Гортаючи старі рожищенські газети: Копання картоплі в районі називали «другими жнивами»

06 Вересня 2016, 14:30
3330

Рожищенський район славився картоплею на всю Україну. Не було жодного господарства, де б не садили бульбу. І врожаї були високими -більше 200 центнерів з гектара.

 

Найкращими картоплярськими господарствами були колгоспи «Заповіт Ілліча» (Кременець), ім. Ватутіна (Топільне), ім. Фрунзе (Залісці), радгосп «Перше травня» (Копачівка), ім. Б. Хмельницького (Навіз). Особливо відзначалась на копанні картоплі ланка, яку очолював відомий топільненський механізатор Микола Жилєнков. (на фото). Сьогодні картоплю вирощують лише одноосібники. Господарства відмовились від картоплі, бо культивувати її стало невигідно. 


 

Також у ці вересневі дні господарства району активно заготовляли корми. Рожищенський район був лідером в області із заготівлі зеленої маси і неодноразово нагороджувався перехідним Червоним прапором. Про це читаємо у газеті «Світло Жовтня» за 7 вересня 1982 року. 

Хліб у магазинах коштував 16 копійок. Але видавали його не більше 2 кг на руки. Не секрет, що тоді дешевим хлібом годували свиней. Через це хліб швидко розходився і його інколи не можна було застати. 


 

Рожище було футбольним містом. Мало хто з рожищенських хлопчаків не ганяв м’яча. Багато дітей ходило на футбольну секцію до тренера Степана Федоровича Наконечного. Команда дублерів «Ферммашу» боролсь за золоті медалі чемпіонату області. Наші хлопці постійно викликались до юнацької футбольної збірної області. Зокрема, із публікації за 10 вересня 1985 року взнаємо, що за область грали Вадим Федорук, Валерій Гармата, Олег Ханов і Олег Сітовський. У складі юнацької збірної наші футболісти стали бронзовими призерами у першості УРСР, поступившись лише командам з Києва і Миколаївської області.



 

Коментарі
07 Вересня 2016, 02:19
Стьопа Молодець
04 Жовтня 2016, 19:51
Перестань уже трясти попелом .Свое пиши.Таке.щоб читалося!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024