Рожище на фестивалі «Захід»!

22 Серпня 2016, 12:53
2487

В селі Родатичі, що на Львівщині вкотре вже відгримів, тепер без сумніву, найбільший фестиваль України – «Zahidfest». Здається, що організатори фестивалю зробили таки висновки не тільки зі своїх минулорічних фестивальних казусів, але й добряче надивились на такі ж недопрацювання своїх колег. Цьогоріч мінусів у фестивалі фактично не було. До прикладу, найвагоміший мінус усіх фестивалів в яких є декілька музичних сцен, що працюють паралельно, це запізнення або зміщення гуртів, що грають. На «Zahidfest» всі і все починалося вчасно! І це неабияк додало вагомості і крутості фестивалю.

vk.com
vk.com

 

Напередодні фестивалю Львівський вокзал фактично був захоплений навалою людей з наплічниками і в футболках різних відтінків чорного. Згодом весь цей люд пересів в електрички, маршрутки та фестивальні автобуси, якими організатори забезпечили доїзд фестивальників. Дійство відбувалось за 40 км від Львова в невеликому селі Родатичі, що на три дні стало центром усього фестивального руху України. І це не дивно, адже не кожне село протягом трьох днів (19-20-21 серпня) може похвалитись відвідинами зірок світового масштабу альтернативної музики, але про них згодом.

vk.com
vk.com

 

Для комфортного і не дуже (тут вже персональний вибір) проживання на фестивалі, було організовано два наметових містечка – платне і безкоштовне, відрізнялися вони умовами проживання і додатковими комфортностями типу в’язки дрів, рівного місця для намету, зручних туалету і душу. Впродовж усіх трьох днів у наметових містечках не згасали вогнища, співи під гітару та обмін враженнями від концерту. Ще з плюсів – відносно дешеве і доступне харчування на території фестивалю, якісна охорона, надзвичайно якісний звук усіх сцен, ну й звичайно ж - музична програма, що цього річ була грандіозною просто. Ну але про усе по порядку.

vk.com
vk.com

 

Окрім, власне, концертної програми, були й інші розваги. Зокрема фестивальникам пропонували політати над територією фестивалю на мотодельтаплані, пограти футбол в великих повітряних кульках, працювали волейбольний і футбольний майданчики і ще купа всього різноманітного і цікавого. Для тих, хто хотів відчути себе рок-зіркою, спеціально облаштували малу сцену з інструментами, вхід до якої був вільним для усіх бажаючих. Окрім того – поруч озера і ліс. Прямо фестивальна ідилія.

vk.com
vk.com

 

Щодо того, як же приймали місцеві селяни дивний фестивальний люд, теж варто сказати декілька слів. І годували, і поїли, і просто допомагали всім чим тільки можна було. Звичайно ж, не дуже безкоштовно, хоча траплялося різне. Наприклад, одна бабуся, окрім того, що дала нам води ще й ледь не примушувала поїсти смачного свіжозвареного борщу абсолютно безкоштовно, бо ж «треба, дітки, щось гарячого поїсти, на одних хот-догах діла не буде». Фестивальники користувалися екзотичним для декого сільським «таксі» у вигляді підводи з кіньми, смакували домашніми варениками, булочками, компотом і іншими смаколиками, що їх пропонували за досить дешеву ціну місцеві селяни.

vk.com
vk.com

 

Щодо музичної програми, то тут було все вищого ґатунку, на будь який музичний смак. Від відверто тяжкої музики, що звучала на так званій «важкій сцені», до меланхолійної спокійної, що звучала на «інді сцені». Головні ж події відбувалися на найбільшій локації фестивалю – «головній сцені». Окрім того, були автограф-зони, де виконавці роздавали свої підписи та фотографувалися зі всіма охочими. А роздавати було кому. Серед тих, кого очікували найбільше – альтернативні представники реп-кору Hollywood Undead (США), панки Zebrahead (США), електронщики Crystal Castles (Канада), альтернативні британці Black Peaks та Arcane Roots (до слова, троє останніх побували в Україні вперше і судячи з вражень, залишились задоволеними).

vk.com
vk.com

 

Яскраво виступили ще одні представники світової електронної сцени – гурт IAMX (Британія), вражаюче шоу продемонстрували також британці Enter Shikari, що довели публіку просто таки до сказу. Одним з найбільш очікуваних гостей фестивалю (та й найбільш тепло прийнятим) був гість із Росії – Noize MC. За майже два роки відсутності виконавця на Заході, і публіка і сам артист добряче засумували. Любов виявилась взаємною. Серед українських виконавців найочікуванішими був гурт O.Torvald, що скоро презентують новий альбом і нову програму. У неймовірній атмосфері пройшов виступ Христини Соловій, яка також представила нові пісні, що увійдуть до нового альбому. Гурт «Жадан і собаки» - дітище відомого письменника Сергія Жадана, невимовно сподобались слухачам. Довгоочікуваним був виступ відомого електронного гурту Onuka – її творчість була досить актуальною до загальної атмосфери заходу. Загалом же була величезна кількість виконавців, вище згадано лише найбільш очікуваніших і популярних. Кому цікаво – шукайте інформацію, вона є доступною, а також плануйте свою поїздку наступного року (квитки, до речі, вже продаються).

vk.com
vk.com

 

Враження – суцільний позитив. На фестивалі не було жодних гасел – лише музика, і це ще один аргумент на користь цього заходу. Попри все – такі фестивалі варто проводити, бо все що робиться для культури – працює проти війни. Zahidfest - це свого роду український Woodstock (антивоєнний фестиваль 1969 року, що став найбільшим в історії), який досить активно набирає обертів. 

vk.com
vk.com

Сергій Янішевський
 

Коментарі
22 Серпня 2016, 17:01
і до чого рожище на фестивалі ,,, це просто янішевський на фестивалі....!!!!!!!!!!!!!!
22 Серпня 2016, 17:56
Ну чого ж, окрім мене там було ще мінімум 3 людини з Рожищ і району) А стаття - це можливість висвітлити подію, про яку, можливо у місті мало знають, а хотіли б побувати. Щось нове принаймні.
22 Серпня 2016, 19:53
Так стаття супер, я цілком з Вами згідна молодці,що поїхали!!!!!!!!!!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024