Як в Рожищі децентралізацію обговорювали

07 Вересня 2016, 15:40
4161

Регіональні консультанти Василь Гром та виконавчий директор РВ АМУ Богдан Самойленко у рамках «Децентралізаційного марафону» вчора, 7 вересня, побували у місті Рожище.

Зустріч із громадою відбулася в приміщенні Рожищенської міської ради.

Прикро, що тема децентралізації та реформування місцевого самоврядування зацікавила так мало людей. Присутніми на зустрічі з представниками Асоціації міст України було лише кілька депутатів, місцеві активісти та секретар Дубищенської селищної ради.

Хоча, як зауважив Рожищенський міський голова Вʼячеслав Поліщук, про зустріч повідомили всіх причетних до можливого обʼєднання сільських голів.

Гості зауважили, що районна адміністрація дуже слабо веде просвітницьку роботу,  як організаційну, так і інформаційну, щодо суті децентралізації, її напрямків, перспектив громади у разі об’єднання. Тому, на їх думку, справу необхідно брати в свої руки.


 

Слід також активізувати діяльність робочих груп, а виїзди на території проводити не до сільських чи селищного голів, а безпосередньо до людей і конкретно з ними вести роботу – інформувати, переконувати. Консультанти навіть погодилися поїхати у село, аби провести там роз’яснювальну роботу.

Богдан Самойленко розповів про діяльність Асоціації міст України та реформу місцевого самоврядування, а також про старт «Децентралізаційного марафону».

Експерт наголосив, що об’єднання територіальних громад повинно здійснюватися з дотриманням визначальних принципів – добровільності, при якому пріоритетом є інтереси мешканців та економічної ефективності (спроможності). Хоча, можливо, саме слово «добровільність» і гальмує процес ОТГ в наших краях.  

У райцентрі в рамках проекту «Децентралізаційний марафон» обговорили перспективу створення міської громади. Згідно зі змінами до Перспективного плану формування територіальних громад Волинської області до потенційної Рожищенської ОТГ повинно увійти 6 сільських рад: Навізька, Пожарківська, Руднянська, Сокільська, Топільненська, Кобченська і місто Рожище.


 

Проте, як зауважив міський голова Вʼячеслав Поліщук, три сільські ради вже висловили небажання об’єднуватися. Хоча, як стверджує Богдан Віталійович, відмова сільської ради – це не остаточне рішення. Якщо голова не хоче обʼєднуватися, то громада може сказати своє слово, яке і буде вирішальним рішенням.

Більш детально в економічному плані розвитку громад, розповів консультант із бюджетних питань Василь Гром. Він зауважив, що об’єднані територіальні громади отримають більше повноважень та значний фінансовий ресурс, а також прямі стосунки із державним бюджетом.

«Представникам громади треба сісти та все обговорити і прорахувати. Для прикладу, у 2014 році у Рожищенському районі формувалось 18,6 млн гривень податку з доходів фізичних осіб, з них у місті Рожищі – 12,8 млн грн і 5, 8 млн грн в селах. В умовах централізації з сіл, селищ і міст районного значення вилучили цей податок з їх бюджетів. Залишилась лише частина в обласному бюджеті і в містах обласного значення. З 2015 року було прийнято рішення залишати 60% ПДФО ОТГ. То в 2014 році, збору на сільські ради поступило б 3,5 млн грн, а якщо говорити про 2017 рік, то це було б 5,4 млн грн. Для міста Рожище цей дохід становив би 11 млн гривень, – зауважив Василь Гром. - Погодьтеся, це вагома сума у порівнянні до вашого сьогоднішнього бюджету у 5 млн гривень».


 

Василь Андрійович зауважив, про виграшні, у фінансовому плані, моменти. Зазначив, що йдеться про державну підтримку ОТГ та ряд преференцій. Гром поділився із присутніми інформацією про вже створені та успішно функціонуючі ОТГ. Наприклад, Зимнівську ОТГ.

Наголосив він і на термінах створення об’єднаної територіальної громади, аби вскочити «в останній вагон». Для Рожищенської громади – це 1 травня 2017 року.

Присутні цікавилися, як в умовах реформи фінансуватимуться школи та дошкільні заклади. Фахівці ж стверджують, що ці галузі матимуть субвенцію від держави.

«Громадам слід об’єднуватися заради кращого майбутнього, - зауважив представник. - Нарешті настав час, коли громада має навчитися рахувати гроші. Проте, у вас основна проблема – це відсутність координуючої ланки, тому ви і стоїте на місці ще з минулого року».

А на скептичні закиди, щодо «прихованих каменів децентралізації» консультант з економічних питань Василь Гром, відповів:

«Я є незалежна від держави людина і розказую те, що знаю на практиці. Зрештою, об’єднання громад, це не панацея від усіх хвороб. Це спроба врешті-решт стати на шлях вирішення своїх проблем».

Наприкінці зустрічі присутні працювали у режимі «запитання-відповідь». Люди задавали чимало запитань про децентралізацію та розвиток власної території.

Коментарі
07 Вересня 2016, 20:23
<p>А Козакевич що там робить</p>
07 Вересня 2016, 22:49
Депутат...йопт...голова Укропу в районі...ніяк від корита відлісти не може...мало в Батьківщині було то ще в Укроп поліз...
07 Вересня 2016, 23:30
О, а що КопачівськА, Кременецька, вже не під силу Рожищам. Цирк та й годі. Навіз..... Сокіл.... ха ха
07 Вересня 2016, 23:39
Там в копачівці савчук рулить
08 Вересня 2016, 00:16
<p>Козакевич і Долюк з бурими а ще зінгельмафія це обєднані діагнозом</p>
08 Вересня 2016, 00:25
<p>Козакевич це політична ___________яка заробляє гроші на політиці</p>
08 Вересня 2016, 00:26
А об'єднання не буде
08 Вересня 2016, 12:12
Василь Андрійович не "розводьте" Рожищенську громаду. Ваш виступ про децентралізацію - це рух в ПРОВАЛЛЯ,
08 Вересня 2016, 12:47
Об'єднання громад це хороша ідея. І треба об'єднуватись.
27 Вересня 2016, 15:46
КОЗАКЕВИЧ ЗА БАБЛО ОБЕДНАЕ ВОЕДИНО КОГО ЗАВГОДНО.ПОРА ВЖЕ ЙОМУ НА РИБАЛКУ .А В1Н Б1ЛЯ ПОЛ1ТИКИ ВСЕ ТРЕТЬСЯ.АВЖЕЖ.ДАРМОВЕ БАБАЛО В РУКИ ПЛИВЕ. ! Х!БА ОДИН ТАКИЙ КОЗАКЕВИЧ? тА СКР1ЗЬ 1 ПОРЯД!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024