Залісці: «ГОЛОВНЕ – НЕ КІЛЬКІСТЬ КОРІВ В ХЛІВІ, А ХАРАКТЕРИСТИКИ ХУДОБИ»

21 Серпня 2016, 18:00
3622 Джерело: volynnews.com

Зважаючи на низький рівень зайнятості сільського населення, утримання високоудійних корів у власному господарстві – реальне джерело грошових надходжень. У цьому переконаний Богдан Карпюк із села Залісці Рожищенського району.

І доводить це господарник на власному прикладі. А ще Богдан Анатолійович наголошує на необхідності підвищення продуктивності ВРХ громадського стада. «Потрібно дбати не про кількість корів в хліві, а про якісні характеристики худоби»,- зазначає Богдан Карпюк. Йдеться на сайті Волинські новини.

Шість корів, які утримує чоловік у власному господарстві, вирощені з телят, отриманих шляхом штучного осіменіння. Від кожної досвідчений господарник надоює до тридцяти літрів молока.

- Штучне запліднення тварин вже давно стало невід’ємною частиною скотарства у багатьох країнах світу. З метою поліпшення племінної якості стада, що утримується на сільських подвір’ях, облаштовані спеціальні пункти штучного осіменіння і у нашому районі, за кожною громадою закріплений спеціаліст, який надає послуги штучного осіменіння ВРХ у індивідуальному секторі.

От тільки ще не всі селяни зрозуміли переваги такого методу запліднення сільськогосподарських тварин. Аби активізувати роботу в цьому напрямку, влада навіть передбачила програму здешевлення вартості штучного осіменіння корів і телиць в особистих селянських господарствах, яка діє вже кілька років поспіль, - говорить Богдан Карпюк.

Зоотехнік за освітою, з багаторічним практичним досвідом роботи (понад десять років працював техніком штучного осіменіння в місцевому колективному господарстві), з 2012 року Богдан Карпюк надає послуги по штучному осіменінню ВРХ громадського стада на території Залісцівської сільської ради. Всі сто шістдесят корів, які утримуються в господарствах селян на цій території, осіменялись минулоріч штучно.

- За роки роботи мені вдалося переконати односельців, що цей метод вигідний і для здоров’я тварини, і для її продуктивності. Та й худоба виглядає відповідно. Телятка родяться більші, молоко від таких корів жирніше, й хворіють тварини менше, - говорить Богдан Карпюк. – За шість місяців цього року спарував уже 110 корів. Майже щодня маю виклик, без роботи сидіти не доводиться.

Пересвідчитись у словах Богдана Анатолійовича йдемо на випас, до його рябульок. А й справді, худоба вражає своїм зовнішнім виглядом, вгодованістю.

 


 

- Молоко на переробне підприємство не здаю, - продовжує розповідь, повертаючись з випасу, Богдан Карпюк. Бо ж платять третину базарної ціни. Маю в Луцьку вже своїх постійних клієнтів, тож реалізувати сир, сметану та молоко не є великою проблемою. От тільки не вистачає часу виїздити частіше на базар – лише раз на тиждень. Бо ж і землю обробити треба, і викликів вистачає.

Тішиться Богдан Анатолійович щедрому врожаю зернових, який вдалося зібрати цьогоріч.

- І собі вистачить, і на відгодівлю. Бо якісні корми теж вагома складова надоїв, - наголошує господар.

До речі, окрім корів, утримує Богдан Карпюк ще й свиней, різноманітну домашню птицю. Одним словом, турбот вистачає.

Доки ми розмовляли, до Богдана Анатолійовича надійшов новий виклик.

- Хороший спеціаліст, то й люди звертаються, - так охарактеризував професійні якості Богдана Карпюка його односелець, який прийшов за допомогою до Богдана Анатолійовича.

- Досвід – запорука успіху в роботі, а в мене його вистачає, - так відповідає на слова чоловіка залісцівський господарник.

Про те, що Богдан Карпюк – один з кращих операторів по відтворенню сільськогосподарських тварин в області, засвідчив і нещодавній конкурс професійної майстерності, де Богдан Анатолійович посів перше місце.

- З дитинства люблю тварин, люблю їх доглядати і розумію, щоб мати хороші надої, потрібно використовувати прогресивні технології відтворення. У цьому переконую односельців. І душа радіє, що завдяки моїй роботі корівки стають справжніми годувальницями селянських родин, - підсумовує Богдан Карпюк.

