Нардеп-мільйонер чотири роки орендує безкоштовно комунальне приміщення в Рожищі

28 Грудня 2018, 09:15
6492

Як зекономити на оренді партійного офісу скориставшись статусом народного депутата, як здавати комунальне майно за безцінь, позбавляючи громаду надходжень до бюджету? Хитрощі партійного осередку «Батьківщини» на Волині досліджував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Про це пише «Громадське. Волинь».

Іван Крулько – народний депутат України, обраний до парламенту за списком партії «Батьківщина». Очолює підкомітет з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Фракція «білосердечних» закріпила його куратором Волині.

Депутатом Крульком «Сила правди» зацікавилась випадково. Натрапили на його прізвище серед користувачів комунального майна одного з райцентрів Волині на безоплатній основі.

Столичний парламентар орендує офіс під громадську приймальню у райцентрі Рожище з 2014 року. Приміщення площею понад 35 квадратних метрів знаходиться на першому поверсі комунальної друкарні на вулиці Незалежності.

БЛИЖЧЕ ДО ЛЮДЕЙ?

Аби з’ясувати, навіщо столичному обранцю стаціонарна приймальня у глибинці і за яким графіком вона працює, ми навідалися за адресою.



1

 

Вперше «поцілували замок», а також почули від сусідів, що прийом тут зазвичай веде депутат Волинської обласної ради від партії «Батьківщина» Василь Столяр, який не числиться серед помічників Івана Крулька. Іншим разом вдалося застати господиню – офіс-менеджера Тетяну Карпюк. На запитання, як поспілкуватися з Іваном Крульком вона порадила звернутися до обласного осередку партії у Луцьку.

– Коли депутат Іван Крулько проводить тут прийом?

– Я не знаю його графіку. Мені таке не повідомляють.

– А коли був востаннє?

– Він приїздив, як у нас були вибори в ОТГ (вибори до єдиної ОТГ в районі відбулися 30 жовтня 2017 року, – авт.)

– То це ж рік тому! А як же він відповідає на звернення?

– Та хто там звертається. Якщо є якісь прохання, то ми передаємо в обласний офіс і вирішуємо ці питання власними силами.

– А де у вас партійний офіс? Офіс кандидата на виборах Президента?

– Теж тут. У нас є ще офіс у цьому приміщенні але він на другому поверсі і там холодно.

Поспілкуватись з Іваном Крульком так і не вдалося. Він не відповів ні на офіційний запит надісланий на електронну пошту, що її надав секретаріат Верховної ради України, ні на особисті прохання про коментар у соціальній мережі Facebook.

До слова, у Рожищі «Батьківщина» здобула найбільше депутатських мандатів на місцевих виборах. А районну і міську ради тут очолюють однопартійці Крулька.

голова Рожищенської районної ради Андрій Музика
голова Рожищенської районної ради Андрій Музика

– Крулько особисто звернувся із заявою, в якій просив надати кабінет під громадську приймальню, – розповідає голова Рожищенської районної ради, член «Батьківщини» Андрій Музика. – Відповідно до Закону «Про статус народного депутата» він має право на це. Ми приймали сесійним рішенням. Невиконання закону тягне за собою наслідки. Колись у нас були офіси і Катерини Ващук і ще якогось нардепа від Партії Регіонів. Ми зобов’язані надавати народним депутатам не просто приміщення, а спеціально обладнане приміщення. Наскільки мені відомо, комунальні послуги він відшкодовує, – каже Андрій Музика.


Слова голови райради підтвердили в КП «Рожищенська районна друкарня». Депутат за три роки сплатив комунальних платежів на суму 2180 гривень 66 копійок.


Офіційний офіс вже партійного осередку «Батьківщини» виявився зачиненим, він справді знаходиться на другому поверсі будинку друкарні за тією ж адресою. Згідно відповіді Рожищенської райради, «білосердечні» орендують 18 метрів квадратних з 2017-го року і сплачують за них 932 гривні щомісячно. Тобто, трохи більше 51 гривні за квадратний метр. Ці витрати, відповідно, відображені і в офіційних партійних звітах.

Однак, приймальня Івана Крулька місцевим «бютівцям» більше до вподоби.

