Сьогодні християни відзначають Головосіки: що не варто робити і яке зцілення просити в цей день

11 Вересня 2016, 10:00
1981 Джерело: lifeinvest.com.ua

Сьогодні, 11 вересня, – свято Усікновення голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана, або, як кажуть у народі, Головосіка.

Це свято більш відоме серед віруючих під назвою «Іван Пісний», бо церква встановила в цей день одноденний піст. Звідси і його народна назва. Пише zak-kor.net

В Євангелії від Марка детально розповідається про страшну мученицьку смерть Іоана Предтечі – попередника Ісуса Христа.

Цар Ірод, у часи якого жили Іоан Хреститель та Ісус Христос, покохав дружину свого брата Пилипа і одружився з нею. Ірод боявся Іоана, бо бачив у ньому людину праведну і святу, у багатьох випадках він його слухався.

Іоан відверто говорив йому, що він здійснив ганебний вчинок, пов’язавши своє життя з дружиною брата. Ці докори не дуже подобалися Іроду. Такі відверті і сміливі слова не подобалися і Іродіаді, колишній дружині Пилипа, яка хотіла вбити Іоана. І ось врешті така нагода з’явилася. У день народження Ірода запросили багато гостей, вони співали й танцювали.

Особливо захопив царя танець дочки Іродіаді, захопив настільки, що за насолоду, яку вона йому подарувала, він пообіцяв їй все, що вона попросить. Дівчина, порадившись з матір’ю, попросила у царя голову Іоана Хрестителя на блюді. Ірод не відмовив, і голова Іоана була принесена.

Сьогодні християни відзначають Головосіки: що не варто робити і яке зцілення просити в цей день



Цього дня дотримуються суворого посту. Не можна нічого різати, що нагадує собою голову.Взагалі вважається, що цього дня не варто брати у руки гострі речі: ніж, сокиру. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть святого.

У народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров». На Усічення не можна їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого. Відтак, не можна їсти й будь-що на блюді – на ньому лежала голова Іоана Предтечі.

Цього дня не варили борщу, це був єдиний день, коли гріх їсти борщ.

У деяких регіонах це свято називали: Іван Пісний. Але найбільш поширеною назвою була Головосіка.

Цього дня заборонялося співати й танцювати. Бо, саме з допомогою пісень та танців Іродіада домоглася страти Хрестителя.

Цього дня кожен намагався побувати в церкві, а ті хто мучився головними болями, просили зцілення.

За народним віруванням день Головосіка є останньою межею, коли з’являються грози. Але, якщо хтось почув грім, то це віщувало довгу і теплу осінь. Звідси й приповідка: «Загримів Головосік – тепла прибавить рік». 

Коментарі
11 Вересня 2016, 13:54
Люди, що ви пишете? Спочатку пишете про Святого, який помер за віру християнську, а потім список язичницьких забобонів пов'язаних зі святом вшанування святого. Люди дійсно подумають що грішать, ріжучи кругле. Невже важко було дописати, що раніше в народі вважалося гріхом різати кругле та інші продукти. Але в цей день треба дотримуватися не народних прикмет, а сурового посту. З точки зору церкви - це не більше ніж забобони і використовувати іх в житті не варто.
12 Вересня 2016, 15:28
Ми, українці, називаємо себе християнами. Наша &quot;конституція&quot;- це Біблія, її треба читати, щоб знати про що і про Кого в ній написано і дотримуватися написаного. <br/>Іван Хреститель був великим пророком, який &quot;готував стежки перед Господом&quot; і основним його закликом було: &quot;покайтесь!&quot; Його голову було відтято через те, що він говорив Іроду, що співжиття з жінкою живого брата- це гріх. Він засуджував гріх. <br/>Якщо ми вшановуємо свято певного святого,- ми повинні унаслідувати його вчення, життя,- тоді ми істинні християни. Якщо свято є для нас приводом напитися, посваритися, побитися,- ми язичники. <br/>А смерть Івана Хрестителя до круглих овочів, фруктів, ножів та борщів абсолютно ніякого відношення немає. Не обманюймося та не обманюймо інших. Читаймо Біблію!
13 Вересня 2016, 01:11
Мені взагалі цікаво коли люди кажуть про цю подію в церковному календарі і вживають слово &quot;свято&quot;, що ви пишете? яке &quot;СВЯТО&quot;? Святому чоловікові голову відрубали, для кого цей день &quot;свято&quot;? Це день памяті про святого великомученика, але ніяк не &quot;свято&quot;. Віряни....
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024