя і все жи ве то є село
21 Березня 2019, 14:28
Нема освітлення бо вавренчук зробив собі світло на кияж обкрав Ссело ..По плану мало бути світло в Доросинь а зробив собі щоб додои їхати можна будо. .Де ті гроші де світло'?
21 Березня 2019, 14:29
Це просто Коля Вавренчук знову до корита преться, надоїло йому мемуари писати на пенсії, бабла хочеться знов....
21 Березня 2019, 15:51
ДО до Ніка<br/>Обєднання в ОТГ рано чи пізно всеодно буде тільки питання в тому, що якщо не створити ОТГ вже, то завдяки таким вискочкам Карпюкам будуть втрачені міліони на розвиток наших сіл від держави. Після примусового обєднання грошей ніхто не дасть і на кого тоді будете нарікати, знов на Доросині?
21 Березня 2019, 16:48
Коля вже книжок написав тепер отг ще хоче , а хто його вибире (пи...нець)
21 Березня 2019, 17:23
На мою хлопську думку, сайт мав би опублікувати кілька статей, які б обгрунтовано, розлого і незаангажовано відображали різні аспекти цієї дійсно важливої проблеми. А так лише скупа інформація про необхідність створення ОТГ і вкрай примітивно заангажовані коментарі зацікавлених людей. Нехай виступлять на сайті голови чинних сільрад зі своїм баченням, експерти, голова райадміністрації. Нразі враження таке, що в черговий раз роблять усе, як справжні &quot;совки&quot;: тишком-нишком, щоб менша людей знало про що йдеться. Широке залучення громадкості полегшить цей процес, зробить його прозорим і не викликатиме ось таких &quot;реакцій&quot;. Крім того, таке залучення людей до обговорення проблеми сприятиме формуванню громадянського суспільства, бо це є теж серйозною проблемою в сільській місцевості. Як результат, випадки з переходом до ПЦУ на кшталт Щурина.
21 Березня 2019, 17:35
Доросині в свій час не «лягли « під Януковича , який зробив світло і металопластикові вікна у школі. А Карпюк думає, що коли буде центр в Щурині, то його виберуть головою. Не виберуть.
21 Березня 2019, 19:19
Не виберуть . Він безграмотний. Вискочка. Думати треба про людей, Карпюк це ше не думка людей. Хай розбереться з церквою.
21 Березня 2019, 20:21
Але саме Карпюк тормозить весь процес обєднання.Хоче бути головою ,то вже виберіть,щоб не втрачати гроші ха....
21 Березня 2019, 20:40
Я розумію що багато інформації про обєднання, але мало конкретики для пересічного читача. Чому розпочались розмови про обєднання. У 2020 році без запитань обєднають всіх. Тоді як говорив відомий персонаж і &quot;вас вылечат , и вас вылечат&quot;. Добровільно обєднані громади щороку отримують кошти на розвиток(на дороги ,клуби, школи і т.д.) . Доросинівська ОТГ у разі обєднання у 2015р. отримала б за 2015-19рр. 20млн. грн. Проболтали час -кошти втрачено. За ці кошти всі дороги в ОТГ були б капітально відремонтовані. Якщо ОТГ обєднається в складі 5 чи навіть 4-х громад до 1.06. 2019р. то наступні пять років буде отримувати такі кошти, але на ті громади які обєднались. В 2015р. виділялось 1740грн. на одного члена ОТГ. При 6000 тис. населення ОТГ порахуйте що ми втратили тільки за 2015рік.
21 Березня 2019, 20:57
По перше хочу інформувати читачів що було до наради. Всі голови які мають увійти до складу Доросинівської ОТГ отримали запрошення прибути на нараду за участю заступника голови ОДА Кошарука С,Д, І перед цим сталось те, за що нормальні мужики бють по пиці. Щуринський голова обзвонив всіх голів, крім Доросинь, і говорив що ніхто в Луцьк не їде, і він також. Я мав розмову з головами також. Я говорив не їде Щурин, це його справа. Ви маєте поїхати навіть з поваги до керівника з яким Вам молодим прийдеться не один рік працювати. Який знайшов час щоб поспілкуватись про обєднання ОТГ. Зрозуміли Всі. Немир і Ворончин з поважних причин не поїхали, але просили передати їх думку -Вони за обєднання з центром в Доросинях. Хто поїхав видно на фото. АЛЕ НАШОМУ ЗДИВУВАННЮ НЕ БУЛО МЕЖ КОЛИ В ПРИЙМАЛЬНІ ОФІСУ РЕФОРМ СИДІВ КАРПЮК. ТОЙ ЯКИЙ ЗАКЛИКАВ НЕ ЇХАТИ А САМ ПОЇХАВ. ЯК ЦЕЙ ВЧИНОК ПО ВІДНОШЕННЮ ДО СВОЇХ КОЛЕГ МОЖНА. НАЗВАТИ НЕХАЙ ДОДУМАЮТЬ ЧИТАЧІ. І як би їх не приїзд кваліфікував пан Кошарук.
21 Березня 2019, 21:20
По друге, про перебіг наради. Кошарук С.Д. наголосив що декілька тижнів Він особисто переймався проблемама створення Доросинівської ОТГ. Була домовленість з Карпюком про розгляд на сесії Щуринської с.ради його пропозицій про розміщення структур управління майбутньої ОТГ. До речі всі майже структури пропонувалось розмістити в Щурині, в Доросинях віділи культури, освіти і приймальня голови ОТГ. Тест на порядність Карпюк не пройшов. Домовленості не дотримав а вже в надцятий раз ініціював обєднання з центром в с.Щурин. Який підсумок наради. Кошарук заявив що раз домовленість не дотримана, з Щурином бажання вести розмови немає. Всім іншим порекомедував обєднуватись у складі пяти чи навіть чотирьох рад. Бо рішення Береської с.ради є не правомірним у звязку з відсутність спільних меж з Щурином. ВСІМ МИРУ РАДОСТІ І ДОБРА..