На сайті волинської Батьківщини у розділі під назвою «Наші громадські приймальні» згадується офіс у Рожищі за адресою вул. Незалежності, 82. А вищезгадана Тетяна Карпюк як контактна особа партосередку. Серед помічників нардепа такої особи нема. Та й у фінансових звітах рожищенського осередку партії «Батьківщина» не вказано жодних видатків на оплату праці.

А ось і стаття з сайту волинської «Батьківщини» про візит Івана Крулька в Рожище. Тетяна Карпюк тут згадується як керівниця громадської приймальні районного партосередку «Батьківщини».

Консультантка представництва Міжнародної фундації виборчих систем (International Foundation for Electoral Systemsв Україні з питань регулювання фінансування передвиборної агітації та голова організації «Інтегріті ЮА» Юлія Зальцберг каже, що діяльність громадських приймалень не врегульована чинним законодавством України.

«Відповідно до абзацу другого частини п’ятої статті 28 Закону України «Про статус народного депутата України» народному депутату, обраному в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, органи місцевого самоврядування, в управлінні яких знаходиться відповідна комунальна власність територіальної громади, за заявою народного депутата надають окреме технічно обладнане службове приміщення в районах, містах області, яка закріплена за народним депутатом депутатською фракцією, з розташуванням у ньому постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата з наступним відшкодуванням витрат в установлених межах і за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності Верховної Ради України. У той же час, якщо це службове приміщення не використовується народним депутатом для здійснення депутатських повноважень і в ньому не розміщується постійне робоче місце його помічника-консультанта, а натомість там знаходиться офіс місцевого партійного осередку з працівниками, то такі відомості повинні були б відображатися у звіті Рожищенської районної організації ВО «Батьківщина», як того вимагає Закон України «Про політичні партії в Україні», – каже експертка.

До слова, на сьогодні більше жоден обранець з Волині не скористався можливістю отримати стаціонарну громадську приймальню у цьому райцентрі.

Іван Крулько і справді частіше за інших нардепів-списочників буває тут з візитами, спілкується з виборцями. Тож використовує всі передбачені законом депутатські преференції. І це стосується не лише офісного симбіозу з рожищенськими партійцями.

ДОРОГІ АВТО, КВАРТИРА В СТОЛИЦІ І …. ДЕПУТАТСЬКІ ПІЛЬГИ

Проаналізувавши доходи Івана Крулька за деклараціями з сайту НАЗК, бачимо, що, крім заробітної плати, він отримує чималі суми на виконання депутатських повноважень, компенсацію за оренду житла у Києві і навіть за проїзд.

Про все по-порядку. У 2015 році народний депутат Крулько орендував квартиру в Києві, їздив на «Volkswagen Passat» 2012 року, а дружина Інна на «Honda Civic». Глава сім’ї отримав 78343 гривні депутатської зарплати, 80559 грн. – на виконання депутатських повноважень, 168880 грн. – компенсації за оренду житла і 3203 гривні – компенсації за проїзд. Цікаво, що в наступні роки суми компенсацій зростали майже так само стабільно, як і добробут сім’ї Івана Крулька.

Отже у декларації нардепа за 2016 рік вказано, що він придбав квартиру у Києві (площа – 131,4 кв.м.) і поміняв «Хонду» дружини на «BMW Х1» (вартість на вторинному ринку – понад півмільйона). Депутатської зарплатні отримав вдвічі більше, ніж минулого року – 157 тисяч, ще більше виплатили Крульку на виконання депутатських повноважень – майже 170 тисяч гривень, взяв компенсацію за оренду житла у сумі майже 112 тисяч гривень (понад 9 тисяч гривень на місяць) та 26 тисяч гривень компенсації за проїзд (близько 2 тисяч на місяць). Що ж купував за ці гроші Крулько: проїзні талони для громадського транспорту чи пальне до свого автомобіля?

Коричневый Внедорожник / Кроссовер BMW X5 (БМВ Х5) 2014.
Коричневый Внедорожник / Кроссовер BMW X5 (БМВ Х5) 2014.

У 2017, щоб не відставати від дружини, поміняв свій «Volkswagen Passat» на «BMW Х5» (вартість на вторинному ринку – близько 2 мільйонів гривень), а також задекларував понад мільйон гривень у готівці. Що ж до депутатських прибутків, то минулого року Крулько отримав 256 тисяч гривень заробітної плати, 253 тисячі гривень – на виконання депутатських повноважень, 38170 гривень – компенсації за проїзд.

ЗВІДКИ ДОБРОБУТ?

