Запитай у юриста: Чи можна купити земельний пай?

06 Серпня 2016, 11:30
3785 Джерело: img23.olx.ua

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для своїх читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що нова рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

 

Сьогодні ж, юристи із Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідають на запитання пана Дмитрія, який звернувся до нас з таким питанням:

 

«Доброго дня, підкажіть будь-ласка на земельному паю можливо садити дерева? Чи можливо купити пай?».

 

Поняття «земельний пай» безпосередньо пов’язане з паюванням земель сільськогосподарського призначення, що належали власникам на праві колективної власності.

Відповідно до Класифікатора видів цільового призначення земель, затвердженого Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів № 548 від 23 липня 2010, землі сільськогосподарського призначення поділяються на окремі види використання, такі як:

- для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

- ведення фермерського господарства; індивідуальне садівництво;

- колективного садівництва та ін.

Вид цільового використання конкретної земельної ділянки зафіксований у державному акті на земельну ділянку, який видається власникові.

При цьому статті 91 та 96 Земельного кодексу України визначають обов’язок землевласника та землекористувача використовувати земельні ділянки за цільовим призначенням.

Зміна цільового призначення земель сільськогосподарського призначення провадиться Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу цих ділянок у власність або надання у користування відповідно до їх повноважень.

Щодо купівлі-продажу земельного паю, то пункт 15 Перехідних положень Земельного кодексу України передбачено заборону на купівля-продаж або відчуження іншим способом земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.

Така заборона поширюється також на зміну цільового призначення земельних часток (паїв). Дана норма діятиме до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2017 року.

У випадку, якщо Вам необхідна додаткова консультація, просимо звернутися до Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7 або телефонувати за номером: (0332) 77-07-17.

Коментарі
06 Серпня 2016, 16:41
Спитатйе в Котюка як купити пай - він розкаже)))
06 Серпня 2016, 17:54
А ще спитайте в сільського голови носачевицького, як на Котюкові паї змінили цільове призначення?
07 Серпня 2016, 11:46
Дуже ппосто. Через місцевого судового "рішалова" а по сумісництву і сільського голови с. Кременець.
07 Серпня 2016, 20:27
Змнити цільове призначення земельної ділянки дуже просто. Є законні механізми і це було дотримано. Ти ліпше перевір достовірність сплати податку за нововведену будівлю в експлуатацію Шварцкопом В.Б. - там сміхотоворна сума і перевір чи дійсно ТзОВ "Мрія" будує Кучірці магазин - там порушень та порушень!!!
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024