Ой, радуйся, земле, Син Божий народився!

08 Січня 2019, 10:38
4939

Коли наближається Різдво, час зупиняється, і ми перемотуємо плівку історії якраз до того моменту, коли у Вифлеємі убога стаєнка стала прихистом для Йосипа і Марії та новонародженого Дитятка.

До редакції «Район. Рожище» надійшов лист від читачки Марії Рейкіної, яка є головою Рожищенської
районної громадської організації «Союз українок»:

 Під час царювання іудеї Ірода, який був підвладний Риму, римський імператор Август повелів зробити в підкореній землі юдейський перепис населення, щоб можна було кожну людину обкладати податком там, де жили її предки.

Йосип і Марія були з роду Давида і тому пішли з міста Назарет в Давидове місто Вифлеєм. Коли вони прибули у Вифлеєм, то не могли знайти місце для ночівлі і пішли в стаєнку за містом, де пастухи ховали в негоду скотину. В цій же стаєнці вночі у Пресвятої Діви Марії народилось Немовля – Син Божий. Вона його сповила і поклала в ясла. Першими про народження Спасителя довідалися Вифлеємські пастухи. В цю ніч вони пасли отару в полі, і раптом перед ними з’явився Ангел Божий: «Не бійтеся… Я повідомляю вам велику радість, яка буде не лише для вас, але й для всіх людей. Сьогодні в місті Давидовому (тобто в Вифлеємі) народився Спаситель. Ідіть поклоніться йому. Сяюча зірка над Вифлеємом вкаже вам путь, ви знайдете Немовля в пелюшках, яке лежить в яслах». 

Пастухи прийшли в стаєнку і побачили Марію і Йосипа, Дитятко, яке лежало в яслах. Вони поклонились Дитині, розповіли, що бачили і чули. Марія зберегла їх слова в серці. На 8 день після народження Спасителя Марія з Йосипом згідно з законом дали йому ім’я Ісус, яке було вказане Господом через Ангела.

Коли Ісус народився у Вифлеємі мудреці прийшли зі Сходу в Єрусалим і спитали: «Де цар юдейський, що тільки народився? Ми бачили зорю на Сході й прийшли йому поклонитися». Почувши це, цар Ірод розхвилювався… Покликав таємно мудреців і відіслав їх у Вифлеєм, кажучи: «Ідіть та розпитайте повно про Дитя. Сповістіть мені, щоб я теж пішов йому поклонитись». Вислухали вони царя і пустилися в дорогу. Зоря провела їх до місця, де народилось Немовлятко. Побачивши Дитятко з Марією, матір’ю його, мудреці стали навколішки, поклонились Новонародженому і піднесли дари: золото, ладан і миро. І попереджені вві сні: до Ірода не завертати, мудреці пішли іншою дорогою в край свій. 

Ця подія лягла в основу відзначення Різдва Христового, яке настає 7 січня (за юліанським календарем), під час якого звеселяється рідна земля, співає осанну Всевишньому Богу та його Синові – Ісусу Христові . Християнський звичай в Україні – величати Різдво Христове пісенним словом: колядками, щедрівками. При святкуванні Різдва в Україні забуяли рясним різнобарв’ям звичаї. 

6 січня, напередодні Різдва Христового – Святий вечір. З самого ранку готуються в Україні до нього люди. Господині готують 12 страв: кутя, узвар, риба смажена, маринований оселедець, борщ з квасолею та вушками, вареники з капустою або з картоплею, голубці з пшоном чи картоплею, капуста, картопля, грибна підлива, горох, пампушки. Ця вечеря повинна бути багатою, але пісною .

Прибирають в хаті: встановлюють ялинку або дідуха, на стіл простилають сіно, прикриваючи його білою скатертиною, ставлять підсвічники з свічкою, в деяких місцях  України простилають долівки соломою, відтворюючи стаєнку у Вифлеємі. Коли на небі зійде перша зірка, господар сповіщає, що Святий вечір настав, господині виставляють 12 страв, на кожен куток столу кладуть часник. Господар запалює свічку і вогні на ялинці. Вся родина вклякає на коліна і в супроводі господаря моляться. Після молитви кожен з членів родини бере по зубчику часнику, як символ очищення і дезінфекції від всяких малих гріховних навичок, що отруюють життя.  Першою куштують кутю як символ єднання з Богом. Після Святої вечері всі колядують. 

