Психолог радить: Мирослава Мушкевич розповідає, як правильно підготувати першокласника до школи

26 Серпня 2016, 14:25
5432

Незабаром 1 вересня. Хтось буде йти до школи не вперше, а для когось цей день – довгоочікуваний, майже казковий. Майбутніх першокласників все частіше можна застати за перекладанням зошитів, книг, вони в сотий раз беруть до рук ранець, приміряють форму…

Проте, як зазначають психологи, не все так просто в школі, як декому того хочеться. Тому Район.Рожище попросив завідувачку кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності, кандидата психологічних наук, доцента Мирославу Мушкевич, допомогти батькам першокласників корисними порадами, як підготувати дитину до школи.

1

 

«Для того, аби позитивно підготувати дитину до школи, треба починати не із літніх місяців безпосередньо перед школою, а задовго до досягнення нею шкільного віку.

Цей дуже напружений період для дитини проходить непомітно, якщо батьки приділяли достатньо часу та протягом усього її дошкільного періоду відповідально ставилися до виконання батьківської ролі, а саме навчали і виховували у дитини ряд навичок та умінь: вміння долати труднощі, доводити розпочату справу до кінця, порівнювати, зіставляти, робити висновки і узагальнення та інше.

Таким умінням і навичкам сприяють: спільно проведений цікавий і насичений іграми час, читання різних за тематикою книжок, обговорення змісту прочитаного, малювання, вирізання, ліпка», - розповідає Мирослава Іванівна.

За словами психолога, внаслідок спільної співпраці дитини і батьків у неї розвиваються такі вміння, як: мова стає зв’язною, словниковий запас збільшується, загострюється увага, підвищується пам’ять, зростає допитливість, з’являється потреба у запитаннях і в пошуку відповідей на запитання. Також ігри, ліпка, читання, спілкування тощо сприяють навикам посидючості, регуляції поведінки, виконанню протягом тривалого часу не досить привабливого завдання.

«Роль батьків у психологічній готовності дитини до школи є незаперечним фактом. Скількох б репетиторів не наймали, скільки б клубів і центрів раннього розвитку не відвідували, все одно основна відповідальність за підготовку дитини до школи лежить на батьках.

Саме батьки мають найсильніший вплив щодо досягнення необхідного і достатнього рівня психічного розвитку дитини для освоєння шкільної програми в умовах навчання в колективі однолітків. У психології виділяють 2 аспекти психологічної готовності дитини до школи: особистісний (мотиваційний) і інтелектуальний. Щоб певною мірою допомогти дитині досягнути психологічної готовності до навчання, наведемо окремі, так звані, правила для батьків» - наголошує наша співрозмовниця.

 

Тому шановні читачі, озброюйтесь ручкою та записником і записуйте те, що радить вам Мирослава Іванівна.

 

Почнемо з того, чого не слід робити:

  1. До приходу в школу змінювати режим життя дитини: позбавляти денного сну, довгих прогулянок, ігор у достатній кількості.
  2. Оцінювати все, що робить малюк, так, як слід оцінювати діяльність учня.
  3. Проходити з дитиною програму першого класу, насильно змінюючи гру навчанням.
  4. Використовувати словесні звинувачення типу «Це я з тобою няньчуся, а в школі з тобою ніхто так носитися не буде!», або «Знову відволікаєшся. ось в школі поставлять тобі два з поведінки, а з двієчниками ніхто не дружить!», «А в школі за таке тобі вчителька всипить!» тощо.

 

Що варто робити (для інтелектуального розвитку):

Прищеплювати дитині інтерес до пізнання навколишнього світу, навчити спостерігати, думати, осмислювати побачене і почуте.

 

Навчити долати труднощі, планувати свої дії, цінувати час.

 

Вчити дитину слухати і чути своє оточення, поважати чужу думку, розуміти, що свої бажання потрібно узгоджувати з бажаннями інших людей - дітей і дорослих, прагнути реально оцінювати свої дії й досягнення.

 

Що варто робити (для розвитку мотивації навчання в школі):

Створювати дитині позитивний образ школи (розкажіть про своє навчання, про вчителів, про отримані знання, що вам подобалося, що легко вдавалося, з ким дружили, які залишилися яскраві враження).

 

Привчати дитину до режиму дня (підйом о 7 чи 8 годині ранку з обов’язковим поєднанням занять та відпочинку).

 

Стимулювати дитину самостійно одягатися і роздягатися, перевзуватися, зав’язувати шнурки, справлятися з ґудзиками і блискавками на одязі, вміти користуватися громадським туалетом.

 

Перед початком нового, самого першого навчального року, заздалегідь, привести дитину до школи, куди вона буде ходити, поводити її коридорами, пояснити, як себе треба вести, що таке урок, скільки він триватиме за часом.

 

Щоб дитина не відчувала себе чужою, якщо таке можливо, постаратися заздалегідь познайомити її із учителем, показати кабінет директора і завуча.

 

Кожен день займатися з малюком мінімум по годині-дві з невеликими перервами. Не обов’язково тільки читанням - вирішувати головоломки, купити розвиваючі ігри, пробувати розмірковувати разом.

 

Пограти в школу. Причому, час від часу, нехай в ролі вчителя буває сам малюк - це допоможе йому зрозуміти, що від нього очікують: посидючості, уваги і старанності.

 

Хвалити дитину, але не за кожен крок, а за готовий результат. Важливо пам’ятати: хвалячи і лаючи, не переходити на особистості - оцінюйте вчинок, а не саму дитини.

 

Створити відповідну атмосферу в домі: дозволити дитині взяти участь в облаштуванні навчального місця в своїй кімнаті, вибрати собі комфортний одяг для школи, портфель, канцелярське приладдя. Дати зрозуміти дитині, що її новий статус школяра важливий для всієї родини.

 

Пам’ятати, що ви купуєте не просто ручки, зошити, спортивне взуття або портфель. Позитивні емоції від таких підготовчих ритуалів допоможуть знизити тривожність, зроблять незвіданий світ школи більш близьким, знайомим і нестрашним.

 

 

І найголовніше, шановні батьки, найбільше на світі протягом першого року навчання малюк потребує підтримки. Він не тільки формує свої відносини з однокласниками і вчителями, а й вперше розуміє, що з ним самим хтось хоче дружити, а хтось і ні. І якщо ви хочете, щоб з нього виросла спокійна і впевнена у собі людина, обов’язково хваліть, підтримуйте, не лайте за навчальні невдачі і бруд в зошиті.

 Набагато страшніше, коли від нескінченних докорів і покарань ваша дитина втратить віру в себе.

Любіть свою дитину, адже вона єдина і неповторна. 

1
podolyany.com.uа
podolyany.com.uа

 

Коментарі
26 Серпня 2016, 17:51
Дякую Мирославі Іванівни, дуже корисна інформація для молодих батьків!!! Побільше таких добрих матеріалів!!!!!!!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024