Сімейні господарства Рожищенського району. ФОТО

11 Серпня 2016, 14:30
4980

Вчора, 10 серпня, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин в рамках робочої поїздки працювала у Рожищенському районі, де зустрілася із керівництвом райдержадміністрації, провела робочі зустрічі із сільськими головами та оглянула господарства в сімейних (родинних) фермах.

     Голова Рожищенської райдержадміністрації Інна Гайворонська зазначила, що жнивна кампанія у районі уже завершена. Господарі зібрали збіжжя та готуються до проведення комплексу осінньо-польових робіт. Про це йдеться на сайті Департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

1

 

Сьогодні, 11 серпня на сесії Рожищенської районної ради, під мали на меті  розглянути проект Комплексної програми підтримки агропромислового комплексу району. Попередньо депутати ознайомилися з проектом програми під час засідань профільних комісій районної ради. Прийняття згаданої програми є важливим для Рожищенського району, адже вона спрямована на підтримку малих форм господарювання на селі. Найбільша кількість сімейних родинних ферм (господарств, у яких утримується три і більше корів) зосереджена саме у цьому районі.

     Людмила Петриканин спільно із першим заступником голови райдержадміністрації Ігорем Шкільним та районним зоотехніком-селекціонером Миколою Кулаковим провели робочу зустріч із Залісцівською сільською головоюГалиною Микитюк. Під час зустрічі обговорили напрямки підтримки сільгоспвиробників, передбачені з обласного та районного бюджетів.

     Заступник директора головного аграрного відомства області розповіла про можливу підтримку малих і середніх агровиробників з обласного бюджету та за кошти Європейського інвестиційного банку. Крім того, зареєструвавши сімейну родинну ферму, селяни зможуть отримати і інші привілеї, передбачені законодавчими актами України.

Одним із показових господарств на території сільської ради є сімейна родинна ферма Богдана Карпюка. Окрім того, що господар утримує 5 корів, свині, птицю та разом із братом обробляє 20 гектарів поля, він ще й працює техніком штучного осіменіння. Саме завдяки його професіоналізму, селяни переконалися у ефективності методу штучного осіменіння тварин, а сам господар став переможцем 32 обласного конкурсу операторів по відтворенню сільськогосподарських тварин.

1

 

     Звичайно ж, праця на селі важка. З ранку до смерканку Богдан Карпюк господарює не покладаючи рук. Завершено жнива, урожайність пшениці – понад 60ц/га. "У місті не хотів би жити, - каже господар, - адже звик до села та його мешканців". Більше того, Богдан розвиває своє господарство, будує нове приміщення для утримання тварин та новий погреб.

     Богдан Карпюк поцікавився чи будуть цьогоріч безоплатно видавати жом для власників сімейни (родинних) ферм, на що Людмила Петриканин повідомила, що згідно попередніх домовленостей директора департаменту АПР Юрія Горбенка з керівництвом ПАТ "Гнідавський цукровий завод", жом будуть видавати з 3 по 20 вересня.


 

     Раз в тиждень Богдан Карпюк реалізовує продукцію власного виробництва на ринку у Луцьку, де господаря уже знають міські покупці та є попит на його товар.

     Постійними учасниками щосуботніх сільськогосподарських ярмарків «Село-місту», що проходять у Луцьку є сільські господарі із сіл Мильської сільської ради.

     Сільський голова Олександр Овруцький повідомив, що на території сільської ради немає жодного орендаря, кожен гектар землі селяни обробляють самостійно. І хоча цього року відмінено погосподарський статистичний облік, проте, згідно підрахунків сільського голови, на території ради знаходиться 70 сімейних родинних ферм. Ці господарі уже декілька років поспіль користуються програмами підтримки агропромислового комплексу, тому постійно запитують коли можна отримати допомогу та цікавляться новими напрямками Комплексної програми.


 

     Людмила Петриканин, Ігор Шкільний та Микола Кулаков оглянули будівництво молочного блоку, що проводить Микола Дацюк у селі Мильськ. Молокоблок міститиме лабораторію, холодильну установку ємністю 1,5 тонн, місце для миття корів – усе згідно європейських стандартів.

 

 У селі Берегове, що входить до складу Мильської сільської ради, сімейне фермерське господарство веде родина Анатолія та Лідії Поручників. Господарі обробляють 10 га землі є сінокоси. Для обробітку такої кількості ріллі, придбали необхідну техніку: трактор, плуг, копачку, обприскувач, косарку та інше.

     Разом з тим у сімейному господарстві Поручників утримують 5 корів та телицю, свиней, 10 овець, є кінь та птиця. «У попередні роки користувалися програмою підтримки сільського господарства, як і майже всі у селі, утримували багато молодняка ВРХ, бо можна було отримати дотацію. А ще, взяли хороший доїльний апарат, за який отримали відшкодування, він дуже полегшив процес доїння корів», - розповіла Лідія Поручник.



 

 - По господарству завжди допомагаємо один одному. От для прикладу, на обіднє доїння корів ходимо разом, і на поле також, разом завжди легше, - зізнається Анатолій Поручник, - вести таке господарство не просто, але ж завдяки тому, що є корови і земля в обробітку, є і добробут і благополуччя у нашій сім’ї.

     Свою любов та турботу Лідія і Анатолій передають дітям та внукам, яких уже п'ятеро.

     Сім’я Поручників використовує сучасні технології у своєму господарстві. Відтак, завдяки цьому цьогоріч середня врожайність пшениці становить 52 ц/га. Однак, посуха негативно впливає на ріст і розвиток овочевої продукції. А завдяки методу штучного осіменіння сільськогосподарських тварин, корови дають по 20 літрів молока і більше.

     Молоко та іншу продукцію власного виробництва реалізовують на сільськогосподарський ярмарках «Село-місту» у Луцьку. Кажуть, що лучани уже їх знають і навіть замовляють продукція заздалегідь. Окрім того, господарі співпрацюють із молокопереробним підприємством, яке виділило їм холодильну установку для збереження якісних показників молока. «Молоко якісне, однак заготівельники занижують показники вмісту жиру», - бідкається господиня.

     Пан Анатолій та пані Лідія продемонстрували свою господу. Людмила Петриканин та Ігор Шкільний оглянули поле та техніку господарства, фруктовий сад, а опісля, побували на громадському пасовищі, де випасають дві черги корів приблизно по 70 голів кожна та дві черги овець.

     - Саме такі невеликі господарства потребують найбільшої підтримки, що є пріоритетом обласного аграрного відомства. Наше завдання допомогти цим господарям розвиватися як господарства сімейного типу, так як це є у всіх країнах Європи, - резюмувала Людмила Петриканин.



 

Коментарі
11 Серпня 2016, 20:25
що зробила влада для села то школи закривають то ціну на молоко не піднімають
11 Серпня 2016, 22:45
чого влада має піднімати ціну на молоко?? ціну диктують переробники, а селяни якби не користувались принципом " ну хоть шо небуть", коли здають молоко, то і ціну мали б ( якшо якість нормальна, що вкрай рідко буває).
12 Серпня 2016, 00:54
А в нашій державі дуже прислухаються до слова громадян взагалі, а селян в особливості.
12 Серпня 2016, 00:57
А наші громадяни щось говорять, крім як між собою на кухні??
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024