Іван Крулько почав свою кар’єру у 2002 і практично завжди працював на державних посадах: був помічником нардепа, помічником міністра, заступником міністра, а з 2014 року – народний депутат.

Дружина Інна Крулько працює менеджером волонтерського центру «GoGlobal». Протягом 2015-2017 років виховувала малолітніх дітей, отримувала за це соцвиплати, доходи від відчуження рухомого і нерухомого майна, відсотки за вкладами в банках.

Повертаючись до теми безоплатного користування комунальним майном варто зазначити, що оплатити оренду приміщення в Рожищі один раз на два-три місяці для проведення прийому громадян, для депутата з такими статками цілком посильно. А тим більше, зважаючи на те, що «Батьківщина», згідно з прийнятим у 2015-му році законом, отримує кошти на свою діяльність із державного бюджету.

За минулий рік «Батьківщина» отримала понад 29 мільйонів гривень з державної казни. Разом з тим офіс в райцентрі площею близько 35 квадратних метрів на першому поверсі міг би «заробляти копієчку» для громади, якби його орендували за ринковими цінами, а розпоряджались ним менеджери, а не політики.

За три роки (2015-2017) сума надходжень за оренду громадської приймальні сягнула б щонайменше 62 тисяч гривень. За ці кошти можна цілий рік оплачувати достойну заробітну плату одному співробітнику друкарні. До прикладу, в іншому райцентрі – Горохові, місцеві «батьківщинівці» за приміщення приблизно таке ж за площею (36 метрів квадратних) лише за другий квартал 2018-го сплатили 7300 гривень орендної плати. А КП «Рожищенська районна друкарня» поки ледве зводить кінці з кінцями.

Оксана ПЕТРУК.

 

 

 

Коментарі
28 Грудня 2018, 12:59
Оце видає Оксана, оце видає!!!<br/>Це ляпас усім білосердечним, УСІМ!!!<br/>Славко, а ти їй колись роботу дав і вона тобі віддячила...)))<br/>Вона з Вами чи проти Вас???)
28 Грудня 2018, 13:37
Пішла заказуха)
28 Грудня 2018, 13:49
Короче бютівці такі самі жуліки як і їхня цариця всенародна юууля
28 Грудня 2018, 14:19
Революціонери як павуки в банці - їдять один одного!))
28 Грудня 2018, 14:40
Не розумію людей, які збираються голосувати за Юльку. Вона тратить сотні мільйонів на рекламу, вся Україна обставлена її білбордами. І при тому видає себе за бідну і нещасну захисницю простого люду. Її обрання буде продовженням кланово-олігархічної влади. Її оточення - це всуціль казнокради і корупціонери, що не раз і не два проявлялося , коли вона була при владі. А зважаючи на &quot;чумайдани&quot; компромату на неї в Путіна, це ще й реальна загроза для безпеки країни.
28 Грудня 2018, 22:43
от оксана яка має магазин біля вокзалу а земля не законна
28 Грудня 2018, 22:48
у них там все незаконно
29 Грудня 2018, 00:19
вони за правду
29 Грудня 2018, 11:44
А якщо чесно то в чому претензія?<br/>Юридично порушеннь нема? Нема. Офіс використовується для партійної роботи, а не під комерцію як то часто буває. Вся стаття побудована на емоціях цієї горе-розслідувачки, яке не змогла накопати нічого путнього і всю статтю лила водичку.<br/>Я проти баби Юлі, вона гірше чорта. Але конкретно в цьому випадку в чому проблема я так і не зрозумів.
29 Грудня 2018, 22:07
Стаття ні про що, власне як і завжди....
29 Грудня 2018, 22:59
&lt;p&gt;&amp;nbsp;Там кожного вечора бардак на всю вокзальну територію пиво-риба,спиртне по всій прилеглий території пройти не можливо. Це не цікаво??? Журналіст аматор.&lt;/p&gt;
30 Грудня 2018, 12:10
загляньте в просвіту і дізнайтеся хто кому віддає свою зарплату там знайдете
30 Грудня 2018, 12:18
&lt;p&gt;Оксано напиши за Теплоцентр за орендну плату за пяного БУРОГО за любов &amp;nbsp;там цікаво буде....&lt;/p&gt;
31 Грудня 2018, 00:59
пишіть коментар без скорочень а бо ставте на модерацію
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024