На Волині через бюджет судитимуться обласні держадміністрація та рада

11 Січня 2019, 15:40
1922

Волинська обласна державна адміністрація подала судовий позов про скасування рішення обласної ради «Про обласний бюджет на 2019 рік».

Адже під час прийняття рішення «Про обласний бюджет на 2019 рік» від 20 грудня 2018 року №22/13 порушено порядок складання і затвердження бюджету, визначений Конституцією України та Бюджетним кодексом України, а також і Регламент роботи власне Волинської обласної ради, – пишуть на сайті Волинської ОДА.

Розробником обласного бюджету та відповідальним за його виконання згідно Конституції України та законодавства є обласна державна адміністрація. Тож проект бюджету, запропонований обласною державною адміністрацією, розглянули і обговорили на 5-ти профільних комісіях. Однак, на останньому засіданні постійної бюджетної комісії, у переддень сесії, раптово внесли зміни і не дали можливості департаменту фінансів ОДА їх опрацювати, про що й зазначив його директор Ігор Никитюк, представляючи проект бюджету, запропонований обласною державною адміністрацією. Мова йшла про 25 мільйонів гривень, які в останню хвилину вирішили перерозподілити на інші цілі.

«Більше того, проект рішення про бюджет у редакції постійної бюджетної комісії перед голосуванням депутатам на ознайомлення не надавався. Тобто, як такий, проект рішення обласної ради про бюджет у «редакції комісії», про що наголошувала голова комісії Ірина Вахович під час голосування за бюджет, був відсутній. Практично, депутати не знали, за що голосували. І наявність такого рішення («у редакції комісії») і не мало би бути, оскільки це – грубе порушення чинного законодавства.  Рішення постійної бюджетної комісії облержадміністрації надіслане тільки 21 грудня 2018 року, тобто вже після сесії. Опрацювати ці пропозиції, вивчити їх на предмет відповідності бюджетному законодавству, бюджетним запитам та можливості врахування їх у бюджеті, мав департамент фінансів обласної державної адміністрації спільно з головним розпорядниками коштів обласного бюджету, як цього вимагає бюджетне законодавство», – йдеться у повідомленні.

Також на сайті ОДА пишуть, що після цієї роботи, обласна державна адміністрація, а не окремі, визначені обласною радою, представники, мала прийняти рішення про подання, або неподання на розгляд депутатського корпусу ради доопрацьованого в установленому порядку проекту рішення про обласний бюджет на 2019 рік.

«Натомість, голова бюджетної комісії Ірина Вахович навіть не представила доповіді щодо переліку змін до проекту бюджету, хто ініціатор таких змін, які законодавчі підстави та обгрунтування доцільності їх внесення.  Зокрема, голова бюджетної комісії Ірина Вахович мала би зробити доповідь по новому проекту бюджету, а також відповісти на запитання депутатів щодо тих змін, які депутатська більшість в облраді внесла в останній момент. А запитань у присутніх було чимало. Зокрема, керівник виконавчої гілки влади в області Олександр Савченко під час сесії виступив категорично проти пропозиції депутатів з ситуативної більшості зняти 17 млн грн з перинатального центру, який можна було запустити в роботу у цьому році, і будівництво якого триває вже більше 18-ти років. Окрім того, зняли 5 млн грн і з галузі фізичної культури і спорту, та 1 млн грн з програми забезпечення дітей-сиріт житлом. До слова, таким рішенням депутати залишили фінансування програми забезпечення дітей-сиріт житлом на рівні минулого року», – пишуть в ОДА.

Тож Олександр Савченко відзначив, що це безвідповідально по відношенню до волинян знімати гроші з соціально-важливих програм, щоб віддати їх в депутатські фонди лише тих депутатів, які сьогодні формують більшість в обласній раді.

Разом із цим, очільник області зазначає, що навіть, якщо судовий позов буде задоволено і рішення обласної ради про прийняття бюджету буде скасовано, – це аж ніяк не позначиться на життєдіяльності Волинської області та добробуті волинян.

Відповідно до норм бюджетного законодавства, спільно з головними розпорядниками коштів обласного бюджету формується тимчасовий помісячний розпис на перший квартал, що забезпечить виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та їх безперебійне функціонування в таких умовах. Установлений механізм дозволяє проводити майже всі видатки, передбачені у проекті обласного бюджету, розробленому обласною державною адміністрацією.

Коментарі
11 Січня 2019, 19:26
Ех Кузьма...<br/>&quot;Це кодло має бути стріляне і пижджене...&quot;
13 Січня 2019, 00:49
Андрій,повністю згідний з Вами,чим скоріше це зробити,тим краще для громадян! !!!!!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024