Тетяна БОЯРИН

Коментарі
21 Серпня 2016, 21:30
аподарствПрирістхудоби падає для чого нам утримувати віддід сільського господаарств
22 Серпня 2016, 01:19
Відділ агропромислового розвитку УТРИМУВАТИ треба. Треба!!! - ЦЕ ОДНОЗНАЧНО! Але потрібно докорінно поміняти систему його роботи, а точніше усунути безсистемність, яка сьогодні там панує, усунути безвідповідальність і халатність, поміняти некомпетентність працівників на професіоналізм і тоді буде результат. Історія таке уже бачила. І тут хаос буде недовго. Як тільки поміняється керівництво в районі - керівництво, яке є НЕКОМПЕТЕНТНИМ в усіх сферах і галузях народного господарства району, керівництво, яке потурає бездіяльності відділу АПР - справи потихеньку зміняться на позитив. А зараз маємо те, що маємо... На жаль... На жаль тому, що аграрний сектор економіки - це основа основ і це має бути пріоритет в роботі справжніх господарників.
22 Серпня 2016, 12:58
Я так розумію очолити всі реформаційні процеси у районі повинен ЗІРКА ВАСИЛЬ !!!!!!!!!!
22 Серпня 2016, 13:18
Чому ж одразу зірка? Ці регалії залиште для себе, а щодо очолити - тут не очолювати треба, а працювати. Чого такі погані справи "на селі" в районі? - та тому, що ВСІ ОЧОЛЮЮТЬ і мало працюють. Це дві великі різниці. Є люди фахові, повірте Рожищанине, є. Є вміючі і знаючі.
22 Серпня 2016, 13:27
Останнім часом під всіма публікаціями на тему с/г активізувався дописувач під ніком "Василь". Він якраз претендує на роль всезнаючого експерта, оперує термінами, статистикою, демонструє начеб то достойний рівень володіння предметом обговорення. Одна проблема - не пише, як заведено у всіх визнаних експертів, під своїм ім'ям. А громадськість хотіла б знати ім'я свого героя. Спочатку цей діяч звинувачував редакцію у некомпетентності у питаннях с\г, а тепер очікувано пішов далі. Він тепер прямо звинувачує владу та прогнозує її швидку зміну. Питається на кого? Можливо ти себе пропонуєш як заміну? ТО ДУЖЕ ПРОСИМО ВЕЛЬМИШАНОВНОГО ЕКСПЕРТА ІДЕНТИФІКУВАТИСЯ. Для того, щоб черговим претендентом на владу не виявився якийсь, на перший погляд, грамотний пройдисвіт із судимістю за розкрадання державного майна!!!!
22 Серпня 2016, 15:07
Ви неуважні. Я підписуюсь під своїм ім"ям. Моє ім"я - Василь. Щодо того щоб претендувати на якісь посади - ні, не претендую, не претендую і себе не пропоную. Маю хорошу занйятість і як результат - пристойну винагороду. А щодо того, що коментую - так, коментую, маю повне право. Але зауважте - коментую без образ, але по суті.
22 Серпня 2016, 16:06
Значить дивіться. Коли я мав на увазі ім'я, я мав на увазі повну ідентифікацію. З реальним прізвищем. Оскільки за вашими коментарями я спостерігаю досить тривалий час і поки що, як і більшість громадян, вважаю їх змістовними та по суті, то пропоную вам назватися. Чи слабо? Бо якщо ви цього не зробите закрадаються сумніви у вашій об'єктивності. Ви давно зі своїми коментарями на півсторінки вийшли за межі звичайного коментування, ви коментуєте з претензією на комент експерта, всіх повчаєте, використовуєте специфічну інформацію з обмеженим доступом. Питання в тому, чому ми повинні вам вірити???? Знову ж таки ваше твердження про некомпетентність влади викликає ряд запитань. Якщо ви претендуєте на роль компететного, то, можливо, настав саме ваш час. Не треба ховатися за ніками та повчати як потрібно працювати, можливо, слід взяти певну долю відповідальності на себе? Хто ж як не ви? Батьківщина кличе.
22 Серпня 2016, 16:47
