Вперше за 20 років від лептоспірозу помер чоловік з Рожищенського району

12 Вересня 2016, 17:00
2404 Джерело: likuvan.in.ua

Тяжка інфекційна недуга забрала життя волинянина. Про це йшлося 12 вересня під час оперативної наради в облдержадміністрації.

Директор Волинського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Наталія Янко розповіла, що на Волині зростає захворюваність на інфекційні недуги. Так, цього року перехворіли 14 тисяч осіб, з яких 15% - діти до 7 років. Загалом рівень захворюваності на інфекційні хвороби на Волині зріс на 15 %. Про це повідомляє VIP.

 

.

Зокрема, чимало волинян страждають від спалахів шлунково-кишкових інфекцій. Через неякісну питну воду жителі кількох районів (переважно діти) хворіють на вірусний гепатит А. Окрім того, значно зросла захворюваність на лептоспіроз.

Так, за останні роки в області зафіксували приблизно 30 випадків цієї страшної недуги. Цього року вперше за 20 років захворювання на лептоспіроз закінчилося для волинянина, жителя Рожищенського району, летально. Померлий працював у Луцькому районі та займався відловом гризунів. Власне, ці тварини і переносять збудників хвороби.

Проте епідеміологи схвильовані тим, що нині небезпечну інфекцію переносять не тільки миші-полівки, але й «хатні» гризуни. До слова, попри рекомендацію Держсанепідсужби, у селищі, де від лептоспірозу помер чоловік, дератизацію так і не провели.

Довідково

Лептоспіроз - це інфекція, яку викликають лептоспіри. Інші назви захворювання: водна (собача) лихоманка, японська лихоманка, інфекційна жовтяниця.

Збудником є Leptospira. Лептоспіри – це гідрофіли. Тому сприятливим середовищем для них вважається підвищена вологість і тепло. Лептоспіроз зустрічається повсюдно. Тільки в умовах Антарктиди захворіти недугою неможливо. Особливо часто хвороба зустрічається в тропічних країнах.

Джерела інфекції – тварини. Це можуть бути пацюки, землерийки, собаки, велика рогата худоба, свині та ін. Людина, яка захворіла на лептоспіроз, не є джерелом інфекції. Серед тварин вона передається через корм і воду. Людина заражається, контактуючи з водою. Збудників можна підхопити через шкіру, якщо вода забруднена виділеннями тварин. Лептоспірозом можна захворіти при контакті з вологим грунтом, при обробленні м’яса, а також при вживанні інфікованих продуктів (молоко). Хвороба часто зустрічається в середовищі працівників тваринницьких ферм і ветеринарів. Лептоспіроз має сезонний характер. Найбільше хворих виявляється в серпні.

Щоб лептоспіри проникли в організм, достатньо найменшого пошкодження шкіри. Тому зараження відбувається навіть при швидкоплинному контакті з водою, де є мікроби. Через кон’юнктиву очей і слизові оболонки збудник теж легко потрапляє всередину. У місці проникнення лептоспір не спостерігається ніяких змін.

По організму збудники пересуваються по лімфатичній системі. Однак запальних процесів в лімфовузлах не буває. Лептоспіри легко потрапляють в тканини і органи. Вони вражають ЦНС, нирки, легені, печінку і селезінку. Лептоспіри розмножуються і накопичуються у внутрішніх органах. Цей період захворювання називають інкубаційним. Він триває до 2 тижнів.

Початок захворювання протікає гостро. Лептоспіри виділяють свої токсини в кров. Це призводить до яскраво вираженої інтоксикації організму. Збудники руйнують еритроцити. Їх токсичні речовини погіршують згортальну функцію крові.

Коментарі
12 Вересня 2016, 22:38
А яке село?
13 Вересня 2016, 15:57
Вічині
14 Вересня 2016, 13:00
Звідки це взято, що чоловік відловлював гризунів, це все брехня він працював в селі Хорохорин збирав клубніку помер від будуна хто у Вічинях має виловити мишей дайте відповідь.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024