У Доросинях обговорювали створення ОТГ

13 Лютого 2019, 13:33
3806

У Доросинях відбулася робоча зустріч щодо обєднання сільських рад в ОТГ.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Проблему обговорювали за участі заступника голови Волинської обласної державної адміністрації Сергія Кошарука, голови Рожищенської районної адміністрації Інни Гайворонської, директора Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолія Пархом'юка, радниця Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування із децентралізації Оксани Урбан, голів потенційних ОТГ, активістів та громадських діячів.

Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук модерував робочу зустріч. Він розповів про ситуацію, що склалася з об'єднанням у Волинській області та Рожищенському районі зокрема. Так, нині відсоток покриття ОТГ у Рожищенському районі досить низький.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк підкреслив, що громади необхідно створювати максимально спроможними, оскільки фінансові показники існуючих сільських рад бажають кращого, тому оптимальний формат для громади у кількості семи ради.

З огляду на це необхідно відкинути власні амбіції і визначитися із центром ОТГ, допоки триває період добровільності, що дає змогу отримати інфраструктурну субвенцію на 5 років.

Під час обговорення йшлося про формат об'єднання у Рожищенському районі.

Радниця Оксана Урбан наголосила, що існує три варіанти подальшого розвитку подій:

  1. продовжити процедуру об’єднання у форматі п’яти сільських рад, оскільки робоча група вже створена. У такому випадку процедура займе близько одного місяця;
  2. об’єднання у форматі семи сільських рад із центром у селі Доросині. Тоді процедура займе близько трьох місяців;
  3. об’єднання із центром у селі Щурин, яке буде віддалене у часі та досить невизначене, оскільки для внесення змін до перспективного плану необхідно створення робочої групи у форматі не менше чотирьох сільських рад. Далі – подання на схвалення змін до перспективного плану, яке можливе під час сесії Волинської обласної ради та подальше ухвалення Кабміном.

Також радниця Урбан наголосила, що процедура добровільного об’єднання можлива лише в межах існуючого законодавства.

Вона додала, що належну увагу заслуговує голова Рожищенської РДА, яка ініціювала цю зустріч.

У підсумки присутні досягнули спільної згоди щодо обговорення формату об'єднання у найближчий час.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024