Закриття мережі сільських шкіл - реформа чи катастрофа?

08 Серпня 2016, 08:28
4103 Джерело: vidomosti-ua.com

Видалося гаряче літо в освітній сфері, по області районними радами прокотилося ряд сесій по оптимізації мережі освітніх закладів. В різних районах під різним "соусом" подавали це питання та всюди веде воно до одного - закрити малокомплектні школи, і чомусь початкові.

Ознайомившись з змінами в законодавстві та переглянувши ряд коментарів міністра освіти,  не розумію, чому міністерство робить одне, а влада на місцях - інше. Коли закон каже чітко, окрім початкових шкіл, чиновники в першу чергу взялися за них. Виходить - місцевий саботаж. Чи непрофесійність місцевих можновладців?

Коли місцева влада заявляє про покращення якості освіти, якщо проведемо оптимізацію, мене дивує,  як закриття початкової школи вплине на це. Якісним показником якості освіти є зовнішне незалежне оцінювання, яке проводиться після закінчення одинадцятого класу, тобто школи третього ступеня. І тут розумієш, що логічно провести оптимізацію третього ступеня, що вже за два роки приведе до покращення показників зовнішнього оцінювання. Адже останні роки в багатьох сільських школах випускників одинадцятого класу менше п'яти, що не дає змоги проводити повноцінне навчання, вже не кажучи про профіль.

Власне й в мінітерстві йдеться про створення опорних шкіл для повноцінної освіти старшої школи. Та й для батьків, погодьтеся, добиратися до навчального закладу старшокласнику менш накладно.

         Нищення початкових шкіл нічого доброго не дасть. В початковій школі один вчитель до випуску,  тому не буде навіть економії. Багато сільських голів в області, розуміючи цю проблему, створили на території своєї сільської ради навчально- виховні комплекси, позбавивши своїх жителів проблем з доїздом в садочок чи школу. Таке вирішення проблеми актуальне і для наших сіл району, де не функціонують належним чином садочки.

Яке б не було мале село, а в ньому знайдеться десяток діток, щоб відвідувати такий заклад. До того ж це декілька робочих місць на селі. Саме так районні чиновники мали б вирішити ці проблеми. В малих  селах живуть такі ж маленькі діти, як і в місті, вони теж хочуть ходити в садок  та школу в своєму селі.

Взяти до прикладу школу в Береговому,  чи посадить батько шестирічну дитину в заповнений рейсовий автобус саму, а назад вона сама сяде, напевно, хтось з батьків буде змушений відкласти всі справи і супроводжувати школяра. Аналогічна ситуація в Єлизаветині:  чи відпустять батьки першокласника самого в Дубище. 

З Кроваткою ситуація інша, з такою кількістю діток батькам потрібно вимагати у влади будівництва дитячого садка, школи, чим їхнє село гірше за сусідні.

Та в районі нема кому займатися вирішенням цього наболілого питання, вже рік голова адміністрації не може визначитись з керівником відділу освіти. Ця містична посада з місяця в місяць обростає інтригами - це мабуть основне - на що спроможна влада району. Тому в даній ситуації не приходиться говорити про якісь кроки вперед, коли не спроможні забезпечити вирішення поточних потреб району.

За декілька місяців, які минули від сесії на якій вже розглядалося питання шкіл, районна влада не спромоглася звернутися до міністерства за роз'ясненням щодо індивідуальної форми навчання. Це було вкрай необхідним, тому що це питання зачіпає інтереси багатьох учнів, майже у всіх школах району. В районі багато шкіл, де той чи інший клас налічує менше п'яти учнів, а однозначної відповіді нема.

В положені про індивідуальну форму навчання затвердженому  міністерством освіти йдеться про місце проживання учня. Згідно Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" стаття 3 " місце проживання це адміністративно-територіальна одиниця на території якої особа проживає строком понад шість місяців."

Далі в положенні йдеться про те , що керівник навчального закладу, який закріплений за територією організовує індивідуальну форму навчання.

