Що потрібно знати, щоб вберегтися від отруєння чадним газом

14 Лютого 2019, 12:07
4379

Правильна робота димоходів та вентиляційних каналів є важливою складовою нашої безпеки, адже найбільша кількість отруєнь чадним газом виникає саме через порушення тяги. Тому, особливо пильними мають бути користувачі газових приладів із відведенням продуктів згоряння в димоходи – котлів та водонагрівачів.

Про це інформує прес-служба «Волиньгазу».

Якщо димоходи та вентиляційні канали (ДВК) несправні, то шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, будуть накопичуватися в приміщенні. Тож ДВК – система повсякчас має бути ціла та справна. Для цього її треба періодично прочищати й ремонтувати.

За це відповідають власники будинків. У житлових багатоповерхівках – балансоутримувачі чи ОСББ, у приватних – власники чи орендарі. Вони залучають спеціалізованих фахівців, які мають дозволи управління Держпраці на виконання таких робіт. Цих фахівців ще називають пічниками. Пічники у свою чергу, перевіряють та за необхідності прочищають систему ДВК.

Щоб вберегти себе та свою родину від отруєння чадним газом, варто пам’ятати прості правила:

  1. при користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря в приміщення;
  2. щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів та скупчення чадного газу в приміщенні, мешканцям домоволодінь необхідно здійснювати огляд димових каналів не рідше одного разу на місяць у зимовий період;
  3. за допомогою легкої смужки паперу до та під час користування газовими приладами перевіряти тягу в димових та вентиляційних каналах. Для цього прикласти смужку паперу до отвору димоходу. Якщо смужка залишиться нерухомою – тяга в димоході відсутня – газовими приладами користуватись заборонено ;
  4. звернутись в спеціалізовану організацію, яка має дозвіл управління Держпраці в Волинській області для ремонту димових та вентиляційних каналів Вашого домоволодіння. Контакти організацій, які мають право на перевірку та ремонт ДВК можна дізнатись перейшовши на офіційний сайт управління Держпраці у Волинській області в розділі «Корисна інформація». Також відповідну інформацію можна одержати за місцем проживання у відділеннях і дільницях газової компанії;
  5. не рідше одного разу на рік, перед початком опалювального сезону організувати перевірку технічного стану ДВК Вашого домоволодіння.






Коментарі
15 Лютого 2019, 18:03
Якщо тяга в димоході відсутня,куди звертатись?Газовикі лише можуть перекрити постачання газу,не дивлячись ,що на вулиці зима,а пічник теж сумніваюсь ,що полізе прочищати димохід.І получається замкнене коло,тому така статистика отруєння чадним газом.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024