Новий, 2019 рік –  у нашому домі. Різдво Христове осяває нашу землю, кожну українську родину. Щастям і радістю повниться наша Батьківщина. Зійшла на Україну Божа благодать, і ми вперше за довгих 322 роки відзначаємо це свято в лоні Церкви-Матері, в Автокефальній Помісній Православній Церкві України.

Районна організація Союзу Українок вітає всіх з святом Різдва Христового. Нехай Різдвяні дзвони – вісники народження Господа і Спасителя принесуть у ваші домівки мир, тепло і благополуччя, міцне здоров’я. Ми віримо, що відродження християнських цінностей  і глибинних народних традицій духовно збагатять українську націю. Нехай свято Різдва Христового, коли Небо єднається з Землею, зміцнює духовність всіх нас.

Бажаємо, щоб святковий настрій, смачна кутя і весела коляда об’єднали вас у рідному колі, наповнили чистими помислами та вірою у краще майбутнє України.

Шановні краяни, озирніться  навколо себе. Очевидно, що вас оточують бездомні, одинокі, хворі, немічні, родини, чиї рідні зустрічають Різдво Христове в окопах, заглядаючи смерті в вічі. Не будьте байдужими, принесіть різдвяну радість в їхні домівки своєю увагою. 

Хай у Новім році, при Святому Різдві всі мрії сповняться – дальні й нові, а мудреці, що йшли Боже Дитятко - Ісуса вітати, хай ступлять до вашої хати і принесуть вам найкоштовніші дари – Боже благословення.

«Слава на висотах Богові і землі мир!» Хай світить Різдвяна зоря над Україною! Хай радість перемагає смуток, а небесне світло – темряву. 

Коментарі
08 Січня 2019, 13:16
Приємно читатати вітання від колишньої своєї вчительки , але як щемить серце коли згадуєш , що саме вона, коли була директором школи гнобила дітей , які ще тоді наверталися до Бога.
08 Січня 2019, 14:10
І стали бувші комуністи релігійно обізнаними. Через хамелеонів наподобі "рейкіних" і Союз розвалився і Україна не у найкращому стані.
09 Січня 2019, 01:17
Знову нам підсовують єзуїтські ідеї, як нас &quot;виправити&quot; та &quot;удосконалити&quot;.<br/>Тепер через ламання споконвічного Різдвяно-Колядного циклу. А цей цикл не календарний, а астрономічний! Він даний Творцем! <br/>То чи не чергова чорна облуда лізти у Божественну волю Творця! <br/>Прочитайте про основу Колядного циклу тут - http://blogs.ukrhome.net/view/87561/
10 Січня 2019, 00:52
Різдво - це величне свято, коли і Небо і Земля торжествують. Коляда і побажання об'єднують всіх в українську родину. Але, на жаль, у нашій спільноті є духовно убогі, в яких немає нічого святого, і свій зміїний яд виливають на автора статті, в якій йде мова про історію народження Ісуса Христа і народні звичаї, які його відзначають в Україні. Якби не таке велике свято, я дав би більшу характеристику коментаторам, а це в особі однієї людини. Прости їм Господи, бо не знають, що творять. Христос народився! Славімо його!
10 Січня 2019, 15:05
Шановний пане Вікторе! <br/>Я підписуюсь під кожним Вашим словом і повністю підтримую Ваше висловлювання.<br/> Але, коли Україна колядує, не можу змиритися з думкою, що поруч з нами є істоти аморального штибу, які представляють суспільне дно,а видають себе &quot;святошами&quot;, &quot;патріотами України&quot;. Це потвори з людською подобою, це манкурти, які засвоїли уміння у житті звиватися вужем. Їхня мета - всякими способами принижувати людську гідність. У цьому вони вбачають життєве кредо і своєрідний кайф.<br/> Покидьки суспільства! Запам'ятайте, що Божа кара на вас зійде, прощення вам не буде, сам себе ти проклинеш і на колінах стоячи, стогнучи помреш...
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024