Мабуть, директор школи  навчальний процес здатний організувати в себе в школі, а не у вас вдома. Тому це маніпулювання чиновників , мов переводьте дітей в іншу школу, а то будете навчати вдома , є безвідповіальним кроком. Місцеві чиновники в першу чергу мають забезпечити конституційне право дітей на доступну освіту. Закривши ці, навіть маленькі школи, проблеми влади стануть проблемами батьків, - як довести дитину до школи?  хто забере?

Коли влада каже про непридатні приміщення - це якраз і є результат її роботи. Більше того- ці приміщення проходили перевірки, акредитації, коли це адміністрації було вигідно. Це глибоке соціальне питання і твердження деяких депутатів про популізм є безвідповідальністю цих обранців та безтямною працею на владу.

Олександр Нікончук,

депутат Рожищенської районної ради            

 

Коментарі
08 Серпня 2016, 12:11
Питання малокомплeктних шкіл треба вирішувати ще до 1 вeресня щоб діти і батьки знали як і що,якщо дітей мало то школу треба закривати і вирішувати питання довозу їх до сусідньoї більшої школи,цим повинна займатись влада спільно з сiльською радою а не тягнути кота за одне місце...
08 Серпня 2016, 12:14
справедливо.а ще б почути уточнення на рахунок "ТИМЧАСОВОГО ПРИЗУПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ" школи. наскільки це законно юридично. якщо школа не працює то й коштів на ремонт не виділятиметься , тоді через пару років вони самі порозвалюються. все тимчасове плавно перейде в постійне. в кінцевому результаті школи не відновляться. значить це все блеф . треба будь-що зберегти початкові школи.
08 Серпня 2016, 12:28
За які кошти утримувати ці школи? Подайте пропозиції...<br/>Тільки не в стилі &quot;звільнити всіх чиновників району&quot; а конкретно...
08 Серпня 2016, 12:56
вибачте , але я не голова РДА. навіть не держслужбовець апарату РДА.може мені ще законопроекти у Верховну раду писати ? це робота керівників району. вони ж бо отримують зарплату
08 Серпня 2016, 13:18
Зрозуміло, Ваше завдання язиком молоти і товкти воду в ступі...
08 Серпня 2016, 13:37
А ваше яке завдання - де язиком водити?, що ви успішно і робите!!! А ще по клаві вміло бити. Чи не так?!
08 Серпня 2016, 16:14
Шановний депутате до вашого відома, саме в початковій школі в учнів формується вміння вчитися, логічно мислити, розвивається пам’ять, увага,мислення і інші процеси. Початкова школа - це перша сходинка, це старт до успішності учня в середній і старшій школі. Якщо немає початкового фундаменту то у 10-11 класах уже пізно готувати учнів до ЗНО. І Якщо один вчитель на одному уроці навчає 5 дітей з 1 по 4 клас, то про які знання і про який розвиток можна говорити. Ви віддали б свою дитину в таку школу? А щодо індивідуального навчання - читайте добре документи МО, ви іх трактуєте так як вам хочеться, а не так як роз’яснює МО. Питання до Вас - для чого на цій проблемі піаритесь? Невже вам насправді це&quot; болить&quot;? Знаючи вас ніколи в це не повірю. Батьки у названих вами школах самі позабирали документи своїх дітей в інші школи. Для чого каламутите воду?
08 Серпня 2016, 16:26
Питання довозу уже для себе вирішили і в Кроватці, і в Береговому, і в Єлезоветині, батьки перевели дітей у нормальні, повноцінні школи, а не пародії з одним класом в школі. Нехай дітки добре вчаться і отримають шанс на нормальну освіту, а щоб дати цей шанс це вже найперше проблеми батьків і так було завжди, в усі часи людина має сама подбати про себе і своїх рідних, і тільки якщо вона не в змозі (інвалід, пенсіонер, одиночка, багатодітні, сироти) може чекати допомоги від когось, причому не було такого часу в історії людства, щоб допомоги було достатньо, завжди мало. А в нас всіх людей &quot;ПОВИННІ ЗАБЕЗПЕЧИТИ&quot; всім і вся.
