Рожищенські чиновники шукали стихійні сміттєзвалища

06 Березня 2019, 13:27
4199

На жаль, смітять всі, а прибирають одиниці. Працівники комунального підприємства «Дільниця благоустрою Рожищенської міської ради» постійно вивозять з вулиць, кладовища, а також з несанкціонованих звалищ тонни сміття.

Однак з кожним днем кількість відходів збільшується в геометричній прогресії, йдеться на сайті Рожищенської міської ради.

І це, попри те, що у місті налагоджено централізоване повуличне вивезення відходів та подальше захоронення їх на полігоні твердих побутових відходів у Брищі.

Днями працівники й керівник Дільниці благоустрою Юрій Міщук та заступник міського голови Сергій Лясковський здійснили черговий рейд вулицями міста задля виявлення стихійних сміттєзвалищ.

Читати також: Сміття рожищан не вивозитимуть без предоплати

Щороку, на весні найбільше занепокоєння викликають стихійні сміттєзвалища на межі Рожища та Топільного, на вулиці Граничній біля старого кладовища, біля лісопосадки, у напрямку Кременця. На щастя, на території міської ради, на відміну від минулих років, не було виявлено жодного сміттєзвалища. Але зафіксували чимало «точкових» смітників на землях, які не є у підпорядкуванні Рожищенської міської ради.

Зокрема смітники були виявлені між селом Дмитрівка та вулицею Героїв УПА, поблизу вулиць Гагаріна (з/д переїзд), в посадці біля вулиць Менделєєва та Ломоносова, поряд з АЗС «Аветра». Також чималі смітники в кар’єрі. 

Якщо говорити мовою цифр, то можна побачити, що не всі рожищани поспішають укладати договір з Дільницею благоустрою на вивіз сміття. До прикладу, у багатоквартирному секторі укладено 1538 договорів. Тут, фактично, за вивіз сміття платять 88% домоволодінь, у решти 12% – власники не проживають за місцем прописки, або ж квартири стоять пусткою.

Гірша картина в приватному секторі. Договір з комунальним підприємством уклали 2623 домоволодіння (за якими рахується 5218 абонентів). Це лише 50% усіх приватних домоволодінь у Рожищі. Але тут не все так просто, адже, фактично оплачують послуги лише за 1469 договорами (3019 абонентів). Відповідно за 1154 договорами не оплачуються взагалі (2199 абонентів). 

Читати також: У дворі рожищан бракує контейнера для сміття

Доволі часто працівникам Дільниці благоустрою доводиться чути: «у мене немає сміття», «я все спалюю», «все закопую в землю». Це абсурд! Адже відомо, що існує доволі багато речовин, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба.

«Твердження, що у сучасній приватній садибі взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує критики, – каже заступник міського голови Сергій Лясковський. – Так, у садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів – від городу, саду, кухні, тваринництва. Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати як добриво. 

Але немає можливості безпечної утилізації на місці безлічі побутових відходів: від пакувальної тари, зокрема полімерної, засобів гігієни, відходів від ремонтних робіт. Усе це неможливо безпечно утилізувати у садибі. Тобто доволі велику частину побутових відходів доводиться вивозити із садиби для переробки і утилізації. Але, як показує практика, це сміття просто викидається десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, скверах, за містом у полях та лісах».

За словами Сергія Юрійовича, як правило, «організаторами» стихійних сміттєзвалищ є недобросовісні громадяни, котрі не уклали договори на вивезення відходів. І це не завжди малозабезпечені сім’ї! Так уздовж наших доріг, річок, в інших місцях загального користування замість соковитого різнотрав’я «квітують» купи різного непотребу, викинуті горе-господарями, у яких, нібито, немає сміття.

Читати також: Відходи з Рожища перероблятимуть на новій сміттєсортувальній лінії біля Луцька

Вкотре наголошуємо, що таки дії є порушенням не тільки чинного законодавства, а і законів етики та моралі. У разі невиконання вимоги Рожищенської міської ради до порушників благоустрою будуть застосовані адміністративні санкції у вигляді штрафу від 340 до 1360 грн.

Коментарі
06 Березня 2019, 16:15
"Адже відомо, що існує доволі багато речовин, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба"- а що ж міська рада робить з таким сміттям? З'їдає?
06 Березня 2019, 16:55
і як відходи від ремонту можна засунути у 35 л пакети поясніть
06 Березня 2019, 18:13
О це якраз і обізвалися "чемні жителі" нашого міста з числа тих, хто не уклав договір на вивезення сміття через його відсутність. А спеціально для тупорилого Пік піу пояснюю, що те сміття, яке не можна ні спалювати, ні закопувати дільниця благоустроб вивозить на спеціальний сміттєвий полігон в с.Брище. А щоб це робилося регулярно і не в збиток треба укласти договір і заплатити за надану послугу. А щодо спалювання, то скажу більше: приватним особам, тобто громадянам, взагалі заборонено спалювати будь-яке сміття чи побутові відходи.
06 Березня 2019, 19:15
Для особливого тупого еколога, Брище рік часу як не приймають невідсортоване сміття принаймні з Луцька- це по-перше. По-друге, сміття мало хто сортує в багатоквартирних будинках (біля 99взагалі як виявилося немає контейнерів), вже не кажучи про приватний сектор. І по- третє, я можу посортувати, назбирати і потім здати і мати гроші а не виносити щоб потім вивезли і воно гнило десь там бо хтось хоче заробити.
06 Березня 2019, 19:47
Тобі потрібно лікуватись.
06 Березня 2019, 20:11
Наскільки можна бути невихованою грубою хамливою людиною яка займає державну посаду і отримує чималу зарплату з наших податків щоб обзивати людей тупорилими .Мабудь потрібно мерові міста звернути увагу на поведінку його підлеглих
06 Березня 2019, 23:29
А звіроферми будувати можна то екологічно чисто
19 Березня 2019, 01:06
Дільниця благоустрою повинна заключати договір про вивіз сміття з кожним жителем міста,і не потрібно слухати казки про те що хтось спалює,в когось зовсім немає сміття.....Штраф за не підписання договору,і буде порядок!!!!Але ж нікому це не цікаво,цікавіше гроші з бюджету на всяку хе...ню виділяти і красти їх!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024