Що саме вам цікаво??? Паспортні дані, ідентифікаційний податковий номер, групу крові, місце народження та адресу проживання, релігійні переконання, вподобання в художній літературі??? Я називаю своє ім"я, я не ховаюсь під ніками на кшталт "666АNTRAX" і вважаю, що цього цілком достатньо - ім"я! Якщо ж у вас є сумніви щодо наведених мною даних - спростовуйте їх, але робіть це так як роблю я - з посиланнями на джерела, сьогодні будь-яку інформацію можна отримати не дуже напрягаючись. Чи вам "СЛАБО"? І, між іншим, якщо вже так хочете мене поучати і виправдовувати енну кількість людей - назвіться самі і тоді вимагайте щось схоже від інших. Ну і щодо того чи вірити чи ні моїм коментарям - та як собі хочете)))
22 Серпня 2016, 17:47
Я ще раз повторюю, своїми коментарями, на відміну від вас, я не намагаюся претендувати на істину в останній інстанції. Я нікого не вчу жити. До прикладу, редакція подає окремі статті на 8-10 коротких речень, а ви строчите коментарі на кшталт доповіді на обласному форумі з питань АПК десь на 2 сторінки. Ви це робите у зневажливо-повчальному стилі. Щось на зразок: досить писати про сільське господарство, бо ви у цьому нічого не розумієте. НА ВІДМІНУ ВІД МЕНЕ ВЕЛИКОГО ЕКСПЕРТА. А тому наголошую ЗНІМІТЬ МАСКУ - НАЗВІТЬ ПРІЗВИЩЕ ТА ІМ'Я, РЕАЛЬНЕ!!!! А ці речі, на зразок паспортних даних чи місця народження, будьте добрі залишіть при собі. Бо без цього ви НІХТО і в жодному випадку не можете тут розказувати про те, що хтось не правий та не так подає інформацію. ЗАКРАДАЄТЬСЯ ДУМКА, ЩО ВИ ЗВИЧАЙНИЙ ПРОВОКАТОР, ПОПУЛІСТ, ТА ЧОГО ТАМ ГРІХА ТАЇТИ - ВІДВЕРТИЙ БРЕХУН...
22 Серпня 2016, 18:37
Оце прочитав вашу "трудову діяльність" та "копітку працю" тут на сайті лише за сьогодні. Ваша фраза "тут не очолювати треба, а працювати. Чого такі погані справи "на селі" в районі? - та тому, що ВСІ ОЧОЛЮЮТЬ і мало працюють." А ще ви пишете, що ні на що не претендуєте, бо зайняті і маєте достойну винагороду. Тепер я реально зрозумів чим ви насправді зайняті. Питання в іншому, хто вам за цю так звану зайнятість та бурну діяльність на сайті платить? Я вже було подумав, що дійсно хороший фахівець об'явився. Так ні - це звичайний, дешевий, диванний спеціаліст із "сільського господарства". У реальних спеціалістів на такі речі просто часу немає....
22 Серпня 2016, 18:42
Підтримую на всі 100%. Сидить собі десь в управлінні АПК і думає як говнокоментами шефа підсидіти. А може це і Василь не Василь, а може це.... Аліна?
22 Серпня 2016, 19:47
Цікаво спостерігати за вашими методами виправдання, а точніше за самовиправданнями. Напустити туману в очі - оце так, це ваше, а по суті - бла-бла-бла! Для прикладу моєї правоти і вашого намагання перекласти із хворої голови на здорову: http://rozhyshche.rayon.in.ua/news/12017-3d-korivnik-oblasti-skilki-ialovichini-ta-moloka-dae-volin. Де згадано хоч якимось добрив словечком Рожище? Визнавати потрібно уміти усе. Геть усе.
22 Серпня 2016, 20:30
Тільки зайшов на статтю. А тут вже все є. І образи, і інтриги, і домисли, і відверта брехня, ну просто все, все, все... Але поясніть мені одне - далекій людині від інтернету: що ви мали на увазі під прикладом своєї правоти скидаючи це посилання в інтернеті? Мені здається вас закликали до зовсім іншого. А ви як клоун взяли морозитися. Це вам не про сільське г-во байки розказувати. До речі багато в чому згідний з попередніми дописувачами
22 Серпня 2016, 20:34
Шо ти не поняв? Це ж Віталічок Войтович тут всіх задовбує. Мегаексперт блін!!!!!!!!!!!!!!!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024