Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

15 Лютого 2019, 18:15
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області 4270
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл
звернулися до голови Волинської обласної адміністрації.

Текст звернення, який ми подаємо без змін, опублікований на сайті Володимир-Волинської єпархії.

«Шановний Олександре Ілліч!

В останні місяці склалась тривожна ситуація в царині релігійних питань в зв’язку з утворенням Православної Церкви України і виникненням цілої низки конфліктів між так званими «активістами», які під модними нині гаслами «Геть московських попів» намагаються захопити майно, належне канонічній Українській Православній Церкві, та прихожанами і священнослужителями храмів УПЦ, які захищають своє конституційне право на свободу совісті та релігії.

Так на території Волинської області були незаконно відібрані храми в наступних населених пунктах: Берестечко, Берестяне, Бобичі, Голишів, Диковини, Красноволя, Кримно, Кутрів, Кульчин, Кропивщина, Лучиці, Нічогівка, Положево, Радомишль, Садів, Тельчі, Тополище, і ця тенденція невпинно зростає.

Протягом багатьох років канонічна Українська Православна Церква смиренно виконує свою місію, допомагаючи українцям знайти шлях до Бога, закликаючи їх любити один одного та свою Батьківщину, бути терпимими, допомагати ближньому.

Але в останні місяці ситуація в Україні склалася таким чином, що виконання цієї місії все частіше пов’язане з ризиком не тільки для священнослужителів, які смиренно зносять всі випробування та виклики долі, але й для звичайних прихожан Української Православної Церкви.

Наразі по всій території України на церковні приміщення здійснюються провокаційні напади так званих «активістів», які намагаються за допомогою погроз та насильства примусити вірних канонічній Українській Православній Церкві парафіян разом з їхніми духовними пастирями перейти до іншої конфесії.

Кількість таких нападів на храми, священнослужителів та вірян Української Православної Церкви значно зросла. Ці захоплення наразі носять масовий характер, стають причиною порушення права на свободу світогляду і віросповідання, гарантованогостаттею 35 Конституції України, у зв’язку з чим до поліції почали надходити десятки скарг від громадян щодо порушення їх прав на свободу віросповідання.

Пов’язано це з тим, що органи місцевої влади втручаються у внутрішні справи релігійних громад. Поряд з цим, систематичний характер мають місце погрози, залякування, агітація. На вірян та священнослужителів чиниться тиск. 

17.01.2019 Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законівУкраїни (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» № 4128-д від 16.01.2019, яким встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, (а не територіальної громади), необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Слід наголосити на відмінності понять “територіальна громада” та “релігійна громада”, оскільки відповідно до статті 8 Закону України від 23.04.1991 № 987-XII “Про свободу совісті та релігійні організації” релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.
Згідно зі ст.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальна громада – це жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Як видно із положень розділу 11 Конституції України та розділу 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до питань, що належать до повноважень органів місцевого самоврядування, не відноситься вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад, а тому рішення, які приймаються на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними. Таке втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України.

Священнослужителі і прихожани Церков УПЦ постійно звертаються з вимогою молитовного стояння на захист своїх прав. Від імені священнослужителів та релігійних громад Волині просимо Вас, посприяти припиненню порушення прав і свобод наших віруючих людей.

З ПОВАГОЮ,
ВОЛОДИМИР, МИТРОПОЛИТ
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ І КОВЕЛЬСЬКИЙ
НАФАНАЇЛ, ЄПИСКОП
ВОЛИНСЬКИЙ І ЛУЦЬКИЙ»

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ  .

