Коли поліція вправі зупинити ваш автомобіль

14 Серпня 2016, 10:00
2162 Джерело: uainfo.org

Мабуть, ні для кого з нас не є новинкою поява працівників поліції на автошляхах України. Подія, яку ми досить довго усі чекали та зрештою отримали. Святкова ейфорія уже пройшла, а побутові проблеми залишились і надалі.

Яскравою залишається не тільки подія, але й автомобілі працівників поліції, які пересуваються із постійно ввімкненими проблисковими маячками, і досить незвично спостерігати їх появу, спостерігаючи при цьому із дзеркала заднього вигляду, а ще цікавіше коли почуєте: «прийняти праворуч до повної зупинки.». Отже виникає запитання – коли поліція вправі зупинити ваш автомобіль? Про це пише  Мамай Олекса Петрович на юридичному інтернет-ресурсі "Протокол".

 

Мимоволі починаєш розмірковувати над тим, що змінились люди, прийняли новий Закон України «Про національну поліцію», а звички зупиняти автомобілі залишились. Тут варто розібратись та детально зупинитись на цьому. Поліція вправі зупиняти автомобілі, проте за новими правилами. 

Відповідно до ст. 35 Закону України “Про національну поліцію” поліція вправі зупинити ваш автомобіль в наступних випадках:

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

 

Аналізуючи перелік підстав, коли поліція вправі зупинити ваш автомобіль, ми можемо зробити висновок, що із всього переліку, лиш порушення правил дорожнього руху може стати підставою та рішенням для зупинки вашого авто працівниками поліції.

Варто крім цього зазначити, що законодавець подбав і про права водія, оскільки також прописав у ч.2 ст. 35 Закону України «Про національну поліцію» норму при якій працівник поліції при зупинці вашого авто зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті.

 

Справжньою новелою у нашій нелегкій водійській справі являється те, що вже не потрібно «бігати» за інспектором, після зупинки авто, при цьому знімаючи усе, що відбувається на відео з проханнями пояснити причину зупинки. Тепер все відбувається по нових правилах, а саме: екіпажі працівників поліції обладнанні як фронтальними так і боковими спецзасобами які призначенні для фіксування події, які відбуваються за бортом екіпажу.

Також біля нагрудного знаку працівника поліції розміщено особисту відео-камеру яка фіксує на відео увесь процес, що відбувається в режимі наживо. А тому не потрібно, вдаватися до старих звичок дачі неправомірної вигоди, оскільки матимете можливість познайомитись із нормами кримінального права, адже не забувайте – пропозиція неправомірної вигоди чи надання такої – це також кримінальне правопорушення.

Коментарі
14 Серпня 2016, 14:37
Побачив поліцая-==СТАВАЙ.
15 Серпня 2016, 00:56
Нова поліція тільки дівчат своїх по місту катають, а не правопорушників ловлять!
15 Серпня 2016, 13:25
Підтримую на 100%. Гнати всіх в шию............
15 Серпня 2016, 15:03
Всі хочуть, щоб поліція добре працювала, але як вони візьмуться робити свою роботу так всі почнуть кричати: "а ви поробіть стоянки, а тоді штрафуйте", "а ви намалюйте розмітку", "а чо ви зупинили не по закону, з чого взяв, що пяний, норррмально їхав", "а в нас скрізь зупинки і переходи, де машину ставити, бардак", ну і так далі. Кожен хоче, щоб всі інші жили по закону, тільки не він особисто. Я не бачу роботи поліції в нас в місті, як проїжджав даїшник біля машин, що під знаками стоять і нічого не робив, так само проїжджає і поліцейський.
15 Серпня 2016, 20:15
А як може бути по іншому якщо в нас що міліцію, що "нову" поліцію очолюють ті самі кадри
16 Серпня 2016, 12:14
Селище Дубище вулиця Лесі Українки 14 продаю горілку "точка" Редько Галина Іванівна
16 Серпня 2016, 12:15
Селище Дубище вулиця Лесі Українки 14 продаю горілку "точка" Редько Галина Іванівна
16 Серпня 2016, 18:25
А почому за півлітра?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024