На «Чебенях» масова загибель риби

05 Серпня 2016, 22:15
5711

В урочищі «Чебені» загинула риба. Мертвими особинами практично вкритий берег. Над очищенням водного плеса інтенсивно працюють.

Місцеві мешканці, з якими довелося поспілкуватися, стверджують, що ще вчора водне плесо було чисте. Нагадаємо, водойма в урочищі «Чебені» популярне місце серед відпочивальників.

За усунення наслідків екологічного лиха взялися в райдержадміністрації, екстрено провели засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та доручили Кобченському сільському голові очистити водне плесо, а екологам та лаборантам з’ясувати причини загибелі риби.


 

Кореспондент Район.Рожище побував урочищі «Чебені». Видовище не для слабких нервів: берег вкритий рибою різного розміру, страшенний сморід від розкладання….а на березі відпочивальники. Кому хочеться засмагати біля такого смороду – питання риторичне.






 

Що ж стало причиною екологічного лиха?  Працівники Рожищенського відділення Волинського обласного лабораторного центру ще вчора взяли проби води. Бактеріологічні аналізи були в нормі, а значить вода придатна для купання. Що стосується життєдіяльності риби – аналізи показали низький вміст кисню.

«У відібраних пробах вміст кисню 2,85 мг на дм² при мінімальній допустимій нормі 4 мг. Це свідчить про критично низький рівень кисню, якого власне і не вистачає рибі. Скоріше всього виною спека, бактеріологічні аналізи були в нормі, але у зв’язку зі спекою, загибеллю риби, та підняттям з дна зелених водоростей якість води погіршиться, тож купатися в такі водоймі не можна!», - наголосив Микола Демидюк, завідувач Рожищенського районного лабораторного відділення Луцького міськміжрайоннного відділу Волинського обласного лабораторного центру.

З думкою лаборантів солідарний і Сергій Михальчук, головний спеціаліст держекоінспекції у Волинській області.

 «Через низький рівень води перешийок, який сполучає водойму з річкою Стир пересох, вода не має круговороту, а ще пекельна спека та збільшення кількості водоростей, є велика ймовірність того, що риба загинула саме від нестачі кисню, проби води власне це і підтверджують. Також, для порівняння взяли зразок води в річці Стир. Аналізи свідчать, що кількість кисню в річковій воді в нормі. Окрім цього, працівники держпродспоживслужби відібрали зразки загиблої риби для аналізу, про їх результати стане відомо з понеділка», - розповів Сергій Леонідович.





 

На водоймі одразу розпочали роботи з очищення водного плеса місцеві мешканці під керівництвом місцевої влади та працівники товариства мисливців та рибалок.

Наразі в райдержадміністрації міркують над тим, як усунути екологічне лихо. Є думки, щодо розширення перешийка та сполучення «Чебень» зі Стиром. Наразі всі сили спрямовані на очистку води. Остаточні результати лабораторних досліджень дізнаємося згодом. Район.Рожище і надалі відслідковуватиме роботу з очистки водойми та інформуватиме читачів.

Район.Рожище, лаборанти та екологи застерігають відпочивальників, та ще раз наголошують: купатися в урочищі «Чебені» поки що не можна!

Коментарі
06 Серпня 2016, 23:55
просили ж санстанцію перевірити чи можна купатися на чебенях...
07 Серпня 2016, 01:02
поки вони надумають розрити перешийок там вся риба здохне
07 Серпня 2016, 11:19
...Бактеріологічні аналізи були в нормі...-поки не втрутилась людська рука,а нестача кисню в такій водоймі це повна лажа і "відмашка" "посадовців".Спитайте любого рибалку-від нестачі кисню риба масово не гине за два дні,а поступово засинає,збиваючись в стайки біля прибережної зони.Розслідувати загибель ніхто не хоче і не буде.Краще сказати людям -малий вміст кисню.Хтось рибу потравив,а з якою ціллю ?????
08 Серпня 2016, 00:48
Потвори в людській подобі так познущались над природою! Що нас чекає... Будьте чесні перед Богом і своєю совістю коли " робите аналізи та розслідуєте" в брехні Ви будете спільниками.
09 Серпня 2016, 02:34
Це сталось з середи на четвер...кажуть що це були електроудочнікі.
09 Серпня 2016, 13:09
Минулі роки,коли їхали віддихати на Чебені то брали гроші за проїзд.Сільський голова ділив землю,гроші за це брав.Богдан наставив столиків,барів-кіосків і також гріб гроші. Водоймою завідував Новосад ловив та продавав рибу. Ніхто з них не вложив у благоустрій водойми та прилеглої території жодної копійки, все довели до катастрофічного стану,а тепер шукають винного. Вони на цьому нажились то нехай і ліквідовують недоліки за власний рахунок ,а не за рахунок бюджетних грошей!!!!!!!!!
09 Серпня 2016, 14:53
Бактерій немає там все життя куча всілякої зарази було!!!!!
10 Серпня 2016, 17:31
Зараз відкриють карєр з піском.
11 Серпня 2016, 17:41
Точно. Наженуть техніки, наче би перешийок розкопати
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024