«Сільське життя»: село Сокіл

02 Лютого 2019, 11:30
9419

На сайті «Район.Рожище» працює рубрика, яка називається «Сільське життя». Вона допоможе звернути більшу увагу на села Рожищенського району, на те, в якому стані вони знаходяться, та якої допомоги потребують.

Ви, наші читачі, можете ділитися із нами фотографіями своїх сіл, та розповідати нам про них щось цікаве.

Сьогодні публікуємо враження журналіста Сергія Хомінського від поїздки до села Сокіл, якими він поділився на своїй сторінці у мережі Facebook:

Давно збирався, а вчора таки побував у Свято-Успенському чоловічому монастирі, що в селі Сокіл Рожищенського району Волині (місцеві, до речі, досі кажуть «Сокуль» - по-колишньому). Розбудовується він на залишках римо-католицького костелу початку ХХ століття (за повної згоди католиків). Познайомився з настоятелем монастиря, ігуменом Яковом. Заприятелював з монастирським псом Буркотуном. Піддався атаці чотирьох монастирських гусей (а може й не монастирських – просто гуляли територією?).

Потім вирушив на околицю села, де із роззявленим ротом ходив навколо старовинної церкви-фортеці (буцімто, перша половина XVI cтоліття!!!). Біля неї старезний дуб. А на ній – під самісіньким хрестом – лелече гніздо!

Пернатих соколів у Соколі не бачив. Проте пернатих там, схоже, люблють. Ті ж таки гуси чи не в кожному другому дворі. А знову ті ж таки лелечі гнізда – чи не на кожному третьому електростовпі. Ну й «годівничку для синички» на багатьох подвір'ях також бачив.

А яка школа! Дерев'яна, побілена, ще й з фарбованими у синій колір вікнами (звісно, дерев'яними!). І з пам'ятною дошкою Русланові Єлізар'єву – полеглому за Україну Герою, який з 1979 до 1989 навчався у цих стінах... До речі, дехто з учнів навіть у січні їздить на уроки ровером. І навіть «не припинає» двоколісного до шкільного плота! Вочевидь, немає такої потреби...

А ще тамтешня малеча дуже чемна: «Добрий день!», «Добрий день!», «Добрий день!»... Приємно!

І футбольні ворота на шкільному стадіоні чи не найпатріотичніші серед усіх футбольних воріт. Нижня половина бокових стійок пофарбована в жовте, а верня і поперечина – в синє! Наш «синьо-жовтий» гордо майорить і на деяких подвір'ях. А одна з хат навіть пофарбована у кольори прапора. Щоправда, не українського - іспанського. Одним словом: «Слава Україні! – «!Viva Espana!».

Дехто з місцевих пересувається кінними підводами – колоритно! І лише приязно усміхається, помітивши, що ти таку «дивовижу» фотографуєш. До речі, «літнє кафе» біля тамтешньої корчми цілком успішно функціонує і взимку. Любителів хильнути я там, щоправда, не застав. Але оглянувши місце нещодавнього застілля, зробив два висновки: «чвертку» у Соколі допивають до дна -– а ось «закусонську» мандаринку при цьому з'їдають лише до половини. Решту лишають на столі – раптом наступній компанії не буде чим загризти ту «вогненну воду».

3

2

2

2

3

2

2

3

3

2

2

2

2

2

2

3

 

Коментарі
02 Лютого 2019, 14:01
Дорога в Сокіль не зовсім хороша.
02 Лютого 2019, 14:26
мрак
02 Лютого 2019, 14:37
Тобі що, мандаринки на закуску не оставили?.. Ото реклама для молодого покоління!
02 Лютого 2019, 21:17
Бачити хороше у звичайних сільських буднях <br/>. Дякую за такий оптимістичний погляд хватить плакати і посипати голову попелом
02 Лютого 2019, 23:25
ото &quot;шедевральні &quot;фото. Редакціє, Вам не соромно! Зводите видання на нівець. Професіонали!!!!!!
02 Лютого 2019, 23:51
Ще кажуть: &quot;коли соколян народився, то жид заплакав&quot;.
03 Лютого 2019, 00:05
Треба зробити ще один репортаж про село Сокіл, але в травні, коли будуть цвісти сади. І фоткайте фотоапаратом з хорошою оптикою, не клацайте телехвоном. P.S. Дорога повний капбздець, пора вже будувати автобан Рожище-Сокіл-Четвертня-Нуйно-Берлін-Брюсель
03 Лютого 2019, 16:15
І також говорять : &quot; Коли Колумб плив в Америку, Соколяни вже назад пливли з баулами)))
04 Лютого 2019, 03:26
Чув цікаву історію утворення села Сокіл!<br/>Було це десь у 12 чи 13-му столітті нашої ери)) Отже, з Луцька вигнали жидів, а з Колок вигнали циганів) І ось жиди поплили за течією по Стиру, а цигани проти! Перестрілись вони на ріці, і на її березі створили прекрасне і мальовниче містечко яке ми нині називаєм Сокіл)
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024