08 Серпня 2016, 17:04
Для чого ви?
08 Серпня 2016, 17:59
А ЯК ТАМ ТЕМА &quot;Методичного кабінету&quot;??Давно не звучала...
08 Серпня 2016, 18:50
Не принижуйте сільські початкові школи. Вчителі у них прекрасні і дають знання не гірші, ніж у місті. І фундамент надійний... А владі тільки закрити...Вже садочки позакривали... і де вони... порозбирали... Руйнувати - не будувати...великого розуму не треба...
08 Серпня 2016, 21:50
Згідно закону : <br/>місце перебування - адміністративно-територіальна одиниця, на <br/>території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; <br/><br/>місце проживання - житло, розташоване на території <br/>адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а <br/>також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального <br/>обслуговування та соціального захисту, військові частини;<br/><br/>Пан депутат або свідомо маніпулює, а бо тупий в законах, в яких мав би розбиратись згідно свого чину. З таким тлумаченням вам пане Нікончук на колгоспній фермі розводящим бути - це потолок вашої професійності. А ви, люди, другий раз думайте кого обираєте. З такими державотворцями ..опа прийде дуже швидко.
08 Серпня 2016, 21:56
А де ж ви шановний були як ті садочки розбирали?? Де була громада села?? Чому дивились на це мовчки?? А зараз в вас дитина і вам би садочка хотілось і школу, а що ви зробили для цього?? Моя хата з краю?? І нема чого на владу кивати, де люди при свідомості були, там і садочки є і школи. Язиком пи....діти не мішки ворочати, великого розуму не треба.
08 Серпня 2016, 22:22
Схоже адміністрація тільки те й робить, що коменти пише
08 Серпня 2016, 22:33
а ти ким в адміністрації працюєш раз комент написав??
08 Серпня 2016, 23:55
Побили горшки. Тепер запитів буде!
09 Серпня 2016, 14:16
Скажіть ,буть - ласка, шановна владо! Якісне буде навчання для тих діток ,яких довозять, коли дуже часто нема бензину , коли автобус поламався, коли дороги такі , що пройде дощ і їхати не можна? Вже ми знаємо таке. І діти добираються до школи самі.
09 Серпня 2016, 17:32
Влада точно може сказати, що якісне навчання буде у тих кого службовою машиною возять кожного дня в школу.
09 Серпня 2016, 18:12
А хто подумає про вчителя, якому потрібно бігати по селу із одного кінця в інший з індивідуальною формою навчання? А чого навчиться дитина за за 8 годин в тиждень, про яке виховання говорити, якщо дитина ізольована від інших дітей?
09 Серпня 2016, 20:10
Просто сперечаючись забули про основне - якість освіти . Батьтки давно зрозуміли , що покладатись можуть тільки на себе і наймають репетиторів. Для оцінки роботи шкіл і викладачів необхідно використовувати результати ЗНО. Опублікуйте їх і можливо жителі Рожищ повезуть дітей по селам.Цим самим дадуть відповідь на питання, які школи треба закрити.
10 Серпня 2016, 19:48
Порозганяти всіх к чорту. Ніхто нічому нікого не вчить тільки гроші за репетиторство ждуть, грамотєї
11 Серпня 2016, 23:00
Проваливши голосуваня в рай. Раді конюхи виправдовуються що і кооо треба закривати. Валять на владу на погані дороги на автобуси що далеко їхати іт.д. Ні хлопчики ви і наварили цієї каші. А батьки мудріші вас іхто бажає своїй дитині добра давно розібрався в ситуації. А випади нікончука стосовно шкіл метод кабінету це ніщо інше як блаблабла за допомогою блаблабола романюка.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024