Офіційно зареєстрована Православна церква України

01 Лютого 2019, 10:04
Офіційно зареєстрована Православна церква України 3652
Офіційно зареєстрована Православна церква України

Набув чинності Закон про зміну релігійними громадами підлеглості.

30 січня він був опублікований у парламентській газеті «Голос України», а від вчора набуває чинності, – про це йдеться на сайті Церкваріум.

Нагадаємо, 16.01.2019 р. Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності розглянув доопрацьований варіант законопроекту № 4128.

Депутати запропонували внести зміни до вже діючого Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» та Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Вказується, що для зміни підлеглості необхідно внести зміни до статуту. Для цього потрібно скликати збори, відповідно до статуту самої громади. Збори мають відповідати вимогам такого статуту та мати кворум. Для ухвалення рішення про перехід достатньо 2/3 голосів членів громади, які повинні особисто підписатися під рішенням.

Питання членство держава лишає на розсуд самим релігійним громадам та не нав’язує яким чином їм приймати чи виключати членів парафії.

При цьому громада лишається власником чи користувачем храму чи іншого приміщення. Більше того, законопроектом вводиться тимчасова заборона на проведення будь-яких дій з майном парафії. Тобто під час переходу парафії не можна продати, відібрати, віддати у заставу нерухоме майно парафії.

Якщо при переході виявиться, що існує частина парафії, яка не згідна з переходом – вона може утворити нову релігійну громаду та має право укласти договір про почергове користування храмом.

Змінюється також і порядок реєстрації релігійних організацій. Створюється «єдине вікно» реєстрації. Відтепер церквам не потрібно проходити цю процедуру двічі: у Мін'юсті та органі у справах релігій. Реєструвати релігійні організації відтепер буде лише державний орган у справах релігій та відповідні відділи Обласних Державних Адміністрацій.

Також у законопроекті детально прописані усі необхідні документи, які треба подати як для реєстрації релігійної організації, так і для того, щоби внести відповідні зміни.

Члени Комітету ухвалили такий текст і він був зареєстрований, як доопрацьований, з номером № 4128д.

Наступного дня, 17 січня Верховна Рада ухвалила цей законопроект. «За» проголосували 229 народних обранців. Президент України Петро Порошенко підписав документ 28 січня, вже за два дні законопроект було опубліковано у «Голосі України», а 31 січня він набув чинності.

Паралельно з цим Верховний Суд України 22 січня постановив, що парафіяльні збори мають право самостійно приймати рішення про зміну підлеглості і для цього не потрібна згода єпархії. Таке рішення було винесено у справі «Свято-Стрітенської парафії» (м. Костянтинівка), яка хотіла вийти зі складу Горлівської єпархії УПЦ (МП). Таке рішення було ухвалено відповідно до статуту самої парафії. Тепер же, після прийняття закону, така норма діятиме на усі релігійні організації.