Коментарі
15 Лютого 2019, 20:28
Люди не ведіться на ці статті, ігноруйте, не залишайте коменти!.. Нехай свідки Порошенка переписуються між собою..
15 Лютого 2019, 20:32
А де в якому законі є визначення що людина відноситься до якоїсь релігійної громади і якщо я є хрещений то чи є я членом громади якщо за радянських часів я хрещений але ніяких письмових доказів немає то виходить що я тоді невіруючих зі слів такого розумного батюшкі
15 Лютого 2019, 20:38
Прикро що батюшкі так ділять народ на тіх хто відноситься до громади і ні закрадається сумнів чи вони щирі в своїй вірі
16 Лютого 2019, 00:33
....прихожанами Храму являються ті люди, які постійно бувають на службах, беруть участь в Таїнствах ,а не ті, які раз в рік приходять на Великі свята
16 Лютого 2019, 03:22
Сама придумала чи Воінська підказала? А, ЯКЩО ЛЮДИНА ТУДИ ТОМУ І НЕ ХОДИЛА, ЩО ЗАРАЗ ТАМ ПРАВЛЯТЬ РОСІЙСЬКОЮ І САМ БАТЮШКА СЛУЖИТЬ МОСКВІ?<br/>БО САМ ХРАМ, ЯК НЕ КРУТИ ГРОМАДИ МІСТА І НЕ ТІЛЬКИ, А Й ОКРУЖНИХ СІЛ. КОЛИ ТАМ ЦЕРКОВ НЕ БУЛО ВСІ ХОДИЛИ В РОЖИЩЕ.
16 Лютого 2019, 12:40
прихожанами є жителі міста незалежно бувають в церкві раз в рік чи кожноі неділі
16 Лютого 2019, 12:44
нє,то гості
16 Лютого 2019, 12:49
а наш піп то кирило-гундяівська затичка гонить по хатах як баба яга на мітлі проклинає угрожає підпалами просить людей брати сокири вила і приходити в церкву бо попів гундяєвців наіхало ще вчора на підтримку
16 Лютого 2019, 13:17
не брешіть не беріть гріх на село
16 Лютого 2019, 13:20
це не батюшки поділили народ а наша влада якій це дуже на даний час ВИГІДНО.
16 Лютого 2019, 14:12
Можливо це російській владі не вигідна Українська церква? І ви захищаєте не церкву, а російську владу?
16 Лютого 2019, 14:19
Батюшка, от.Віталій служитиме нам завжди, і не слухайте гумово—зельни—бушівецьких СУК
16 Лютого 2019, 14:19
Чого не правда хіба зараз нема в церкві попів вчора було 3 а сьогодні яке свято що їх понаїзжало і що вони служать невже в селі храмовий празник
16 Лютого 2019, 14:19
Чого не правда хіба зараз нема в церкві попів вчора було 3 а сьогодні яке свято що їх понаїзжало і що вони служать невже в селі храмовий празник
16 Лютого 2019, 14:49
зараз проходить в клубі схід села людей за укранську церкву набагато більше але голова сільськоі ради який бере зарплату з украінськоі казни тягне за московською церквою
16 Лютого 2019, 15:22
Правильно робить.Так вам і треба,розкольники.
16 Лютого 2019, 18:04
Коли Бог через Мойсея виводив євреїв з рабства то вони через деякий час почали нарікати що їм було добре в Єгипті. Вони там їли часник і мясо. Вони говорили навіщо нам нова земля і історія нам і там було добре. Проте Бог покарав їх, і вони ще 40 років ходили по пустині, для того щоб померло те покоління яке знало що таке рабство. А їх діти, вільні люди, ввійшли в землю обітовану. З ПЦУ і МПЦ те саме. Пока ті баби не повмирають вони і далі будуть тягнути всіх в рабство і казати що нам там добре. Тому церква за молодими. Вони це майбутнє церкви.
16 Лютого 2019, 18:27
Сашко діло каже- поки пристосуванці- раби будуть мати право голосу доти будем жити в злиднях. І це стосується не тільки церкви
16 Лютого 2019, 18:35
Будівля церкви належить громаді, тому навіть якщо член громади зовсім не ходить до церкви, він має законне право брати участь у зборах громади щодо приналежності церкви тій чи іншій конфесії або іншого її використання.
16 Лютого 2019, 18:57