21 Березня 2019, 22:41
Тоді створюйте ОТГ з центром в Доросинях без Щурина.Його всеодно приїднають,але вже примусово.Амбіції Василя і бажання залишитись біля корита ,ось головна причина неутворення ОТГ.
21 Березня 2019, 22:54
І ще хочу донести &quot;вищий пілотаж&quot; думки Карпюка. Він заявив Кошаруку С.Д. і співробітникам Офісу Реформ що подасть на них в СУД. Йому дохідливо пояснили порядок формування Перспективного плану обєднання територіальних громад. Чи зрозумів він щось я сумніваюсь. Бо вже на другий день продовжив вже надцятий раз обєднуватись з Ясенівкою....
21 Березня 2019, 23:34
В Нього зараз такий час настав,він точно до чогось добігається. Це родинне.
22 Березня 2019, 00:21
Дякую пану Миколі за доступні пояснення.
22 Березня 2019, 09:51
Тільки Доросині
22 Березня 2019, 12:39
Тільки Доросині. А Щурин- це руський мір...
22 Березня 2019, 13:41
це ви точно підмітилиі про час ..і про родинне..і про &quot;добігаеться&quot;..
22 Березня 2019, 17:32
Тільки без Немира!!!!!!Обєднуйтесь в голих стінах,подумайте хоч раз самі за себе і просто уявіть що Ви біля розбитого корита.Приємно,ну звичайно НІ!!!!!!
22 Березня 2019, 17:32
Тільки без Немира!!!!!!Обєднуйтесь в голих стінах,подумайте хоч раз самі за себе і просто уявіть що Ви біля розбитого корита.Приємно,ну звичайно НІ!!!!!!
22 Березня 2019, 18:36
А для чого обєднувати,якщо голі і босв всф.Що це дасть?Робочі місця ......ні,великі лоходи....ні
22 Березня 2019, 18:37
Доходи
22 Березня 2019, 22:05
Чому Доросинівське ОТГ має бути в Щурині? Це ж має бути не Щуринське ж ОТГ, а Доросинівське зі включенням села Щурин)))) Де логіка? Видно, щуринець боїться втратити годівницю))))
22 Березня 2019, 22:25
шуринця Карпюка ніхто вже не обере головою ОТГ. В школі вчився на двійки в кращому випадку ставили трійки. Просто останній раз переміг приблизно в один , чи два голоси. Нехай сяде і подумає разом з Мосійчуком про їхні поступки переходу церкви до Київського патріархату. Стидоба за таку малограмотну еліту села....
22 Березня 2019, 22:37
що означають ваші слова:&quot;їхні поступки переходу церкви до Київського патріархату. &quot;..?<br/><br/>Те що він провів збори в справедливому правовому руслі ,при тому це йому було не на руку..?<br/>То це для нього лише великий &quot;+&quot; ,а не&quot; -&quot;..!<br/>Чи вам треба керівників які б переступали як державні так і Божі закони і йшли як кажуть по трупах до своеї мети?<br/>То куди ми направлямось тоді, з такими методами?До чого прийдемо..?Чи в нас вже відмінили демократію і закони конституціі вже нічого не варті?<br/><br/>Ну тоді вибачайте,тоді вам Европи ще довго не бачити.<br/>Скоріше Гондурас..
22 Березня 2019, 23:37
Не лижи очко Карпюку
23 Березня 2019, 10:38
доросинці не здавайтесь..
24 Березня 2019, 00:34
Коля - у тебе квасне лице, тобі грошей ніхто не дась! Давай по новой)))
24 Березня 2019, 01:30
А чого той Микола кругом перший де його не просять ? Він вже не голова і чи ще буде під великим????????????????
24 Березня 2019, 15:47
Попередній мій коментар когось зачепив за живе і його швиденько знищили . Тому, вкотре перечитуючи інші коментарі, дійшла висновку - немудрі люди проживають у ваших селах. Ви хочете ОТГ чи пересваритися не тільки одне з одним, а також між селами. Чого ви вчепилися за Вавренчука і Карпюка, що інших кандидатур у вас не має ?Обливаєте брудом як одного, так і другого. Подавайте ВИ КРИКУНИ свої кандидатури, пропонуючи щось розумне ,а то вмієте тільки обс - ти !Земляки, будьте доброзичливими, у вас є діти, які колись будуть за ваші дії розплачуватись
25 Березня 2019, 00:28
Для цікавих... Я член виконкому Доросинівської сільської ради. Представляю від виконкому сільради робочу групу по створення Доросинівської ОТГ. А от тебе точно не виберуть . Бо ти є НІХТО І ЗВАТИ ТЕБЕ НІЯК. Ти просто боягуз бо ховаєшся.... Але якщо буде потрібно вирахуємо.. для чоловічої розмови...
01 Квітня 2019, 22:08
Ось Доросині - оце неплатоспроможна громада, якшо вона утвориться - кінець всім, бо з Щурина всі гроші втечуть в Доросині(()
10 Квітня 2019, 03:39
візьміть на роботу збитого льотчика Григорука -колишнього головку Березолуківськоі сільради його в нас ще величають як- Сальтисон- він казав що вже буде чесним. красти грошиків з місцевоі казни не буде -може у вас ще йому хтось повірить бо в нас він вже обісрався по самі вуха -це ж колега вашого колишнього голови.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39