Коментарі
01 Лютого 2019, 14:37
Редакція розкажіть як до нас приїжали 3 клоуна, і ходили по селі агітували людей за нову церкву!
01 Лютого 2019, 14:47
Нічого вони про це не напишуть, тому що вони самі з ними за одне, на одній хвилі. Просто потрібно було бобороду підпалити одному з них, а то щось він берега попутав....
01 Лютого 2019, 14:58
а що агітувати, та у вас там одні штунди
01 Лютого 2019, 15:37
Пожарки, я з вас в шоці.<br/>Та ніхто не повинен вас агітувати. Це питання вирішує громада на місці, парафія.<br/>Якщо не хочете переходити то залишайтесь собі далі в РПЦ. Зберіть збори, 2/3 проголосуйте за кацапів і війну та й живіть собі далі.<br/>І перестаньте ображати людей, і обзиватись не гарно, в якій би церкві ви не були. Чи може ваша церква таке схвалює?
01 Лютого 2019, 15:49
Хай тебе це не хвилює! хто тут має збиратись і куди переходити чи залишатись! Не твого розуму діло! Ми до тебе не приїжджаємо і не вказуємо що тобі робити! І ніхто нікого не ображає я імена не називав, а те що вони виглядали як клоуни це факт!!!
01 Лютого 2019, 15:57
Можна забрати храми, можна забрати назву і залишитися при цьому гордими, цинічними і безблагодатними богоборцями... В останні часи за одного вірного будуть по сорок невірних чіплятися, щоб він їх витягнув ( такі пророчества старців).
01 Лютого 2019, 16:08
Мене теж мало хвилює що там у вас в селі парафія вибере, з Україною чи з Росією.<br/>Але те що треба гідно ставитись до людей це факт. Бо б'єте себе в груди &quot;порву за церкву&quot; а самі не дотримуєтесь заповідей які ця церква має пропагувати. Тобто якщо фраза &quot;вони як клоуни&quot; гідна вашої церкви то живіть з цим. <br/>Хоча нічого дивного, від РПЦ можна і не те очікувати, війну з Україною агітують, терористів підтримують.
01 Лютого 2019, 16:23
Мої слова гідні особисто мене а нікого іншого, і я сам за них відповідаю а не церква. А хто яких заповідей дотримується теж не ваша справа, ви не Всевишній щоб судити. А ці свої &quot;штампи&quot; які ви хочете приклеїти нашій церкві про терористів, Росію, війну і.т.д. залиште при собі і для таких як ви з вашим інтелектом.
01 Лютого 2019, 16:31
Усі ваші політичні антицерковні інтриги ще більше показали де правда Божа, а де лихе крутить, ще більше укріпили дух. Тому слава Богу за все!
01 Лютого 2019, 16:39
Тоді і говоріть за себе, а не &quot;у нас в Пожарках&quot;. І уявіть собі, що у інших людей, ваших односельчан, може бути інша думка, і вони хочуть щоб церква була Українська. Їх теж будете клоунами обзиаати? <br/>І я теж маю повне право висловлювати свою думку як і ви вільно обирати релігію. Я ж Вам не вказую яку церкву обирати і куди ходити?<br/>На рахунок інтелекту, то по рівню IQ Вас точно перевищую.
01 Лютого 2019, 17:13
Клоунами я буду називати &quot;бродячий цирк&quot; який їздить по селах і розказує кому в яку церкву ходити.
01 Лютого 2019, 18:03
Бог один! Але чому в Україні має бути Російська церква??? Якщо споконвіку була церква Київської (!!!) Русі , або Руська церква, яку через певний період МП привласнив собі, називаючи «Русская Православная церковь», але добавивши Московського патріархату, потім всі часи гнітив укр. народ, підпорядкував церкви на Україні всі собі, «немитої Росії», вводив в оману століттями наш не зовсім освічений люд, сам століттями був розкольником. В наші дні МП, не маючи сам Томосу, відрікся від Вселенського Патріарха, а тепер ще весь православний «світ» того ж МП «має право» визнавати чи не визнавати Українську православну Церкву??? Тепер Церква МП сама вважається розкольниками, то чому в нас в державі вона має проповідувати російські настрої? Чому церкву агресора взагалі не заборонити? Громада сама повинна розуміти, що не повинно бути церкви МП, ми маємо мати свою Церкву!
01 Лютого 2019, 18:20
Не накликайте гніву Божого на місто!
01 Лютого 2019, 18:20
Тоді я буду називати клоуном тих хто обзиває клоуном інших. І це справедливо.
01 Лютого 2019, 18:21