Не позорся, іди почитай розумні книжки про юриспроденцію, а то твій висер нінаяку голову не налазить. Кожне чучало яке навіть не тримало Конституцію України в руках ще буде трактувати законодавство.
16 Лютого 2019, 19:10
Ти спочатку навчись грамотно писати, а потім правильно формулювати свої думки, і лише після цього почни пнутися писати такі-сякі коментарі.
16 Лютого 2019, 19:16
Голова сільської ради захищає закон! Священник захищає ІСТИННУ ПРАВОСЛАВНУ ВІРУ і паству вірних! Дивно , але за ПЦУ повилазили ті , хто незнає де в церкві двері відчиняються і по природі своїй бунтарі <br/>Не може віруюча людина так матюкатись і принижувати інших. То кому служите ви?
16 Лютого 2019, 19:33
Навчись відділяти мухи від котлет. Віра не змінилась ні на йоту. А зміна юрисдикції церкви відноситься - це питання безпеки держави, бо юридичне підпорядкування церкві країни-агресора є прямою загрозою безпеці держави.
16 Лютого 2019, 21:22
нас вчили шо церква відокремлена від держави, а тепер виходить державна церква чи як
16 Лютого 2019, 21:39
Не плутай праведне з грішним . Християнство і політика - це як Небо і земля або як (мухи і котлети)
16 Лютого 2019, 21:43
А хто визначив яка з вір істинна і хто з християнського світу вірніший? Я читаю тут всілякі думки, ну думки тих хто за ПЦУ мені зрозумілі: своя церква не підпорядкована москві, де буде правитися зрозумілою мовою, яка не підпорядкована країні яка розв’язала в нас війну і батюшки якої благословляють зброю якою вбивають наших хлопців, ну а аргументів протилежної сторони я виділити зі всього потоку інформації не можу. Хто за МП обгрунтуйте, будь-ласка, свою позицію? Тільки, якщо можна, без лозунгів про «істину віру».
16 Лютого 2019, 21:46
До речі я ходжу в церкву змалку, але не дуже розумію як буду пояснювати своїм дітям чому у нас в місті російська церква. Я думаю, ніхто не сумнівається, що назву моськовський патріархат заставлять змінити .
16 Лютого 2019, 22:35
Пожарківці не спішіть радіти, що не перейшли, охороняйте храм, бо Шняк вже домовляється щоб замочки чік- чік
16 Лютого 2019, 22:49
Більшість проголосували за перехід отже не узагальнюйте, що там дуже багато хто радіє. Ви мені відповідь відпишите? Чому нашим церквам залишатися в МП?
17 Лютого 2019, 00:26
Рано радієте рософоби на чолі з отаманом сільської ради який позвозив попАді родину з сусіднього села які мають свою церкву і не є прихожанами вашої хіба це законно ганьба такому отаману українцю ои
17 Лютого 2019, 00:32
Де Бог - там строга ієрархія ( вона й серед чинів ангельських є ), а хаос - то не Боже.
17 Лютого 2019, 02:23
Ну і тут Свідетелі Русского міра кгб шної секти кіріла нагадили)))
21 Лютого 2019, 18:43
Я ПРОШУ ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ТЕ ЩО хтось там хоче посварити людей між собою і по перше ті хто писали що піп ходить по хатах і погрожує прошу не писати таких коментарів адже ви берете гріх тягар на свою душу <br/>Як мені розказували хочете переходити в іншу віру робіть це так щоб ніхто не знав є ще притча така РОБИ ТАК ЩОБ ПРАВА РУКА НЕ ЗНАЛА ЩО РОБИТЬ ЛІВА.І ще я попрошу не не писати про Священиків брехню не знаєте не пишіть <br/>А те що ви хочете похизуватись перед іншими своєю думкою то робіть це щоб ніхто не знав .<br/>І взагалі Порошенко П. Провокує людей аби ті тільки посварились.<br/>І те що ви тут вибачте за слово ОДИН ОДНОГО ОБСИРАЄТЕ . Це зі сторони виглядає не культурно.<br/>І на кінець люди як заповідав Бог любіть ближнього свого!!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39