А сам Вселенський Патріархат має томос??? Скажу вам по секрету що є в світі церкви яким ніхто не давав ніякого томосу, а їхню автокефалію затверджували вселенські собори. Думаю цього вам не скаже Пєтя по ТВ, ви ж там почули цю пургу що МП немає томосу? І хто вам сказав що &quot;Церква МП вважається розкольниками&quot;, коли її визнають усі церкви світу на відміну від новоствореної ПЦУ яку визнає один Стамбул! Мені вас шкода, вашу думку повністю формує телебачення...
01 Лютого 2019, 19:07
Люди перестаньте сваритися, ви читали яка біда трапилася з дитиною з нашого міста? Це траур для всього міста, на місці цих батьків міг опинитися кожен з нас. Я прочитала і мені слова казати не хочеться, голова розколюється, а ви ще бруд ллєте на сторінці сайту. Заспокойтеся, ця тема вже протерти до дірок, хватить обсирати один одного....
01 Лютого 2019, 19:29
Там досі моляться за здоров'я Кирила,а
01 Лютого 2019, 19:56
Не дарма ти клоун!!! Твій новообраний Епіфаній сам за Кирила молиться<br/><br/>p.s. Кругом зрада....
01 Лютого 2019, 20:27
Ти зробив мій вечір))))))))))))))
01 Лютого 2019, 20:46
Васьок бліснув інтелектом. Як завжди.
01 Лютого 2019, 22:35
Євреїв по пустині 40 років водили щоб покоління рабів вимерло , ще недовго залишилось
02 Лютого 2019, 03:00
Дякуймо Богові що відродилась Київська Митрополія .яка була насильно анексована московським ханством Господь Почув молитви наших Святих.І світі Киево Печерські чи Почаївські не були московського патріархату))Це були Українські святі.Створена єдина Канонічна Помісна православна церква в Україні..Вона посіла почесне 15 місце в диптиху Православних церков світу...І це вже історія...В мене запитання до тих хто так яро відстоює сателіт рпц упц...Яке вона має місце ? хто її згадує в світі ?Чи якась церква згадую онуфрія...НІХТО БО ВИ Є ЧАСТИНА РПЦ.Всі згадують кіріла а ви частина землі малоросів..Люди схаменіться єднаймося Господь дав нам такий шанс все робиться з воолі Божої..ваші нащатки вам цьго не простять...Питання церкви це і питання безпеки Держави...Шануймо свою мові історію культуру церкву..
02 Лютого 2019, 03:05
Ось пожарки і перші перейдуть)))А навіщо залишатись в розкольницькій церкві.)? по всім канонам РПЦ і є розкольницька церква.частиною якої ви е.Російська православна церква провела Синод, на якому остаточно розірвала євхаристійні відносини .(матерю церквою) І більшість православних церков не підтримала розкольницьку позицію кремля..Так що не вішай людям на вуха макарони)))
02 Лютого 2019, 03:06
Тому що вони не підтримують розрив євхаристичного спілкування з Константинопольським Патріархатом (МАТЕРІ ЦЕРКВИ)і, бажаючи залишитися в єдності зі світовим Православ’ям, декларують своє входження до складу канонічної Православної Церкви України,І на цьму крапка ..Кому не подобаеться в якутії є багато парафій)))
02 Лютого 2019, 03:22
Ти хоть знаєш що таке вселенські собори??))До речі останній росія зірвала))))))Щоб ти знав кожній признаній церкві світу Церква матір ((як ти кажеш стамбул)церква матір дала автокефалію (томос) в тому числі і російській яку не визнавали 140 років.І кожна церква зобовязана поминати Вселенського.Патріарха який надав автокефалію.І всі поминають .а хто не поминає церкву матір той іде в роскол (такі закони дорогенький
02 Лютого 2019, 03:30
тільки признаний очільник згадує очільників усіх признаних церков...Як рівний серед рівних..Дякуймо Богові що ми дочекалися цьго дня)))А хто вашого онуфрфя згадує??))
02 Лютого 2019, 11:17
До цього часу дистанцію з такими людьми ще можна було тримати. Сьогодні в них вже відмовили гальма. Пруть в наші храми, пруть в наші будинки... Дивіться не розбийтесь в стіну власних амбіцій! А з ким молитися і з ким пити чай - це дууууууже особисте. Сорі.
02 Лютого 2019, 21:19
а бачу у вас шкурний інтерес))..у тебе отч борода лайном смердить, бо дуже кацапам дупу лижете)))
02 Лютого 2019, 22:35
До читач 19.19.&quot; Аз же есмь червь, а не человек&quot; (Пс.21), а ти мене з батюшкою рівняєш...
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024